KONFEDERASYON HABERLERİ
28 ŞUBAT MAĞDURLARININ HAKLARI EKSİKSİZ İADE EDİLMELİ
Torba Kanun olarak bilinen 6495 sayılı Kanunla, başta öğretmenler olmak üzere 28 Şubat döneminde mağdur edilen memurlara pek çok imkân getirildi. Yaşatılan haksızlıkların, yapılan zulümlerin telafisi mümkün olmamakla birlikte hakkın, hiç değilse kısmen teslimi noktasına getirilen haklar geç kalmış ama yerinde düzenlemelerdir.
Bilindiği üzere, 1999 tarihli 4455 sayılı Kanun ve 2006 tarihli 5525 sayılı Kanunlarla, 28 Şubat 1997 tarihinden sonra verilen disiplin cezaları nedeniyle memuriyetten çıkarılanların almış oldukları disiplin cezaları, bütün hukuki sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmış idi. Ancak Danıştay kararlarına da yansıdığı üzere, bu düzenlemeler sadece disiplin affı niteliğinde olup ilgililere memurluğa yeniden dönüş hakkı getirmiyordu. Torba Kanunla aday memurken, kılık-kıyafet gerekçesiyle atılanlar ile 1999 ve 2006 yıllarında getirilen disiplin aflarıyla disiplin cezaları ortadan kaldırılanlara kadro engeliyle karşılaşmaksızın yeniden memurluğa dönüş hakkı getirildi.
Geçen yıl çıkarılan 6353 sayılı Torba Kanunla 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 44`üncü maddeyle, 23/4/1999 ile 14/2/2005 tarihleri arasında, almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erip, disiplin affına ilişkin 5525 sayılı Kanun uyarınca haklarında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile ortadan kaldırılanlardan, memuriyetlerinin sona erdiği tarih ile 22/6/2006 tarihi arasındaki Emekli Sandığı keseneklerinin Kurumlarınca SGK`na defaten ödenmesi yolu açılmış idi. 6495 sayılı Torba Kanunla daha önce bu konuda başvuru hakkını kaçırmış olanlara ve de 2006 yılındaki 5525 sayılı Kanunla değil de 1999 yılındaki 4455 sayılı Kanunla affa uğrayanlara da kesenek ödenmesi hususunda yeniden başvuru hakkı verildi.
Söz konusu düzenleme yerinde olmakla birlikte maalesef yetersizdir
28 Şubat döneminin memurlar üzerinde estirdiği ``devlet terörü`` ortamında, haklarında disiplin hükümleri tesis edilmeden 657 sayılı Kanunun 98`inci maddesi gerekçe gösterilerek devlet memurluğundan çıkarılma kararı verilen veya daha sonraki bir zaman diliminde yeniden memurluğa dönüş yapabilme kapısının açık tutulabilmesi amacıyla istifa etmek zorunda kalan memurlar ile 657 sayılı Kanunun 125 ya da 56`ncı maddesinden hareketle haklarında çıkarılma kararı verilmemesi için adaylık süresi içinde istifa etmek zorunda kalan aday memurlar yönünden, disiplin affı kanunlarıyla açılan imkânlar dahi söz konusu olmamaktadır.
Haklarında disiplin soruşturmasına başlanmış ya da tamamlanmış olsalar veya haklarında disiplin yönünden devlet memurluğundan çıkarılma cezası verilmiş olsa bile memuriyetlerinin sona ermesi istifa üzerine olduğundan Torba Kanunla getirilen yeniden memurluğa dönüş ve sigorta primlerinin devletçe ödenmesi hakkından faydalanamadıkları açıktır. Bu konuda mevcut siyasi iradenin yeni bir çalışma yapması ve mağduriyetleri toptan gidermesi gerekir.
Yine 4455 ve 5525 sayılı Kanunlar gereğince affa uğramış olup da 2008 yılında yine bir geçici maddeyle 5510 sayılı Kanuna eklenen düzenlemeyle, memurluktan atıldığı tarihten sonraki Emekli Sandığı keseneklerini borçlanarak ödeyen ve bu sayede bu sürelerini emekliliğe esas hizmet süresine saydıran kişiler yönünden var olan adaletsizlik halen giderilmeyi beklemektedir. Bu kişilerin 5510 sayılı Kanunun geçici 44`üncü maddesi kapsamına alınması, yani kesenek ve karşılıklarının devletçe karşılanarak ödedikleri primlerin kendilerine iade edilmesi gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı`nı Tebrik Ediyoruz
Milli Eğitim Bakanlığı, diğer Bakanlık ve kurumlar arasında örnek bir tavır sergileyerek 28 Şubat`ın mağdur ettiği kişileri torba kanun çerçevesinde yeniden öğretmenliğe ve memurluğa dönüşleri için izlemeleri gereken prosedür ve yapmaları gereken iş ve işlemleri bildiren bir duyuru yayınlamıştır. Bu suretle Bakanlığın konuya duyarsız kalmayıp, mağduriyetlerin kısmen de olsa telafisi yönünde çaba sarf etmesi tebrik edilecek bir davranıştır.
Bakanlığın duyurusunda, Torba Kanunda alan hükümler çerçevesinde yapılacak işlemlere esas olmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında görevine son verilenlerden yeniden öğretmenliğe ve memuriyete atanmak isteyenlerin başvurularının 12 - 29 Ağustos 2013 tarihleri arasında alınacağını ifade edilmiştir.
Başvuruda bulunacaklar, Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne hitaben yazacakları dilekçe ile birlikte Nüfus Cüzdanı Örneği, Öğrenim Belgesi, Hizmet Cetveli, görevine son verildiğine ilişkin belgeleri (Bakanlık Onayı, Yüksek Disiplin Kurulu kararı veya benzeri belgeler) ibraz edeceklerdir.
.