KONFEDERASYON HABERLERİ
ANAYASA PLATFORMU, İZMİRLİLER`İ DİNLEDİ
Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen, TOBB, Memur-Sen ve çok sayıda meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı ``Anayasa Vatandaş Toplantıları``nın beşincisini İzmir`de gerçekleştirildi. Kültür Park İzmir Uluslararası Fuar Alanı`nda yapılan toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun AK Parti, CHP, MHP ve BDP`li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile raslantısal olarak belirlenen vatandaşlar katıldı.EN YOĞUN KATILIM, İZMİR`DEToplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir`e gelirken birçok kişinin ``Pazar günü İzmirliler toplantıya gelmez`` dediğini ifade ederken ``Ama görüyorsunuz, bugüne kadar yapılan anayasa toplantılarına en fazla katılımı İzmir`de sağladık`` diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, Anayasa çalışmaları için bir araya gelen kuruluşların hepsinin çıkarının, dünyaya bakışının, dünya görüşünün farklı olduğunu ancak yeni bir anayasa yapabilmek için bir araya geldiklerini belirtti. ``Biz bu ülkenin geleceği ile ilgili aynı duyguları paylaşıyoruz`` diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye`nin geleceği olan anayasa konusunda herkesin tek yürek olduğunu vurguladı.
ÇİÇEK: SIKILI ELLERLE YENİ ANAYASA YAPILAMAZTBMM Başkanı Cemil Çiçek de konuşmasında, yeni bir anayasanın yumrukların sıkıldığı bir ortamda yapılamayacağını, insanların birbirinin elinin sıktığı bir ortamda yapılabileceğini belirterek, ``Geleceğimizi teminat altına alacak, Türkiye`ye yeni kazanımlar gerçekleştirecek bir anayasa yapmak istiyoruz`` dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, İzmir`in yakın tarihte demokratik kazanımların elde edilmesinde önemli payı olduğunu ifade ederek, ``İnanıyorum ki bu yeni dönemde de yeni anayasa yapım sürecinde en büyük katkıyı buradan alacağız`` dedi.
Toplantıya katılan siyasiler olarak buraya görüş beyan etmeye gelmediklerini, toplumun bu konudaki fikirlerini, önerilerini almaya geldiklerini belirten Çiçek, böylesi toplantıların çağdaş ülkelerde yapılan modeliyle ilk kez gerçekleştirildiğine işaret etti.
GÜNDOĞDU: HALKIN TALEPLERİ ORTAK
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise toplantıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, platform olarak halkın talep ve beklentilerini dinlediklerini söyledi. Sivil toplum örgütü olarak yeni anayasa yapılmasından yana tavır aldıkları için yollara düştüklerini ifade eden Gündoğdu, aynı kararlılığın siyasi irade tarafından da sergilenmesini istedi. Gündoğdu, "Biz sivil toplum örgütleri platformu olarak TBMM Başkanımız Cemil Çiçek ve milletvekillerimizle il il dolaşıp, halkımızın yeni Anayasa`ya yönelik beklentilerini dinliyoruz. Bu çalışmalar, boşa gitmemeli, siyaset kurumu da üzerine düşeni yapmalı. Halkın taleplerini dikkate alan, beklentilerini karşılayan demokrat ve özgürlükçü yeni anayasa, mutlaka yapılmalıdır" şeklinde konuştu.
MİLLETVEKİLLERİ DE GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLADIAK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop`un, Türkiye`nin anayasa meselesinin anayasanın zihniyet meselesiyle ilgili olduğunu belirterek, yeni anayasa yapılmasının mecburiyetine dikkat çektiği programda, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da birer konuşma yaptı.
PLATFORM ÜYELERİİzmir`deki toplantıya katılan ve Anayasa Platformunu oluşturan kuruluşlar şunlar: Memur Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, HAK- İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Türkiye Noterler Birliği, MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON, TUSKON, Türkiye Emekliler Derneği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği.
.