KONFEDERASYON HABERLERİ
Genç Memur-Sen’den Anlamlı Toplantı
Genç Memur-Sen ve bünyesinde kurulan Akademin Düşünce Medeniyet Topluluğu, üniversite komisyonu üyeleri Ankara’da “Bugünün ihyasından Yarının İnşasına” temasıyla bir araya geldi. 3 Gün sürecek toplantıya Türkiye’nin dört bir yanından gelen Genç Memur-Sen mensupları katılıyor.
Program Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Beyhan, Genç Memur-Sen ve ADEM’in kuruluş ilkelerini anlattığı konuşmasında “Değerli dava arkadaşlarım herkes bu dönemde hangi coğrafyada yaşadığına bir kez daha bakmalıdır. Zaman ve mekan kişilere bazı sorumluluklar yükler. Yaşadığımız zaman ve coğrafyanın bize yüklediği sorumluluk bilincinin eseri olarak Genç Memur-Sen ve ADEM öğrenci topluluğu ortaya çıkmıştır. Genç Memur-Sen ve ADEM öğrenci teşkilatımız; adalet, ehliyet, eminlik, duyarlılık, kardeşlik, eşitlik, takva, iyilik, barış, sevgi, paylaşma ve dayanışma temelinde uzun soluklu kutlu yürüyüşünü tarihten aldığı mirasla bugün de sürdürme azim ve gayretindedir. Kendini ilk insandan bu yana süren büyük yürüyüşün içinde ve bu yürüyüşün devamı olarak görmektedir. Ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Memur-Sen konfederasyonunun gençlik teşkilatı olarak, bireye aileye topluma ülkeye bölgeye özetle insanlığa hayat verecek çalışmalara katkıda bulunmak ve ivme kazandırmak için sorumluluk sahibi gençleri, kadınları, erkekleri paylaşmaya, işbirliği yapmaya ve dayanışmaya davet ediyor” dedi.
Genç-Memur-Sen’in misyonunun önemli olduğunu belirten Beyhan, ”Biz gücümüzü birlikteliğimizden, birliğimizden alıyoruz. Güç birliğimiz olmazsa işlerin üstesinden gelmemiz mümkün olmayacaktır. Gerçek olan şu ki tarihi nitelikte önemli görevler duyarlı gençlerimizi bekliyor. Eğitim, kültür sanat dayanışma, fikir ve düşünce, kurumsallık, insan yetiştirme, sosyal yapıyı güçlendirme alanında bir çok proje uygulanmak için imkan ve sahiplerini bekliyor. Genç Memur-Sen ve ADEM iyilik feyiz ve bereketin taşıyıcısı olmak için yola çıkmıştır” şeklinde konuştu.
Beyhan: ‘Dünya Beşten Büyüktür’ Diyen İradeye Omuz Veriyoruz
Beyhan ayrıca “İyi insanlar toplumların teminatıdır. İyi insanlar iyi kurumları oluşturur. İyi kurumlar ise toplumun vicdanını ve can damarını oluşturur. Yeryüzünde iyi insanlar halkasını çoğaltıp adil ve yaşanılabilir bir dünya tahayyülümüzü her birlikte gerçekleştireceğiz. Dünya beşten büyüktür diyen iradeye bu anlamda omuz veriyor ve omuz vermeye devam edeceğiz. Bu bağlamda teşkilatımız sorumluluğunun farkındadır” ifadelerini kullandı.
Üniversitelilerin büyük bir sorumluluğun sahibi olduklarını vurgulayan Beyhan “Gerek ülkemiz gerek dünya yeni bir kırılmanın eşiğindedir. Yeni inisiyatif alanlarının oluştuğu, yeni sorumlulukların ortaya çıktığı bir süreçle karşı karşıyayız. Bakış açılarımızın evrensel ve küresel olduğunu düşünüyoruz. Dünya ufkumuz en az yüz yıllık olmalıdır. Türkiye başkent, ana karargâh Ortadoğu; Balkanlar, Afrika Kafkaslar ve diğer İslam coğrafyaları gerçek ülkemiz olmalıdır” diye konuştu. Beyhan: Kimliğimizin Özü İslam’dır
Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, geçmişi bilmenin önemli olduğunu belirterek “Büyük bir cihan devletinin mirasçıları olduğumuzu hatırlamalıyız. Kimler tarafından ve nasıl yıkıldığımızı da aklımızdan çıkarmamalıyız. Çünkü bütün dertlerimizin ilacı bu yıkımda gizlidir. Bu büyük çöküşün nedenlerini ortaya koyduğumuzda geleceğimizi yeniden çizme fırsatı elde etmiş olacağız” dedi.
Beyhan, İslam dünyasının içinde bulunduğu durumu hatırlatarak “Kimliğimizin değerlerimizin özü İslam’dır. İslam dünyasının perişan, felsefesiz çaresiz halini göz önüne alarak daha derinlikli, daha özgürlükçü, daha evrensel ve umut dolu Müslümanlık kimliğini yeniden inşa etmemiz gerekiyor. bütün işlerimizi bu ruhla bu ufukla yapmalıyız. İnancımız odur ki çizdiğimiz bu çerçevede üç günlük kampımızı ve buluşmamızı bu değerler boyutuyla daha zenginleştirmek ve geliştirmek arzusundayız. bundan dolayı bu imkanı bizlere oluşturan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen’e şükranlarımızı sunuyorum” şeklinde konuştu.
Gündoğdu: Gençliğin Siyasetin Merkezinde Olması Lazım
Programda başkanlık sistemini ve gençlerin rolünü anlatan Ak Parti Milletvekili, TBMM İdari Amiri ve Memur-Sen Onursal Başkanı Ahmet Gündoğdu ise Genç Memur-Sen’i ülkeyi emanet edebilecek gençlerin yetiştirilmesi için kurduklarını hatırlattı. Gündoğdu yeni anayasa teklifi ile beraber meclisin temsil gücünün artacağını ifade ederek “Bu paket hayata geçtiğinde meclis merkezde olacak. Bakanlar mecliste olmayacak. Bakan hem yasama hem yürütme olmayacak. Yasayı sadece meclis teklif edecek. Vekiller sahada sivil toplumdan aldığı teklifi yasalaştırmak için uğraşacak” dedi
18 yaşındaki gençlerin milletvekili olma şansının geleceğini hatırlatan Gündoğdu “Seçilme yaşı 18 oluyor. Bu madde herhalde en çok sizi ilgilendiriyor. Ben bu maddenin yeterince tarafınıza ifade edilemediği ve gençler tarafından yeterince algılanabildiği kanaatinde değilim. Şimdi biz gençlere diyoruz ki siz de sorumluluk alacak yaştasınız. Eğer 18 yaşındaki gençler seçiyorsa seçilme hakkının da olması lazım. Daha önce 30’du bu 25’e indirildi. Şimdi de 18’e indiriyoruz. Gençliğin siyasetin merkezinde olması lazım.
Gündoğdu: Kuvvetler Ayrılığı Netleşecek
Yeni Anayasa ile sorumlu Cumhurbaşkanlığı’nın da olacağını hatırlatan Gündoğdu “Kuvvetler ayrılığı netleşecek. Bir bakan düşünün hem yasama da hem yürütme organında olmayacak. Yasama ayrı bir yerde yürütme ayrı bir yerde. Herkes kendi sorumluluk alanını bilecek ve daha rahat çalışacak. Şimdi sorumlu cumhurbaşkanlığı kavramı geliyor. Şu an ki Cumhurbaşkanımızın mevcut anayasaya göre sorumluluğu yok. Bütün yetkiler onda ama sorumlu değil. Diyorlar ki işte vatana ihanetten yargılanabilir. Evet ama ne anayasada ne kanunda vatana ihanetin ne olduğu tanımlanmış değil. Bir kişi geliyor diyor ki bu kadar yetki varken ben sorumlu olmak istiyorum. Şimdi artık cumhurbaşkanı herhangi bir suçtan da meclisin kararıyla yargılanabilme yolu geliyor” İfadelerini kullandı.Rejim tartışmalarına da değinen Gündoğdu “Bizim getirdiğimiz bu sistem Türk tipi başkanlık sistemidir. Rejim değişiyor diyorlar. Rejim nedir, sistem nedir, yönetim biçimi nedir bunları bilmek lazım. Bizim rejimimiz nedir? Cumhuriyet. Biz bu sistemde cumhuriyeti kaldırmıyoruz ki. Yine cumhuriyet olacak. Hatta en güzeli olacak. Bakın önceden cumhurbaşkanı millet tarafından doğrudan seçilemezken şimdi bizzat millet tarafından seçiliyor. Cumhurbaşkanı da hükümet de millet tarafından seçilecek. 50’lere kadar ezanların susturulduğu, camilerin ahır yapıldığı, millete göbeğini kaşıyan adam muamelesi yapıldığı vesayetçi sisteme rejim diyorlarsa evet rejim değişiyor. Artık egemenliği bir zümreye değil millete veriyoruz” diye konuştu.
15 Temmuz darbe girişimini hatırlatan Gündoğdu “Fas heyeti gelmişti meclise. Heyeti gezdirdikten sonra biraz muhabbet ettik. Bir arkadaş anlattı bana. Televizyonda Türkiye devrildi, darbe yapıldı haberini aldık. Ağlamaya başladık. Muhalifler, karşıtlarımız ‘lideriniz devrildi Türkiye battı’ diye sevinç naraları atmaya başladılar. Sabah 10 oldu bir de baktık ki öyle olmamış. Zaferimizi kutladık. O an herkese mesaj attık şu saatte bayrağınızı alıp meydanda buluşalım. Herkes o meydanda toplanmaya başladı. Biz bayrağınızı alın gelin dedik ama nedense herkes elinde Türk bayrağıyla gelmişti. Bir tane bile Fas bayrağı yoktu. 2 soruya cevap bulamamıştık. İlki neden herkes Türk bayrağını anladı? İkincisi o Türk bayrakları bizim evlerimize ne zaman girdi” şeklinde konuştu.
Selvi: Yaşadığımız Çağın Sorumlusu Olabilecek Gençlersiniz
Programda konuşan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi ise “Bugün burada genç Memur-Sen’in organizesinde bir Türkiye buluşmasını gerçekleştiriyoruz. Ama bu buluşma yalnızca Genç Memur-Sen teşkilatlarının buluşması değil, ADEM çerçevesinde şekillendirdiğimiz üniversite gençliğimizin bir entelektüel bilinçle yetişmesi adına bir kilomtere taşı olmasını dilediğimiz bir toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Bu noktada Genç Memur-Sen başkanına ve yönetimine, katkı veren tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
Bir fetret döneminden geçildiğini ifade eden Selvi “Dünya tarihinin her döneminde imtihan ağırdır. Tarihin akışı içinde bazı dönemlere fetret dönemleri denir. Bir bakarsınız ki ceberut zorbalar dünyaya egemen olurlar. Böyle bir dönemi yaşadığımız çağın ana sorumlusu olabilecek gençlersiniz” şeklinde konuştu.Program daha sonra çeşitli eğitimlerle devam etti. Eğitimci Yazar Ramazan Kayan, “Değişen Sorunlarımız Değişmeyen Sorumluluklarımız” başlıklı sunumunda gençlerin her dönemde aktif rol aldığını ve değişimin öncüsü olduklarını belirterek “Eğer ülkemizi kalkındırmak istiyorsak bunun fitilini gençlerle ateşlemek zorundayız. Yıllar önce imkanlarımız yoktu yalnız ve sıkışmış durumdaydık. Şimdi ise imkanlarımız gücümüz var. Her şeyi yapabilecek durumdayız. Ama emin olun imtihanımız daha zor daha ağır” şeklinde konuştu.Başkanlık Sistemini teorik çerçevesiyle anlatan Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Yusuf Tekin ise başkanlık sistemi ile doğrudan demokrasiye biraz daha yaklaşılacağını belirtti. Tekin “Bu anayasa ile yıllardır parlamenter sistemin yol açtığı zaaflar kapanacak. Geçmişte parlamenter sistem temsil hakkının yeterince sağlanamamasına yol açmıştı. Hepiniz yakın Türkiye tarihinde neler yaşadığımızı biliyorsunuz” diye konuştu.Daha sonra gençlere 'Sivil Toplum, Gençlik ve İslam' konulu bir konferans veren Memur-Sen Danışmanlarından Avukat Serdar Bülent Yılmaz, Anadolu'nun İslamlaşma sürecinde sivil toplumun önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Yılmaz, "Bizim medeniyetimizde fütüvvet teşkilatı gibi, tekkeler, zaviyeler ve medreseler birer STK işleviyle hareket etmiştir. Bu hareketlerde gençler önemli roller oynayarak, büyük bir potansiyel göstermiştir. Sizler de STK'lar aracılığıyla hareket alanınızı genişletebilir ve sesinizi yükseltebilirsiniz" diye konuştu.