KONFEDERASYON HABERLERİ
EMEKLİLERİN TALEPLERİNİ GÖRMEZLİKTEN GELMEK SOSYAL DEVLET ANLAYIŞIYLA BAĞDAŞMAZ
30 Haziran `Dünya Emekliler Günü` nedeniyle bir mesaj yayınlayan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye genelindeki emekli sayısının 9 milyona ulaştığının altını çizerek, Devlet İstatistik Enstitüsü`nün (DİE) verilerine dikkat çekerek, söz konusu emeklilerin önemli bir bölümünün `açlık sınırı`nın altındaki bir gelirle yaşamlarını sürdürmeye çalışmalarının acı bir gerçek olduğunu söyledi.
Emeklilerin, aileleriyle birlikte yaklaşık 15 milyon insanın yalnızca hayati gereksinimlerini karşılayarak hayata tutunmaya çalıştığını vurgulayan Ahmet Gündoğdu, aynı devletin farklı sosyal güvenlik kurumlarına prim ödemiş ve emekli olmuş kişilerin emekli maaşları arasında önemli farklar olmasının büyük bir çelişki olduğunu dile getirdi. Gündoğdu, "Emekli maaşlarına yapılan artışlar, çalışan işçi ve memurlara yapılan ücret artışlarından ayrı tutulmamalı, milli gelirdeki artış, emekli maaşlarına da yansıtılmalıdır" dedi.
Devletin emeklileri görmezlikten gelmesinin sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmayacağını ifade eden Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, ``Gerek devlet hizmetinde, gerekse özel sektörde uzun süren bir çalışma hayatından sonra emekliye ayrılan bir insan gelecek kaygısı duymamalı. Dolayısıyla ömrünün geri kalan kısmını huzurlu, mutlu, refah düzeyi yüksek, paylaşımda külfetten değil, nimetten pay alan biri olarak yaşamalı. Emeklilerimiz yıllardır mücadele verdiğimiz AB ülkelerinin emeklilerinin hayat standartlarına ulaştırılmalıdır`` dedi.
Öte yandan, Emekliye de maaş aldığı bankadan promosyon verilmesini ve İntibak Yasası`nın ise ivedilikle çıkarılmasını isteyen Gündoğdu, toplu görüşmelerde masaya getirdikleri ve getirmeye devam edecekleri taleplerin başında emeklilerin sendika kurabilmesinin, mevcut sendikalara üye olabilmesinin önündeki engellerin de kaldırılması olduğunu kaydetti.
Gündoğdu, `Anayasa Değişiklik Paketi`nin hazırlık aşamasında kendilerinin hükümete sunduğu raporda da Sendikal haklarla ilgili önemli bir eksikliğin emeklilerin sendikal örgütlenmesini düzenleyecek açık bir hükmün yer almaması olduğunu ısrarla ifade ettiklerini belirterek, ``Anayasa değişikliği paketinin içeriğinde, emeklilerin sendikal örgütlenme özgürlüğünden yararlanmalarını sağlamaya dönük olarak, Anayasanın 51.`nci maddesine yönelik bir değişiklik teklifine yer verilmesinin yerinde olacağını savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle Memur-Sen olarak bundan sonra da kamu emeklilerinin örgütlü topluma ve sendikal mücadeleye katkı ve katılımda bulunmalarını bekliyor, emeklilerimizin emekliler gününü kutluyorum `` dedi. .
Görüntülenme 8785