KONFEDERASYON HABERLERİ
4688 Sayılı Kanun ve 10. Yılında Toplu Sözleşme Kongresi Tamamlandı
Memur-Sen ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından organize edilen 4688 Sayılı Kanun ve 10. Yılında Toplu Sözleşme Kongresi, çeşitli sunumların yapıldığı 6 farklı oturumun tamamlanmasıyla son buldu.
Kamu görevlileri sendikacılığının niteliğini ve kamu görevlilerinin kazanımlarını artıracak bir toplu sözleşme düzeneğinin oluşturulması için Memur-Sen ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından düzenlenen 4688 Sayılı Kanun ve 10. Yılında Toplu Sözleşme Kongresi 2’inci gününde gerçekleştirilen oturumlarla tamamlandı.
İki günde 6 farklı oturumda 19 sunumun gerçekleştirildi oturumlarda kamu görevlileri sendikacılığı, 4688 Sayılı Kanun ve toplu sözleşme tüm yönleriyle ele alındı.
Kamu Görevlileri Sendikacılığının Tarihsel Süreci ve Önemi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in de katıldığı açılışın ardından gerçekleştirilen “Kamu Görevlileri Sendikacılığının Tarihsel Süreci ve Önemi” başlıklı ilk oturum Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bayraktutar moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Kongrenin ilk oturumunda ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan Uluslararası İlkeler Bağlamında Kamu Görevlileri Sendikacılığı başlıklı bir sunum gerçekleştirirken, Prof. Dr. Onur Ender Arslan Türkiye’de Sendikal Hakların Gelişimi başlıklı tarihsel değerlendirmelerde bulundu. Genç Memur-Sen Başkanı Öğr. Görevlisi Mesut Emre Balcı ise Örgütlenme Özgürlüğünün ILO Normları Çerçevesinde Değerlendirmesi sunumunu gerçekleştirdi. Oturumun son konuşmacısı Şinasi Yurdakul Mali, Sosyal ve Özlük Haklarının Gelişiminde Kamu Görevlileri Sendikacılığının Önemi başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Örgütlenme Özgürlüğü ve Sendika Üyeliği
Kongrenin ilk gününde gerçekleştirilen 2 oturumun başlığı ise “Örgütlenme Özgürlüğü ve Sendika Üyeliği” oldu. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Levent Uslu’nun moderatörlüğünü yaptığı oturumda Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder “Kanunun Amacı ve Örgütlenme Kapsamı ile Sendikaların Kuruluş Esasları ve Organların Yapısı” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Oturumun devamında Av. Harun Kale tarafından “Örgütlenme Özgürlüğü, İşyeri Sendika Temsilcilerinin Güvencesi ve Sendikal Güvenceler”; Dr. Öğr. Üyesi Canan Erdoğan tarafından ise “Sendikalara Üyelik Hakkının Kapsamının Genişletilmesi” başlıklarında birer sunum gerçekleştirildi.
Yönetime Katılma, Güvenceler ve Toplu Sözleşmeden Yararlanma
Günün son oturumu olan 3. Oturum ise Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Soner Can Tufanoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirildi. “Yönetime Katılma, Güvenceler ve Toplu Sözleşmeden Yararlanma” konusunun 3 farklı başlıkta ele alındığı oturumda “Sosyal Diyalog Mekanizmaları, Yetki ve Faaliyetler başlığı” ile Av. Hacı Muharrem Mankır, “Sendika Gelir ve Giderleri” başlığı ile Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk, “Sendikal Mücadelede Dayanışma Aidatı” konusu ile Öğr. Gör. Tarkan Zengin tarafından birer sunum gerçekleştirildi.
Toplu Sözleşmenin Kapsamı, Süreci ve İşleyişi
Kongrenin ikinci gününde gerçekleştirilen 4. Oturum Memur-Sen Genel Sekreteri Semih Durmuş moderatörlüğünde gerçekleştirildi. 4. Oturumda Devlet Personel eski Başkanı Enes Polat tarafından “Toplu Sözleşmenin Süresi, İşleyişi, Tarafları ve İmza Yetkisi” konulu bir sunum gerçekleştirildi. Oturumda ayrıca “Toplu Görüşmeden Toplu Sözleşmeye” başlıklı sunumuyla Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, “Toplu Sözleşmenin Özerkliği ve Hukuk Sistemi İçindeki Yeri” başlıklı sunumuyla Prof. Dr. Ender Ethem Atay yer aldı.
Toplu Sözleşmenin Uygulanması, SDS ve Hakem Heyeti
Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan’ın moderatörlüğünü yaptığı 5. Oturumda ise toplu sözleşmenin uygulanması, SDS ve hakem heyeti masaya yatırıldı. Prof. Dr. Erdinç Yazıcı “Türkiye’de Memur Sendikacılığı: Toplu Sözleşme Düzeni Bağlamında Sorunlar ve Fırsatlar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Oturumun devamında Av. Özlem Titrek Yıldırım Toplu tarafından “Sözleşmenin Kapsamının Değerlendirilmesi”, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Selim Kadıoğlu tarafından ise “Sosyal Denge Sözleşmeleri” başlıklı birer sunum yapıldı.
Grev Hakkı, Hükümlerin Bağlayıcılığı, Kanuna İlişkin Tespit ve Öneriler
İkinci günün ve kongrenin son oturumu ise Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Kongrenin son oturumunda grev hakkının önemi, toplu sözleşme hükümlerinin bağlayıcılığı ele alınırken kanuna ilişkin tespit ve öneriler masaya yatırıldı. Kongrenin kapanış oturumu Prof. Dr. Yücel Uyanık tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Normlar ve Uygulamalar itibariyle Kamu Görevlilerinin Grev Hakkı başlıklı sunumu, Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu tarafından gerçekleştirilen Uyuşmazlık Hali ve Kamu Görevlileri Hakem Heyeti sunumu ve Av. Ahmet Günenç tarafında gerçekleştirilen Kanuna İlişkin Tespit ve Öneriler sunumuyla son buldu.
Sendikal alana ve toplu sözleşme sistematiğine ışık tutması amacıyla gerçekleştirilen ‘4688 Sayılı Kanun ve 10. Yılında Toplu Sözleşme Kongresi’ sonuç bildirgesi ise ileri bir tarihte kamuoyu ile paylaşılacak.