TOÇ BİR-SEN
28. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi
TOÇ BİR-SEN 28. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, dört yüzü aşkın İl/Şube Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kadınlar Komisyonu üyeleri ile İşyeri Temsilcilerinin katılımıyla Antalya’nın Kumluca ilçesinde gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında yayımlanan sonuç bildirgesi şöyle:
2001 yılında, Tarım ve Orman Hizmet Kolu’nda, Erdemliler Hareketi olarak yola çıkan fedakâr, cefakâr dava adamlarının büyük emekleri ile kurulan çok büyük mücadelelerle bu güne gelen, bu gün de 28. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nu gerçekleştiren bu ulvi teşkilat, kamu görevlilerinin toplu görüşmelerden toplu sözleşme hakkına kavuşmasına, toplu sözleşme masalarında onlarca yılın birikmiş kamu görevlilerinin geneline ilişkin kronikleşmiş sorunların çözülmesinde, Kurum İdari Kurulları’nda ve Kamu Personeli Danışma Kurulları’nda ise kurumlara mahsus sorunların çözümünde, 15 Temmuz hain darbe girişiminin karşısında duruşuyla, emeği, mazlumu ve hakkı savunmasıyla bu necip milletin, en aziz ve en örgütlü teşkilatı olduğunu bugüne kadar gösterdiği gibi bundan sonrada da yılmadan, yorulmadan bu yolda yürümeye devam edecektir.
28. Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuzda, devletimizin ve milletimizin en hassas noktalarına, en kılcal damarlarına kadar sirayet eden, kadim milletimizin milli ve dini hassasiyetlerini kullanarak, masumları mankurtlaştıran, meş’um terör örgütünün gerçekleştirdiği 15 Temmuz hain darbe girişiminin mağduru ve mazlumu olan bu yüce milletin ve devletimizin bekası için, mel’un terör örgütü FETÖ ile irtibatı ve iltisakı olan vatan haini kamu görevlilerinin sübjektif değil objektif kıstaslar ile belirlenip ivedi olarak kamu erk’i kullanmasının önüne geçilerek, bu kişilerin kamudan uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu meş’um örgüte mensup kişilerin kamu erk’i kullanması nasıl yanlış ise, bu süreci zehirlemeye çalışanlara fırsat vererek masumların mağdur edilmesi de bir o kadar yanlıştır. Bu süreçte vatan haini bir kişinin dahi kamu görevinde bulunması nasıl ihanet ise masum bir kişinin ekmeği ile aşı ile işi ile uğraşmakta aynı derecede zulüm ve ihanettir. Bu konuda karar vericilerin “ kenar-ı dicle’de kurt kapsa koyunu, gelir adli ilahi sorar Ömer’den onu” diyen Hz. Ömer’in düsturu ile hareket edilmesi gerekmektedir.
Tarım ve Orman Hizmet Kolu’nda çalışan tüm üye ve çalışanlarımızın özlük ve sosyal hakları ile ilgili olarak 28. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nda aşağıdaki konular gündeme getirilerek kamuoyuyla paylaşılmasına karar verilmiştir;
1) 25 Ağustos 2015 tarihinde imzalanan ve büyük kazanımlarla dolu olan 3. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi’nde emeği geçen Kamu İşveren Heyeti ve Başkanına ve Kamu Görevlileri Sendikası Heyeti ve Başkanına teşekkür ediyoruz, ancak bu toplu sözleşmede üzerinde çalışma yapılması kararı alınan konuların ( 4/B ve 4/C’lilere Kadro, Fiili Hizmet Süresi Zammı, Üniversiteli İşçiler, Lisans Tamamlama, KİT’lerde Ücret Gruplarının 5’ten 3’e Düşürülmesi TKDK Personeline Kadro vb.) ivedilikle bir an önce neticelendirilmesi gerekmektedir.
2) Kamu Görevlileri 3. Dönem Toplu Sözleşmesi ile imza altına konulardan uygulanmasında sorun yaşanan maddelerin ( Orman Muhafaza Memurlarının toplu taşıma araçlarından faydalanması, Hizmet Kolumuzda yer alan KİT kuruluşlarında ek özel hizmet (arazi) tazminatı ödemeleri gibi sorunların) ivedilikle çözülmesi gerekmektedir.
3) Orman Muhafaza Memurları Atama Yönetmeliği’nde yer alan, “Orman Muhafaza Memuru aynı İşletme Müdürlüğünde 10 yıldan fazla çalışamaz” hükmünün kaldırılması gerekmektedir.
4) Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında bulunan Orman İşletme Şefliklerinin alanlarının daraltılması ve iş yoğunluğunun hafifletilmesi için yeni Orman İşletme Şefliklerinin kurulması gerekmektedir.
5) GTHB taşra teşkilatın da görev yapan, Gıda Deneticilerine görevlerinin önemine binaen Denetim Tazminatı ödenmesi sağlanmalıdır.
6) Gıda denetçilerinin lokanta, restoran, imalathane vb. kapalı alan denetimlerinde alamadıkları arazi tazminatı ödemelerinde, açık alan/ kapalı alan sınırlamasının kaldırılması gerekmektedir.
7) DKMP Genel Müdürlüğü’nde çalışan personele fiilen yaptıkları, fazla çalışmalar için, her bir saat fazla mesai karşılığında, fazla mesai ücretinin Bütçe Kanunu’nda öngörülen ücretin beş katı saat ücreti olarak ödenmelidir.
8) Toç Bir-Sen olarak çalışma hayatı ile ilgili ana ilkemiz “Kamuda Güven, Personel Sisteminde Güvence ve Kamu Hizmetlerinde Kalite” anlayışıdır.
9) Sendikamızca sadece hak ve emek mücadelesi vermekle yetinilmeyerek onlarca yılın birikimiyle oluşan tecrübe ve bilgi birikimini hizmet kolumuzda faaliyette bulunan kurumlara, destek olmak, alan açmak ve kılavuzluk yapmak ve bu vesileyle hem sektörü büyütmek, hem de katılımcı yönetimin (Yönetişimin) en güzel örnekleri sergilenerek son bir yıl için de; “Orman Genel Müdürlüğü Çalışanlarının Sorunları Çalıştayı, onlarca yılın kronik sorunu olan “TARGEL Projesinin Yeniden Değerlendirilmesi ve Bitirilmesi”, toplantıları ve zaferi, 38 akademisyenin katılımıyla, 7 ayrı oturumla “2023-2071 Vizyonuyla Toç Bir-Sen Tarım Kongresi” düzenlenmiş ve çok faydalı olmuştur. Aynı şekilde önümüzdeki yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda ve DKMPG’de çalışanların sorunları ve çözümlerine dair geniş katılımlı çalıştayların düzenlenmesi gerekmektedir.
10) Hizmet kolumuzda yer alan tüm kurumlarda Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarının bir an önce açılması sağlanmalıdır. Ayrıca bu sınavlar 2 yılda bir düzenli olarak yapılmalıdır.
11) Yardımcı Hizmet Sınıfı’nda görev yapan kamu görevlileri başta olmak üzere; ek gösterge ve ek ödemelerde eşitsizlik, kadro derece kısıtlaması, eşit işe eşit ücret uygulamasında yaşanan sıkıntıların Toplu Sözleşme Mutabakat Metinleri ve Kamu Personeli Danışma Kurullarında alınan kararlara uygun olarak çözülmelidir.
12) Teşkilat mensupları ve üyeler için düzenlenen eğitim toplantılarının çeşitlendirilmesi ve artırılması gerekmektedir.
13) Hizmet kolumuzu yakından ilgilendiren gıda güvenliği ve güvenilir gıda arzı, helal gıda konularında toplumda farkındalık oluşturmak, toplumdaki bilinç seviyesini yükseltmek için, bu konularda faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları ile ilgili işbirliğinin artırılarak devam ettirilmesi ve ortak proje faaliyetler gerçekleştirmek için gerekli olan maddi ve manevi her türlü desteği sunmak