KONFEDERASYON HABERLERİ
Ar-Ge Kanunu İstihdamı Artıracak
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Ar-Ge Kanunun girişimciye sağladığı kolaylıkların, istihdamı artıracağını söyledi.
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Ar-Ge Kanununun girişimciye başta finansman olmak üzere birçok kolaylık sunduğunu, kurulacak ihtisas geliştirme bölgeleri ile istihdamın artacağını söyledi.
GİRİŞİMCİYE FİNANSMAN KOLAYLIĞI SAĞLIYOR
Kanunun girişimciye finansman kolaylığı sağladığını ifade eden Tonbul, “ Bu kanun, teknoloji alanında orijinal bir fikri olan ancak bunu hayata geçirecek yeteri kadar finansmana sahip olmayan girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştıracak. Finansman sorunu aşan girişimci, projelerini daha rahat bir şekilde hayata geçirebilecek. Bu da teknolojik çalışmaların artmasını sağlayacak” dedi.
İSTİHDAMIN ÖNÜNÜ AÇACAK
Girişimciye sağlanan kolaylıkları sıralayan Tonbul, bu kolaylıkların istihdamın önünü de açacağını söyledi. Tonbul, “Kanun kapsamında, girişimcilere tahsis edilen desteklerin belirli bir bölümü Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilecek. Rekabet öncesi işbirliklerine proje bedelinin yüzde 50'sine kadar olan kısmı geri ödemesiz olarak desteklenebilecek. Tasarım faaliyetlerinde bulunanların aldıkları destekler, özel fon hesabı uygulamasından yararlanabilecek. Ar-Ge projesi kapsamında yurt dışından yapılacak alımlar, Gümrük Vergisi, her türlü fon, Damga Vergisi ve harçtan müstesna tutulacak. Ar-Ge ve tasarım imkan ve kapasiteleri kısıtlı olan özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, sözleşme çerçevesinde siparişe dayalı olarak Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde gerçekleştirilen Ar-Ge ve tasarım harcamalarının belirli bir kısmını beyanname üzerinden indirim konusu yapabilecek. Ar-Ge ve tasarım personelinin merkezde yürüttüğü projelerle doğrudan ilgili olmak şartıyla, merkez dışındaki bu faaliyetlere ilişkin ücretleri ile yüksek lisans ve doktorada geçirilen sürelerin Gelir Vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmesine yönelik Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor. Tasarım personelinin görevleri ile ilgili ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısının bütçeden karşılanmasına imkan sağlanıyor. Tasarım merkezlerinde çalışan tasarım personelini kapsamına alan kanunla, çalışan personelin niteliğini artırmak amacıyla doktora, yüksek lisans ve lisans mezunları için farklı oranlarda gelir vergisi istisnası getirilecek. Bütün bu kolaylıklar, girişimciyi harekete geçirerek, istihdamın önünü açacak” dedi.
TEMEL BİLİMLER MEZUNLARININ İSTİHDAMI TEŞVİK EDİLECEK
Ar-Ge kanunu ile temel bilimler mezunlarının istihdamının teşvik edileceğini belirten Tonbul, “Bu kanunla temel bilimler alanları mezunlarının istihdamı de teşvik edilecek. Yükseköğretim öğrencilerine verilen burs, kredi ve her türlü nakdi yardımlara ilişkin ödemeler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yapılacak. Ayrıca, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen bilimsel yarışmalarda ilk 3'e giren öğrencilere, ilgili dallardaki lisans programlarına yerleştirilmelerinde ek puan uygulanarak bilim alanında başarılı öğrenciler teşvik edilecek” diye konuştu.
Araştırma, geliştirme, tasarım ve yenilik projeleri ile üniversite-sanayi işbirliği faaliyetleri sonucu elde edilen gelirin, döner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanacağını ifade eden Tonbul şunları kaydetti: “Bu gelirlerden herhangi bir kesinti yapılmayacak. Bu kapsamda görev yapan öğretim elemanına ödenecek gelirin yüzde 85'i, vergi kesintisi olmadan, ilgili öğretim elemanına ödenecek. Bu kapsamda değerlendirilecek proje ve faaliyetlere, öğretim elemanının müracaatı doğrultusunda, üniversite yönetim kurulunun izni ile karar verilecek.”