KONFEDERASYON HABERLERİ
BELEDİYELER TASARISI KABUL EDİLDİ
BELEDİYELER TASARISI KABUL EDİLDİ
Kanuna göre, çeşitli ilk kademe, belde belediyeleri ve mahalleler birleştirilerek 43 yeni ilçe kuruluyor. Kanunla kapatılan belediye sayısı bin 145`i bulurken, Türkiye`deki belediye sayısı da 3 bin 225`den 2 bin 80`e düşecek. Ancak kurulan 43 yeni ilçenin eklenmesiyle bu sayı 2 bin 123 olacak. Kanuna göre, Adana`da 2, Ankara`da 1, Antalya`da 5, Diyarbakır`da 4, Kocaeli`nde 6, İstanbul`da 8, İzmir`de 2, Mersin`de 4, Sakarya`da 4, Samsun`da 3, Erzurum`da 2 ve Eskişehir`de de 2 yeni ilçe kurulacak.
Bu ilçeler şöyle: Adana`da; Çukurova, Sarıçam,Ankara`da; Pursaklar, Antalya`da; Aksu,Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Diyarbakır`da; Bağlar,Kayapınar, Sur, Yenişehir, Kocaeli`nde; Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Kartepe, İstanbul`da; Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi, İzmir`de; Bayraklı, Karabağlar, Mersin`de; Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir, Sakarya`da; Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan, Samsun`da; Atakum, Canik ve İlkadım, Erzurum`da; Palandöken, Yakutiye, Eskişehir`de; Odunpazarı, Tepebaşı.
862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören tasarı Meclis Genel Kurulu`nda kabul edildi.
Bazı belde belediyeleri ile ilk kademe belediyelerinin kapatılması ve yeni ilçeler kurulmasını öngören tasarı, Meclis Genel Kurulu`nda üç günlük yoğun mesainin ardından kabul edildi. Kanuna göre 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin kapısına kilit vurulacak, 43 yeni ilçe kurulacak.
Meclis Genel Kurulu`nda görüşmelerine Salı günü başlanan ve iktidarla muhalefet arasında kavgaya kadar uzanan tartışmalara neden olan "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" yasalaştı. Kanuna göre, nüfusu 2 binin altına düştüğü gerekçesiyle 862 belde belediyesi yapılacak ilk yerel seçimlerden geçerli olmak üzere tüzel kişiliklerine son verilerek köye dönüştürülecek. Kanunla ayrıca büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunan 283 ilk kademe belediyesi de kapatılacak. İlk kademe belediyelerinin kanunda belirtilen ilçelerin mahallelerine dönüştürülmesi veya katılmaları öngörülüyor. Kanunla kapatılan belediye sayısı bin 145`i bulurken, Türkiye`deki belediye sayısı da 3 bin 225`den 2 bin 80`e düşecek. Ancak kurulan 43 yeni ilçenin eklenmesiyle bu sayı 2 bin 123 olacak.
KURULAN YENİ İLÇELER
Bazı belde belediyeleri ve ilk kademe belediyelerinin kapatılmasını öngören kanun, 43 yeni ilçe kurulmasını da düzenliyor. Kanuna göre, Adana`da 2, Ankara`da 1, Antalya`da 5, Diyarbakır`da 4, Kocaeli`nde 6, İstanbul`da 8, İzmir`de 2, Mersin`de 4, Sakarya`da 4, Samsun`da 3, Erzurum`da 2 ve Eskişehir`de de 2 yeni ilçe kurulacak. Kanunla, Adapazarı Büyükşehir Belediyesi`nin adı Sakarya, İzmit Büyükşehir Belediyesi`nin adı da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak değiştiriliyor.
YENİ KADROLAR AÇILACAK
Genel Kurul`da kabul edilen kanuna göre, İçişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına 688, Maliye Bakanlığı`nın taşra teşkilatlarına 387, Milli Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatlarına 473, Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatlarına 774, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 215, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 129, Diyanet İşleri Başkanlığının taşra teşkilatlarına 215, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına da 301 yeni kadro ihdas edilecek. Köye dönüştürülen belde belediyeleri ile ilk kademe belediyelerinin taşınmazları ile ihtiyaç duydukları araç ve gereçler, kurulan komisyon tarafından ilgili köy tüzel kişiliğine bırakılacak. Mahalle veya köyü dönüştürülen belediyelerin memur ve sözleşmeli personel, geçici işçi statüsündeki personel, büyükşehir belediyesine ya da ilgili bağlı kuruluşa devredilecek.
.