ARŞİV
Günay Kaya, Milat Gazetesine Konuştu
Memur-Sen Genel Başkanvekili, Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Kamu Personel Danışma Kurulu’ndan beklentilerini, memurların sorunlarını, 2015 yılı için atılması gereken adımları Milat gazetesinden Ezgi Çelik'e değerlendirdi.
Memur-Sen olarak Toplu Sözleşme süreçlerine ciddi bir hazırlık yapılarak gidildiğini belirten Günay Kaya, Kasım ayında yapılacak olan Kamu Personel Danışma Kurulu ile ilgili beklentilerini açıkladı. Kaya, Toplu Pazarlık sürecinde 321 değişik meslek grubunun mesleki, sosyal, özlük haklarını bir ay içerisinde ve o bir ayında belirli muayyen günlerinde müzakere ederek sonuca kavuşturulmasının mümkün olmadığını söyledi.
MEMUR-SEN’İN KAMU PERSONEL DANIŞMA KURULU'NDAN BEKLENTİLERİ
Kaya, 2014 Kasım ayında yapılacak olan Kamu Personel Danışma Kurulu’nda 2013 Toplu Sözleşmeleri’nde müzakere edilen ve kısmen de anlaşılan birkaç konuyu şu şekilde belirtti. “5510 sayılı kanunda değişiklikler yapıldı. Emekli ikramiyesinin hesabında 30 yıllık hizmet süresi sınırlamasının kaldırılmasını talep ettik. Kamu İşveren Kurulu da sınırın tam kaldırılmasının mümkün olmadığını belirtti. Biz bu 30 yıllık sınırın 35 yıl üzerinden anlaştığımız noktadaki mevzuatın çıkarılmasını talep ediyoruz. İkinci bir konu olarak 15.01.2005 tarihinden sonra göreve başlayan/başlayacak kamu görevlilerine bir derece verilmesi. Bu konuda da toplu sözleşme masasın da müzakere süreci epey bir noktaya geldi. Diğer bir konu da Memur-Sen olarak disiplin affı ve sicil affı noktasında ki ısrarımız da devam ediyor. Başta 4C’li kardeşlerimiz olmak üzere Belediye ve Bakanlıklardaki işçi statüsünde çalışan üniversite mezunu kardeşlerimizin ve halk eğitim merkez müdürlüklerinde çalıştırılan usta öğretici kardeşlerimizin de kadroya geçirilmesini önemsiyoruz’ ’dedi. Kamu Personel ve Danışma Kurulu’nda bu konuların müzakereye götürülerek sonuçlanmasının istendiğini belirten Kaya, hükümet tarafından da bürokrasinin, devletin imkânlarını kullanarak ödevlerini tam anlamıyla yaparak masaya gelmelerini talep etti.
“3 MİLYON MEMURUMUZUN SORUNLARI UNUTULMAMALIDIR’’
Kaya, Kobani olaylarındaki hassasiyetlerini dile getirerek, “Türkiye’ye bugün baktığımızda güçlü bir devletin, milletin, sorumluluk sahibi bireylerin olduğunu görüyoruz. Devlet kendi üzerine düşeni yaparken diğer taraftan çözmemiz gereken problemlere de yoğunlaşmalıyız. Türkiye’de bir takım hadiseler devam ediyor ama artık normalleşmemiz gerekiyor. Kendi iç meselelerimizi de 3 milyon memurumuzun sorunlarının da dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Memurlarımızın gündeme kurban edilmemesini istiyoruz. Bunların hepsinin bir arada başarabilecek bir devlet gücüne, millet potansiyeline sahip olduğumuzu düşünüyoruz’ dedi.
"DARBE ÜRÜNÜ ANAYASADAN KURTULMALIYIZ"
2015 senesi için Yeni Anayasa’nın öneminin altını çizen Kaya, “Belirttiğimiz gündemleri aşmak için Sivil Anayasa’yı gündemimize koymamız gerekiyor. 2015’te artık Türkiye’yi 12 Eylül darbe anayasasından kurtaralım. 77 milyonumuzun içinde bulanacağı katılımcı demokratik, herkesi kuşatan bir anayasayı oluşturarak Türkiye’nin 100 yılını kurtaralım. 2015 yılında yapılacak olan 3. Toplu sözleşmeyi önemsiyoruz. Diğer taraftan da devletimizin istihdamını da önemsiyoruz. Bu anlamda çok önemli bulduğumuz Yeni Anayasa vurgusunu yaparak Memur-Sen olarak Haziran 2015’te seçilecek Meclisin öncelikli görevinin Yeni Anayasa olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum” dedi.