ARŞİV
Çalışan Kadınların Sorunları ve Çözüm Önerileri
Katıldığı bir televizyon programında çalışan kadınların sorunları hakkında değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, “Çalışan kadınların psikolojik yükü ve sorumluluğu çok fazla. Bu konuda devletin, kadınlarımıza destek vermesi ve çalışan kadınların iş hayatındaki yükünün hafifletilmesi için tedbirler alması gerekiyor” dedi.
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, 1950 yıllardan sonra kadınların sosyal hayatı ve kimliğinde dünyayla beraber değişimler olduğunu vurgulayarak, “Bu tarihten sonra kadınlar çalışma hayatında ve siyasal hayatta daha çok yer almaya başladı. Ancak kadınlarımız anne ve eş kimliklerini korudu. Kadınlar çalışma hayatının hangi alanında olursa olsun bu kimliklerini muhafaza ettiler” şeklinde konuştu.
DOĞUM İZİN SÜRELERİ YETERLİ DEĞİL
Çalışan kadınlara tanınan doğum izin sürelerini yetersiz bulan Özdemir, “Doğum öncesi ve sonrası doğum izinleri, kadınların çalışma hayatında karşılaştığı sıkıntılardan birisidir. Çalışan kadınların şu anki mevzuata göre, doğum öncesi ve sonrası 8’er hafta ücretli doğum izinleri var. Ücretsiz olarak da 2 yıla kadar izin alabiliyorlar. Yapılan araştırma ve anketlere göre, çalışan kadınlara tanınan 8’er haftalık doğum izinlerinin yeterli olmadığını gördük. Çalışan kadınların talepleri ücretli izin sürelerinin uzatılması yönündedir” dedi.
SÜT İZNİYLE İLGİLİ DÜZENLEME ŞART
Çalışan kadınlara tanınan süt izninin kullanımınında amirlerin inisiyatifinden kaynaklanan sorunlar olduğunu belirten Özdemir, “Çalışan kadınlara doğumdan sonra ilk 6 aylık sürede günlük 3 saat, ikinci 6 aylık sürede ise 1 buçuk saat süt izni veriliyor. Doğum sonrası çalışan kadınlara tanınan süt izin süreleri hem yeterli değil hem de üstüne üstelik süt izinlerinin kullanımı amirlerinin inisiyatifine bırakılıyor. Kadınlarımıza tanınan süt izinleri amirlerinin inisiyatifine bırakıldığı için zaman zaman sıkıntılar yaşanabiliyor. Amirlerinden süt izni almakta kadınlar zorlanabiliyor. Bu sorunun çözülebilmesi için mevzuatta süt izniyle ilgili bir düzenlemenin yapılması gerekir” diye konuştu.
“ALINMASI GEREKEN ÇOK MESAFE VAR”
“Nöbet gerektiren mesleklerde doğum yapan kadınlarımız doğumdan sonra bir yıl izinliler, nöbetten muaf durumdalar. Bunun çalışan hamile kadınlar için çok güzel bir gelişme olduğunu söyleyebilirim” diyen Özdemir, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Son zamanlarda doğum ve süt izni gibi birçok kazanımlar elde edildi. Bu kazanımlar çalışan kadınlar için sevindirici gelişmelerdir. Ben 1990’lu yıllarda çalışma hayatına başladım. Benim başladığım yıllarda, yürürlülükteki mevzuata göre bizler doğum ve süt izinlerinden bu şekilde geniş ölçüde yararlanamıyorduk. Türkiye’nin şu an geldiği durum, çalışan hamile ve bebekli kadınlar için çok sevindirici bir noktada. Çalışan kadınlar için çok güzel kazanımlar elde edildi. Kazanımlar çalışan kadınlar için yeterli mi? Tabii ki yeterli değil. Yeterli olabilmesi için çok mesafe alınması gerekir.”
KADINLARA YÖNETİM KADEMELERİNDE YER VERİLMELİ
Kadınlara yönetim kademelerinde yeterince yer verilmemesine tepki gösteren Başkan Safiye Özdemir, “Devlet kurumlarında, çalışan kadınlara rol model olabilecek kadınların yer alabilmesi için sistemde ve mevzuatta düzenlemelerin yapılması gerekir. Karar mekanizmalarında yer alan kadınların sayısının çok az olduğunu görüyoruz. Bu Büyük Türkiye’ye yakışmayan çok üzücü bir durumdur. Çünkü kadınlar problemlerini, dertlerini ve yaşadıkları sorunları hem cinslerine daha rahat anlatıyor hem de onların sorunlarının çözümlerinde kadınlar daha etkili olabiliyor. Çalışan kadınların problemlerini anlatabilmeleri için, kadınlarımızın yönetim kademlerinde yer alması ve bu kademelerde kadın sayılarının kesinlikle artırılması için gerekli çalışmaların yapılması lazım” dedi.