ARŞİV
Erdoğmuş: Üyelerimizin Hakkını Sonuna Kadar Savunacağız
Toplu sözleşme görüşmelerine Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolu’ndaki Başbakanlık ve 12 bakanlığında arasında yer aldığı toplam 57 kurumda görev yapan memurları temsilen genel yetkili sendika Büro Memur-Sen katılıyor. Büro Memur-Sen, hizmet kolundaki memurların talep ve sorunlarla ilgili raporu görüşmelerin ilk gününde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı heyetine verdi. Büro Memur-Sen’in temsil ettiği hizmet kolundaki yaklaşık 300 bin memurun talepleri, Hizmet Kolu Sözleşme toplantısında değerlendirildi. Toplantıda uzlaşmaya varılan talepler salı günü toplanacak Toplu Sözleşme Masası’nda tekrar görüşülecek.
Büro Memur-Sen Genel Başkan Vekili Mehmet Hadi Erdoğmuş, toplu sözleşme sürecini muhabirimiz Pelin Aksoy’a değerlendirdi.
Büro Memur-Sen’in yer aldığı hizmet kolu ve toplu sözleşme hakkında kısa bir değerlendirme yapar mısınız
Bilindiği üzere memurlarımızın hakları iki yılda bir yapılan toplu sözleşme ile belirleniyor. Bu yıl üçüncüsü yapılacak olan toplu sözleşme görüşmeleri, 3 Ağustos tarihinde başladı. Yaklaşık 3 milyon memurumuzun geleceği bu toplu sözleşmede karara bağlanacak. Toplu sözleşme sadece memurlarımızı değil, emeklilerimizi, memurlarımızın ailelerini, kısacası yaklaşık 20 milyon vatandaşımızı yakından ilgilendiriyor.
Sendikamızın hak mücadelesi verdiği Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolu’nda Başbakanlık ve 12 bakanlığında arasında yer aldığı toplam 57 kurum bulunuyor. Hizmet kolumuzdaki yaklaşık 300 bin memurumuzu temsilen toplu sözleşmeye sendikamız Büro Memur-Sen katılıyor. Hizmet kolumuzdaki kurum fazlalığı nedeniyle hükümet tarafından, bürokrasi tarafından yapılan haksız uygulamalardan en fazla etkilenen Büro Bankacılık ve Sigortacılık hizmet Kolu’nda görev yapan memurlardır. Bu söylediğimize en güzel örnek, sivil toplum kuruluşu olan, memurlarımızın temsilcisi olan biz sendikalara sorulmadan 2012 yılında bir gecede çıkarılan ucube olarak nitelendirdiğimiz 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’dir. Memurlarımızın mali haklarını düzenleyen 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile hizmet kolumuzdaki memur kardeşlerimizin fazla mesai ücretleri, ek ödemeleri ve ikramiyeleri ellerinden alınmıştır. Kararname ile çalışanların maaşında 700 liraya varan düşüş meydana gelmiştir. Bu ucube kanun hükmünde kararname ile fazla mesai ücretleri kaldırıldı ancak memurlarımız hiçbir ücret almadan fazla mesai yapmaya devam etmektedir. Kamunun iş yükü fazla mesai yapmadan bitirilemez. Memurlarımız fazla mesaiye kalıyorsa ücreti de verilmelidir.
Büro Memur-Sen’in toplu sözleşmeye taşıdığı talepler nelerdir?
Daha öncede belirttiğimiz gibi, Büro Memur-Sen olarak, Başbakanlık ve 12 Bakanlığı’nda arasında yer aldığı toplam 57 kurumun bulunduğu bir hizmet kolunda sendikacılık yapıyoruz. Kurum yelpazesi fazla olması nedeniyle toplu sözleşmeye çok sayıda taleple katılıyoruz. Hizmet kolumuzda görev yapan memurlarımızın sorun ve talepleri hakkında AR-GE’miz tarafından hazırlanan yaklaşık 150 maddeyi toplu sözleşme taşıdık. Bu maddelerin hayata geçirilmesi için mücadele ediyoruz. Taleplerimizin bazılarını burada belirtmek istiyorum.
- Yüzdelik zam, Taban Aylığı, Refah Payı, Enflasyon farkı
- Fazla mesai ücretlerinin ödenmesi
- SGK ve İş-Kur çalışanlarının ellerinden alınan ek ödeme ve ikramiyelerin geri ödenmesi
- 4/B ve 4/C’li kardeşlerimizin kadroya geçirilmesi
- Yardımcı hizmetler sınıfındaki memurların genel idare hizmetleri veya teknik hizmetler sınıfına geçirilmesi,
- Yemek, kreş ve lojman gibi sorunların çözülmesi,
- TSK’daki memurlar için 232 ve 233’üncü maddelerin kaldırılması, AYİM Kanunu’nun 20’inci maddesinin yeniden düzenlenmesi
- Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki memurların görev tanımlarının yapılması, yıpranma payı verilmesi, emeklilikte ücret kesintisinin yapılmaması
- Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanlarına havacılık tazminatının ödenmesi
- Şeflerin özel hizmet tazminatlarının arttırılarak ücretlerinde iyileştirme yapılması
- Adliyelerdeki mübaşirlerin genel idare hizmetler sınıfına geçirilmesi
Büro Memur-Sen olarak, bazılarını saydığım taleplerimizin takipçisi oluyoruz ve taleplerimiz kazanıma dönüşünceye kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Sonuçta, toplu sözleşmeye taşıdığımız hizmet kolumuzdaki memurlarımızın hakkıdır. Sendika olarak memurlarımızın hakkını istiyoruz. Hatırlayacağınız üzere sendika olarak toplu sözleşme öncesinde, taleplerimize dikkat çekmek için Balıkesir’den Ankara’ya bisikletli eylem düzenledik. Eylemimiz, başarıya ulaştı, kamuoyunda günden oluşturdu. Düzenlediğimiz eylem, memurlarımızın sorunlarını çözüme kavuşturmak ve taleplerini hayata geçirmek için verdiğimiz mücadelenin en güzel kanıtıdır. Verdiğimiz tüm mücadelelerin karşılığını inşallah toplu sözleşmede alacağız.
Son olarak neler eklemek istersiniz?
Büro Memur-Sen olarak bizler kimseden lütuf beklemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. Memurlarımızın alın terinin, emeğinin karşılığını istiyoruz. Her defasında övündüğümüz ülkemiz ekonomisinden memurlarımıza düşen payı istiyoruz. Memurlarımızın talep ve beklentilerinin toplu sözleşmede karşılanmasını, sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Şunu açık yüreklilikle belirtmek istiyorum ki, taleplerimiz karşılanmadığı takdirde toplu sözleşme metnine asla ama asla imza atmayacağız.