ARŞİV
Gençleri "Ne İş Olsa Yaparım" Anlayışından Donanımlı Ve Eğitimli Hale Getirmeliyiz
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye'nin en önemli meselesinin eğitim meselesi olduğunu belirterek gençleri ne iş olsa yaparım anlayışından çıkarıp; daha donanımlı ve eğitimli hale getirmesi gerektiğini söyledi.
Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, katıldığı İş-Kur Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de 2 milyon civarında gencin iş beklediğini açıklayan Gündoğdu, bunun ülke için tehdit ve sorun olduğunu ifade etti. Genç işsizliğin yüzde 17’lerde olduğu kaydeden Ahmet Gündoğdu, "Geleceğimiz adına risk de var, ciddi bir tehdit de var. 2 milyon civarında genç arkadaşımız ekmek bekliyor, aş bekliyor. gençlerin aileleri de devletin el uzatmasını bekliyor.İş-Kur'un son yıllarda iş ve meslek danışmanlığına geçişte, teknolojik okur-yazarlıkla, teknolojik altyapıyla bu konulardaki ilerlemesiyle işvereni işsizlerle buluşturduğu gerçeğini hep beraber yerinde görüyoruz, tanıklık ediyoruz. İşte bu yüzden bu ülkenin geleceği adına ümidimiz artıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çalışma alanları var, çalışacak işsiz var ancak iş dünyasının istediği yeterli kalifiyeli eleman bulma konusunda sıkıntı var. Gençleri ne iş olsa yaparım anlayışından çıkartıp, daha donanımlı ve eğitimli hale getirmemiz lazım" dedi.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARININ YÜZÜ GÜLMÜYOR
Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, İş-Kur’un son yıllarda iş ve meslek danışmanlığına geçtikten sonra teknolojik okur-yazarlığı ve teknolojik altyapıyı çok iyi kullandığını söyledi. Gündoğdu, İş-Kur’un bu konulardaki ilerlemesinin işvereni işçiyle, işsizleri de işle buluşturduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Şu an iş dünyasının yaşadığı sıkıntılardan biri işverenin istediği kalifiye elemanı bulamaması. Bu sıkıntıyı aşabilmemiz için, ne iş olsa yaparım diyen yüz binlerce çalışanın yerine şu işi yaparım diyen on binlerce insanı yetiştirmemiz gerekiyor. Memur-Sen olarak bizim bu konuda önerimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’mızın öncülüğünde ulusal istihdam politikalarının geliştirilmesine yönelik bir şûranın yapılmasıdır. İş ve Meslek Danışmanlarının şu anda yüzlerinin gülmediğini de söyleyen Gündoğdu, “İş ve meslek danışmanı olan arkadaşlarımıza Memur-Sen olarak mükemmel bir iyilik yaptık. Onları iş güvencesine, kadroya kavuşturduk. İş güvencelerini aldılar ama maaşları 800 TL düştü. Kadro verilmeden önce iş ve meslek danışmanları daha yüksek maaş alıyordu. Kadro veriyorum ama paranı kesiyorum manası çıktı buradan. Burada büyük bir çelişki var. Bu çelişkinin ortadan kaldırılması gerekir” dedi.
MEMUR-SEN, İŞ-KUR’DA ÖRGÜTLÜ BİR ŞEKİLDE NEDEN BULUNMUYOR?
750 bin üyeye sahip, yüzde 70’i örgütlü, Türkiye’nin en büyük memur konfederasyonu olan Memur-Sen’in İş-Kur’da örgütlü bir şekilde bulunmadığını belirten Gündoğdu, “İlk sözün bana verilmiş olmasından sizler de anlamışsınızdır; memurların büyük bir bölümünü temsil eden Memur-Sen’in, İş-Kur’un protokolünde ne kadar geride olduğunu fark etmişsinizdir. Burada bir şeyi daha fark etmişsinizdir, o da kamu çalışanlarının burada bulunması isteniliyor fakat kamu çalışanlarının burada örgütlü bir şekilde bulunulması istenmiyor. Niye? Onlar gelirse sıkıntı mı olur? Kamu çalışanları olarak genel kurulun divanını seçtik ama yönetim seçemezmişiz. Niye? Çünkü yönetimi Abilerimiz, kardeşlerimiz atayacaklarmış. Bu konuda ciddi manada bir sıkıntının olduğunu düşünüyoruz. Memur-Sen, Türkiye’nin en büyük memur konfederasyonu.750 bin üyeye sahip. Yüzde 70’i örgütlü olan memurların yüzde 50’sinin üye olduğu konfederasyon olan Memur-Sen burada örgütlü bir şekilde bulunamıyor” ifadelerini kullandı.
4/C Lİ’LERE KADRO VERİLMELİ
4/C kapsamında istihdam edilen geçici personel ile diğer kurum ve kuruluşlardaki 4/C statüsündeki kamu görevlilerinin kadroya geçirilmesine yönelik talep ve beklentileri ile ilgili Hükümetin harekete geçmesi gerektiğini belirten Gündoğdu, “Toplu sözleşmede 4/C’lilere yüzde 50 zam aldık. Üzerine de onlara kadroyu vermemek olmaz. Burada bir çelişki var. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmamız gerekiyor” dedi.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARININ YÜZÜ GÜLMÜYOR
Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, 300 binin üzerinde sözleşmeli çalışanın kadroya geçişini hükümetten istediklerini ve bunun üzerine hükümetin harekete geçtiğini ifade eden Gündoğdu, “Hükümet, sözleşmeli çalışanların kadroya geçişi ile ilgili isteğimizi yerine getirdi. Hükümete bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bütün sözleşmeliler kadroya geçtikleri için sevinirken, iş ve meslek danışmanlarının sevinçleri yarım kaldı. Bu arkadaşlarımıza hep beraber mükemmel bir iyilik yaptık. Onları iş güvencesine, kadroya kavuşturduk ama maaşları 800 TL düştü. Kadro veriyorum ama paranı kesiyorum manası çıktı buradan. Bu arkadaşlarımızın maddi anlamda kayba uğramaması için çalışmaların yapılmasını istiyoruz ” dedi.
ULUSAL İSTİHDAM POLİTİKASINI GELİŞTİRECEK ŞURAYA İHTİYAÇ VAR
Genel Başkan Gündoğdu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ulusal istihdam politikalarının geliştirileceği bir şûra yapmasının gerektiğini altını çizdi.
Memur-Sen'in, Türkiye’nin en büyük memur konfederasyonu olduğunu hatırlatan Genel Başkan, "Ekonomik Sosyal Konseyde varız, Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyinde varız. Sosyal Güvenlik Kurumunda, Sayın Bakanımızın, Bakanlığımızın kurumunda varız, ama istihdam politikalarının belirlendiği Türk İş Kurumu yönetiminde yokuz. Mesleki Eğitim Kurumu'nda yokuz, Ulusal Mesleki Yeterlilik Kurumunda yokuz. Bunları eksik görüyorum. Artık bütün tarafların bir araya geldiği, taşın altına elini değil bütün vücudunu ortaya koyduğu bir sürecin içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ MESELESİNİN EĞİTİM MESELESİ
Türkiye'nin en önemli meselesinin eğitim meselesi olduğuna vurgu yapan Gündoğdu, öğrencilerin derslerinin boş geçmesinin kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. Genel Başkan Gündoğdu, "Milli Eğitim Bakanımız 127 bin öğretmene ihtiyacının olduğunu ifade ediyor. 200 bin üzerinde öğretmenlik mezun arkadaşımız sınavı kazanmış bekliyor. Sosyal devlet, dersi boş geçen öğrenciyi öğretmenle buluşturmalı. Eğitim, Türkiye’nin en önemli meselesidir. Boş dersleri ücretli öğretmen istihdamıyla sağlamak mümkün değildir. Atanamayan öğretmenle dersi boş geçen öğrenciyi Türkiye’nin geleceği açısından buluşturmamız lazım. Bu sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın değil Çalışma Bakanlığı'mızın da en önemli meselesi olması lazım. Böylece öğrenciyi dağa çıkmaktan kurtarmak başta olmak üzere birçok sorunu da halletmiş oluruz" dedi.
Son yıllarda İş-Kur'un istihdam politikaları sayesinde binlerce işsizin iş sahibi olduğunu kaydeden Genel Başkan emeği geçenlere teşekkür etti.