KONFEDERASYON HABERLERİ
GENÇ MEMUR-SEN, İDSB`NİN 9. GENÇLİK BULUŞMASINA KATILDI
Genç Memur-Sen Başkanı Eyüp Beyhan, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Gençlik Buluşması`na katıldı. KKTC Yakın Doğu Üniversitesi`nde yapılan programa, 40 ülkeden 200 sivil toplum kuruluşu temsilcisi davet edildi.
İslam dünyası ve gençliğin sorunlarının ele alındığı toplantıda, Kıbrıs gençliğinin sorunları için özel bir oturum gerçekleştirildi. Burada konuşan Beyhan, gençliğin karşı karşıya kaldığı sorunları dile getirerek, çözüm önerilerini paylaştı. Müzakereler sonucunda Kıbrıs gençliğiyle ilgili hazırlanan 11 maddelik sonuç bildirgesi yayınlandı.
Eyüp Beyhan, gençlik buluşması programından sonra KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer`i ziyaret etti. Beyhan, Genç Memur-Sen`in vizyonunu, hedeflerini ve medeniyet tasavvurunu anlattı.
KIBRIS GENÇLİĞİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nde faaliyet gösteren STK`ların güçlendirilmesi, etkinliklerinin arttırılması ve güçlü kamuoyu oluşturularak toplumsal taleplerin ilgili mercilere daha güçlü aktarılması amacıyla gerektiğinde platformlar, iş birlikleri ve üst çatı kurumları oluşturulabilir.
2) Kardeşlik bağlarının güçlenmesi, sürdürülebilir bir ilişki modelinin kurulması, beraber iş yapabilme kabiliyetinin gelişmesi açısından her iki ülke STK`larının irtibatlarının bulunacağı bir iletişim ağı oluşturulmalıdır.
3) Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti STK`larının ortak çalışma yapmaları teşvik edilmeli ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`ne yönelik projelerin ilgili kurum ve kuruluşlarca desteklenmesi sağlanmalıdır.
4) Toplumun temelini oluşturan ailenin yapısını güçlendirici faaliyetler gösteren STK`ların arttırılması sağlanmalı ve yerel yönetimler bünyesinde açılabilecek aile içi iletişim, evlilik danışmanlığı, çocuk gelişimi gibi kişisel gelişim amaçlı eğitim programları düzenlenmelidir.
5) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gençliği için sosyo-kültürel değerleri zenginleştirmeye yönelik sosyal, sportif ve kültürel içerikli yaz kampları düzenlenmelidir.
6) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gençliğinin kültürel hafızasının zenginleştirilmesi için ortak kültür coğrafyamıza yönelik karşılıklı çalışmaların yapılması, yurt dışında yaşayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı gençlerin kendi kültürlerinin tanıtılması konusunda aktif rol almalarını sağlayacak platformlar oluşturulması gerekmektedir.
7) Yaş gruplarına göre planlanan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gençliğinin okul dışı serbest zamanlarını değerlendirilebileceği "Gençlik Merkezleri"nin arttırılarak desteklenmesi gerekmektedir.
8) Madde bağımlılığı ve kötü alışkanlıkların gençler üzerindeki yayılımının engellenmesi yönünde Yeşilay kanalıyla yapılacak rehabilitasyon faaliyetlerinin yanı sıra aydınlar ve kanaat önderleri eşliğinde çalışmalar yapılmalıdır.
9) Uluslararası Olimpiyat Komitesi Evrensel Bildirgesi`nde belirtildiği gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gençliğinin de diğer tüm dünya gençleri gibi uluslararası sportif faaliyetlere katılımının önündeki engeller kaldırılmalıdır.
10) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gençliğinin girişimciliğinin teşvik edilmesi için yapılacak faaliyetlerin arttırılması ve bu konuda KOSGEB`e benzer kuruluşların oluşturulması gerekmektedir.
11) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`ndeki işletmelerin ithalat ve ihracat noktasındaki engellerinin kaldırılması için başta Mersin olmak üzere Türkiye`deki limanların durumu ile mal ve hizmetlerin pazarlanmasına yönelik iyileştirmeler yapılmalıdır.
.