ARŞİV
BAKAN ÇELİK: ÇALIŞANLAR KAVRAMI ANAYASAYA GİRECEK
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Bakan Çelik, anayasanın 53 ve 54. maddelerinin değiştirilerek ‘çalışanlar’ kavramının eklenmesini ve işçi-memur ayrımının ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini ifade etti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yeni anayasa Türkiye’nin, toplu sözleşme ve grev hakkının ise memurun bayramı olacağını söyledi. Gündoğdu, işçi sendikalarının Taksim'de 1 Mayıs kutlamak için ısrar etmesini eleştirerek, “Bunun bir rövanş ve ideolojik yaklaşıma dönüştürülmesini doğru bulmuyorum” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret eden Gündoğdu, burada yaptığı konuşmada 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü kabul edilerek tatil edilmesinin sevincini, memurlara verilmeyen toplu sözleşme, grev hakkı ve siyaset yasağı sebebiyle tam olarak yaşayamadıklarını kaydetti.
Gündoğdu, kamu çalışanlarının yaşadığı sıkıntıları dile getirdi ve bu yıl yapılacak toplu görüşmelerde masadan toplu sözleşme imzalayarak ayrılmak istediklerini söyledi. Gündoğdu, memurlara ilişkin taleplerini içeren dosyayı da Bakan Çelik'e verdi. Ahmet Gündoğdu, 4688 sayılı kanunda yapılacak değişiklik konusunda memur sendikalarının görüşlerinin alınmadığını, adeta memurların yok sayıldığını belirterek, “Sayın bakanımızın gündeminde sürekli işçi sendikaları bulunuyor. Kendisine, memurların da bakanı olduğunu hatırlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Ülkenin acil bir yeni anayasaya ihtiyaç duyduğunu da belirten Gündoğdu, yeni anayasa hazırlanırken, toplumun bütün kesimlerinin görüşünün alınması gerektiğine dikkat çekti. Genelde insan merkezli, sivil ve özgürlükçü bir anayasa; özelde ise, memurlara siyaset yasağını kaldıran ve grevli toplu sözleşme hakkı içeren bir anayasa istediklerini de dile getiren Gündoğdu, “Mevcut anayasa, ruhunda barındırdığı militarist yaklaşım ve darbe ürünü olma vasfıyla bırakın demokratik devleti tanımlamayı demokrasi ve özgürlükler açısından tedavisi imkansız özürlere sahiptir. Bu acı gerçekten kurtulmak için bugüne kadar benimsenen anayasaya yama yöntemi çare olmak bir tarafa herkes tarafından farklı okunan ve anlaşılan bir anayasa metni ortaya çıkarmıştır. Öyle ki ortada bir anayasa olmasına rağmen binlerce anayasa yorumu var. Bu krizleri bitirerek herkesin anlam ve yorum olarak üzerinde mutabık kaldığı bir anayasa istiyorsak, yapılması gereken; mevcut anayasayı yürürlükten kaldıracak yeni bir anayasayla yola devam etmektir. Bunun başarıldığı gün Türkiye’nin bayramı, bu anayasanın memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı ile siyaset hakkı içermesi durumunda memurların da bayramı olacaktır” şeklinde konuşan Gündoğdu, “1 Mayıs’ı işçi kardeşlerimiz bayram olarak kutlarken, biz memurlar toplu sözleşmeli grev hakkından yoksun bırakılıyoruz. Bu nedenle 1 Mayıs işçilere bayram, memurlara ise sadece tatil günüdür” dedi.
Gündoğdu, bazı işçi sendikalarının Taksim'de kutlama yapma konusunda sergiledikleri ısrarı eleştirerek, "Bunun bir rövanş ve ideolojik yaklaşıma dönüştürülmesini doğru bulmuyorum" ifadesini kullandı.
ÇALIŞANLAR KAVRAMI ANAYASAYA GİRECEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise konuşmasında, grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı ve işçi-memur ayrımının ortadan kaldırılmasına sıcak baktıklarını ve bu konuda Anayasa değişikliği yapılmasını en üst düzeyde ifade ettiklerini kaydetti. Bakan Çelik, anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmanın TBMM tarafından başlatıldığını hatırlatarak, anayasanın 53 ve 54. maddelerinin değiştirilerek ‘çalışanlar’ kavramının eklenmesini ve işçi-memur ayrımının ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini ifade etti.
4688 sayılı yasada yapılacak değişikliklerle ilgili hükümet tasarısının meclise sevk edildiğini söyleyen Çelik, “4688 sayılı yasada değişiklik içeren yaklaşık 10 maddelik tasarıyı TBMM’ye sevk ettik. Bu tasarıyla 4688 sayılı yasadaki eksikliklerin büyük bir bölümünü gideriyoruz. Anayasaya ‘çalışanlar’ kavramını eklediğimiz takdirde ise 4688 sayılı yasayı baştan aşağı değiştireceğiz” dedi.
Bakan Çelik küresel kriz dolayısıyla işsizlik oranlarında yükselme olduğuna işaret ederek, istihdamın artırılması ve korunması konusunda önlemler aldıklarını ve almaya devam ettiklerini anlattı.Krizin olumsuz yansımalarının bir kesime ödetilmesi konusunda hükümetin bir bakışının söz konusu olmadığını dile getiren Çelik, "Krizin bir faturası söz konusu olacaksa bunun 71,5 milyon insan nezdinde bir anlam ifade etmesi doğrudur. Bir kesime ödetmek gibi bir yaklaşım kesinlikle söz konusu olamaz. Devletin imkanları ölçüsünde de tüm çalışanlarımıza dönük bir değerlendirme hükümetimiz tarafından mutlaka yapılacaktır" dedi.
Ziyarete Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun yanı sıra, Memur-Sen Genel Teşkilat Sekreteri ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, Memur-Sen Genel Mali Sekreteri ve Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Memur-Sen Genel Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Halit Ortaköy ve Memur-Sen Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Kaytan da katıldı.