KONFEDERASYON HABERLERİ
ÇİÇEK: YENİ ANAYASA SİYASET KURUMUNUN BORCU
Sivil toplum kuruluşlarının inisiyatifinde yeni anayasaya katkı sunmak için gerçekleştirilen Türkiye Konuşuyor toplantılarının üçüncüsü Edirne`de gerçekleştirildi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun AK Parti, CHP, MHP ve BDP`li üyeleri ile diğer platform üyesi kurumların başkan veya temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 12 Haziran milletvekili genel seçimlerinde bütün siyasi partilerin millete yeni bir anayasa yapmayı vaat ve taahhüt ettiklerini belirterek, ``Siyaset kurumu olarak hepimizin borcudur ve bu borcumuzu çok fazla ötelemeden, çok fazla geciktirmeden, çok fazla temerrüte maruz bırakmadan bu dönem, özellikle de bu yıl içerisinde gerçekleştirmeliyiz diye düşünüyoruz`` dedi. Çiçek, buraya konuşmaya değil, katılımcıların fikirlerini, taleplerini almaya geldiklerini kaydetti.
Yeni bir anayasa yapım sürecinin başladığını, 30 yılı aşan bir süreden beri yeni bir anayasa ihtiyacının vurgulandığını aktaran Çiçek, şunları söyledi: ``Bu anayasanın ihtiyaçları karşılamadığını, bize dar geldiğini, bizi geleceğe taşımayacağını ve benzeri sebepleri de ileri sürerek yeni bir anayasa ihtiyacını vurgulayarak buraya geldik. Yeni bir anayasa ihtiyacı sadece bir söylemin ötesinde, bir siyasi gerçeklik ve bir toplumsal gerçeklik olarak önümüzde duruyor. 30 yıllık bu anayasa süreci içerisinde 17 defa bu anayasayı değiştirme mecburiyeti hasıl oldu. 1 ay sonra, 1,5 ay sonra tekrar bir değişiklik ihtiyacı duyuldu. Bu demektir ki, Türkiye gibi birçok sorunları olan bir ülkede, her 13-14 ayda bir anayasa değişikliği yapma sorunuyla karşı karşıya kaldık. Bu hem hukuk istikrarını bozdu, hem yeri geldi bir kısım sorunların zamanında çözülmesini engelledi. Bütün bu ve benzeri sebeplerden dolayı Haziran seçimlerine giderken, 2011`de yeni bir anayasa yapmayı partiler olarak toplumumuza vaat ettik, taahhüt ettik. Siyaset kurumu olarak hepimizin borcudur ve bu borcumuzu çok fazla ötelemeden, çok fazla geciktirmeden, çok fazla temerrüte maruz bırakmadan bu dönem özellikle de bu yıl içerisinde gerçekleştirmeliyiz diye düşünüyoruz.``
HİSARCIKLIOĞLU: YENİ ANAYASAYI HALK YAPMALI
Toplantının açılışında platform adına konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yeni anayasa konusunda herkesin mutabık olduğunu vurgularken, ``Bu elbise bize dar geliyor`` dedi. Hisarcıklıoğlu konuşmasında, yıllardır herkesin Türkiye`nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söylediğini vurguladı. 2023 yılı için bir hedef koyduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, bu hedefe ulaşabilmek için şartların uygun olması gerektiğini söyledi. Bu elbise bize dar geliyor diyen TOBB Başkanı, ``Bu elbisenin terzisi halk olmalıdır`` dedi. Edirne`nin Osmanlı`nın başkenti olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ``Burası uzlaşmanın olduğu, camiyi, kiliseyi, havrayı bir arada tutan bir kent. Bugün neyiniz varsa konuşun. Gün bugündür. Ne düşünüyorsanız herşeyi çekinmeden konuşun. Bizler Türkiye konuşsun istiyoruz. Bu yüzden buradayız`` dedi.
GÜNDOĞDU: HALKIN KATILIMINI ÖNEMSİYORUZ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise yaptığı değerlendirmede, yeni anayasa sürecine yönelik her türlü katkı ve vatandaş katılımını önemsediklerini söyledi. Memur-Sen olarak yaptıkları araştırma ve anket çalışmalarında, halkın yeni anayasa yapım sürecine dahil olmak istediğini ortaya koyduğunu hatırlatan Gündoğdu, "Yeni anayasa, milletin anayasası olmalıdır. Milletin hak ve özgürlüklerine yer vermeli, insan onurunu öne almalıdır. Gittiğimiz illerde, vatandaşlarımızın gösterdiği ilgi de gösteriyor ki, halkımız bu sefer işi ciddi tutuyor. Siyaset kurumuna, yeni anayasa vaadini hatırlatıyor ve sözünü tutmasını istiyor" şeklinde konuştu.
PLATFORM ÜYESİ KURUMLAR
Anayasa Platformu`nda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), HAK İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), MEMUR Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (T.KAMU-SEN), Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Noterler Birliği (TNB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yer alıyor.
.