KONFEDERASYON HABERLERİ
BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI EFKAN ALA ZİYARET EDİLDİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname`nin ek ödeme yönüyle oluşturduğu mağduriyetlerin giderilmesi için ilgililer nezdinde ziyaretlerini sürdürüyor.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala`yı ziyaret ederek, 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname`nin ek ödeme yönüyle oluşturduğu mağduriyetlerin giderilmesi konusunda bir an önce adım atılmasını beklediklerini söyledi.
Ziyarette, toplu sözleşme masasının konusunu teşkil eden ``ek ödemenin`` KHK ile düzenlenmesinin sorunu çözen doğru bir yaklaşım olmadığını dile getiren Gündoğdu, 2008 yılında uygulamaya konulan ek ödemenin toplu görüşme ürünü olduğunu ve 666 Sayılı KHK ile iyi niyetli düzenlemeler hayata geçirilmekle birlikte ek ödemeye ilişkin bütün taleplerinin karşılandığı bir düzenleme yapılamadığını kaydetti.
* ÜCRET DENGESİZLİĞİ İŞ BARIŞINI BOZUYOR
Gündoğdu, eşit işe eşit ücret uygulamasının, aynı ünvanla farklı kurumlarda görev yapan kamu görevlilerinin ücretlerinin eşitlenmesi yanında ilave ödemesi bulunmayan kamu görevlilerinin ücretlerinde artış yapılması aracı olarak hayata geçirildiğini hatırlatarak, 666 Sayılı KHK ile aynı ünvanla çalışan farklı kurumlardaki personele yönelik ücret eşitsizliği makasının büyük ölçüde kapatıldığını ancak, ücretleri iyileştirilmesi gereken öğretmenler, akademik personel ve din görevlilerinin ek ödemelerinin artırılmaması ise söz konusu personelin görev yaptığı kurumların kendi içinde bir ücret dengesizliği oluşturarak iş barışını zedelediğini söyledi.
Çalışanlar arasındaki ücret dengesizliğini ifade etmek ve çözümüne yönelik önerilerini paylaşmak amacıyla hazırladıkları raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik`e de ilettiklerini kaydeden Gündoğdu, raporun özünün, öğretmen, akademik personel ve din görevlilerinin yoksayıldığı 666 Sayılı KHK`nın oluşturduğu mağduriyetin giderilmesi ve personel için ücret artışı sağlayacak düzenleme tekliflerini içerdiğini vurguladı.
* YPK KARARI ÇIKARILMALI
Gündoğdu ayrıca, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlük çalışanlarına 15 aydır avans olarak ödenen havacılık tazminatının, hakka dönüşmesini sağlayacak YPK Kararı`nın halen çıkmadığını, bu kararın gecikmesi halinde söz konusu tazminatın kaynağını oluşturan paranın Euro-Control`a iade edilmek zorunda kalınacağını, bunun ilgili kamu görevlilerine, hem de kamu maliyesine zarar vereceğini, bu nedenle havacılık tazminatıyla ilgili YPK Kararı`nın ivedilikle çıkarılması gerektiğini kaydetti.
* TASLAKTAKİ EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ İÇİN TBMM SÜRECİNİN İŞLETİLMESİ ŞART
Gündoğdu, ziyarette, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Taslağı`nın yüzde 80 mutabakatla Başbakanlığa sevk edilmesine karşın, halen TBMM`ye gönderilmediğine de değinerek, sürecin hızlandırılmasını istediklerini söyledi. Taslakta, eksik noktaların mevcut olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, taslaktaki eksikliklerin giderebilmesi için TBMM sürecinin işlemesinin gerektiğini ve taslaktaki en büyük eksikliğin ise toplu sözleşme sonrası, anlaşma sağlanamaması halinde, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu`na kimin başvuru yapacağıyla ilgili olduğunu vurguladı.
* BU YASANIN DÜZELTİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
Gündoğdu, toplu sözleşmeyi imzalama yetkisini, çoğunluğa veren taslağın, anlaşma sağlanamaması halinde başvuracak konfederasyon konusunda yetki gaspı yaptığını ve diğer iki konfederasyona Kamu Görevlileri Hakem Kurulu`na başvuru hakkı verilmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını belirterek, Resmi Gazete`de yayınlanan yetkili konfederasyonun yetkisinin, alınmaya çalışıldığı bu yasasının düzeltilmesi için Memur-Sen olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
* ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI
ILO tarafından sürekli gündeme getirilmesine rağmen örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir adım atılamadığının da altını çizen Gündoğdu, emniyet, genelkurmay, milli savunma bakanlığında çalışan sivil memurların sendikalı olmasının önündeki engelin bir an önce aşılmasını istediklerini sözlerine ekledi.
Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ise, Memur-Sen`in konuya ilişkin hazırladığı raporundaki öneri ve teklifleri doğrultusunda düzenlemeleri yeniden gözden geçireceklerini ifade ederek, ücret dengesizliği ve ek ödemeler konusunda çalışanların hak kaybı yaşamalarına göz yummayacaklarını söyledi.
* Ziyarete, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu`nun yanı sıra Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı H.Bayram Tonbul ve Eğitim Bir-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri Ramazan Çakırcı da katıldı.
.