ARŞİV
Gündoğdu: Akif İnan Bize Mükemmel Bir Miras Bıraktı
Kudüs Şairi, Memur-Sen’in Kurucu Genel Başkanı Mehmet Akif İnan’ı anma etkinliğinde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, İnan'ın bir dava adamı olduğunu, İnan’ın kendisini milletine ve ülkesine hizmete adamış, şair, yazar, düşünür ve önemli bir aksiyon insanı olduğunu ifade etti.
Memur-Sen’in kurucu genel başkanı Mehmet Akif İnan, doğumunun 75., ölümün ise 15'inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma programı Şanlıurfa'da gerçekleştirildi. Programda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Mehmet Akif İnan'ın bir dava adamı olduğunu, İnan’ın kendisini milletine ve ülkesine hizmete adamış, şair, yazar, düşünür ve önemli bir aksiyon insanı olduğunu ifade etti. İnan’ın millet adına sendikacılık yaptığını kaydeden Gündoğdu, "Mehmet Akif İnan abimiz, milletin inancına bağlı ve değerlerine önem veren bir sendikacılığın temellerini attı” şeklinde konuştu. Gündoğdu, Mehmet Akif İnan'ın davasına sahip çıktıklarını ve emanetini sonsuza dek koruyacaklarını söyledi.
GENÇLER İÇİN PROJELER ÜRETELİM
Genç Memur-Sen’in, Memur-Sen'in çılgın projesi olarak niteleyen Gündoğdu, "Biz bu gençliğe test çözmenin, daha çok test çözmenin değerli olmasının ötesinde ne verdik? Ahlaklı olmayı, kariyer yapmanın önüne geçiremediğimiz sürece gençliği de ülkeyi de kaybetme tehlikemiz var. İlkokullar, ortaokullar, liseler, üniversiteler. Artık kaynakları gençliğe harcayalım. Bu ülkeyi emanet edeceğimiz gençleri kendi elimizle yetiştirelim. Gençlerin ahlâki yozlaşma riskinden uzak tutulması ve ahlâkilikle buluşmalarını sağlayacak projeler üretelim" dedi.
KOBANİ EYLEMLERİ
Devletin, önceden ötekileştirdiklerini berikileştirmek amacıyla adım attığı dönemde Kobani eylemleri olarak de bilinen 6-7-8 Ekim olaylarının yaşandığını kaydeden Gündoğdu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gittiğimiz her yerde derin devletin ötekileştirdiği, aleviler, başörtülüler, Kürtler gibi kesimlerle karşı karşıya kalmıştık. Ve onların taleplerini dinlemiştik. Bu ötekilerin beriki olma arzusuydu. Arzunun muhatabı devletti. Dün devletin ötekileştirdiğini, devlet beriki yapmak için çok önemli adımlar atmışken 6,7,8 Ekim olaylarında, 'Türklük adına biz ötekileştiriliyoruz, Kürtlerin hakkını biz koruruz' diye kurulmuş yapılanmaların, Beyaz Türklerin çirkefliğine özenerek, ‘Kürt'ün Kürt'e zulmünü içselleştirdiği' bir iş kazasını da beraberinde yaşadık. Onun için altını çizerek söylüyorum bu milletin kurtuluşu ebedi kardeşliğindedir. 6,7,8 Ekim olayları iş kazasıdır. Savaş kolaydır, barış ise zordur. Eğer biz bu iç sorunumuzu kendimiz çözmezsek, terörden beslenenlerin, silah tüccarları, emperyalistler ve siyonistler olduğu gerçeğini kavramazsak, ülkemizde ve bölgemizde sıkıntı olduğunda BM'yi ve batıyı suçlamaya devam edersek, BM'den evrensel insan hakları adına medet ummanın, ölü gözünden yaş beklemek gerçeğini görmezsek İslam Birliği'ni kurup kardeşliğimizi tesis etmezsek ağlamaya gözyaşı dökmeye devam ederiz. Buna hakkımızın olmadığının altını çiziyorum."
AKSİYON VE DAVA ADAMI İNAN
Gündoğdu, Mehmet Akif İnan'ın bir dava adamı olduğunu, İnan’ın kendisini milletine ve ülkesine hizmete adamış, şair, yazar, düşünür ve önemli bir aksiyon insanı olduğunu ifade etti. İnan’ın millet adına sendikacılık yaptığını kaydeden Gündoğdu, "Mehmet Akif İnan abimiz, milletin inancına bağlı ve değerlerine önem veren bir sendikacılığın temellerini attı” şeklinde konuştu. Gündoğdu, Mehmet Akif İnan'ın davasına sahip çıktıklarını ve emanetini sonsuza dek koruyacaklarını söyledi. Gündoğdu, Mehmet Akif İnan'ın diğer insanlardan en önemli farkının, İslam medeniyeti yok etmek isteyenlere karşı sivil toplumun önemini gününde kavrayan insan olarak açıkladı. Gündoğdu, "Akif İnan'ı farklı kılan, medeniyet değerlerimizi savunmada, medeniyet değerlerimizi yok etmek için zar atmayan, gece gündüz bilinçli projeler hazırlayanlar karşısında, bu projeyi hazırlayanların sendikal kavramı, dine ve değerlerimize hakarete dönüştürdüğü bir zamanda, sendikacılığın sivil toplumun önemini gününde kavramış olması ve adanmışlıkla temelini atmış olmasıdır. Eğer Akif İnan gibi bir dava öncüsü, mütefekkirliğinin, şairliğinin, edebiyatçılığının, iyi öğretmenliğinin yanına, sendika kurma gereği hissedip, inanıp, bunu içselleştirip, o gün temelini atmamış olsaydı, biz işçi sendikacılığında geri kaldığımız gibi bu gün Memur sendikacılığında da çok geri kalmış olacaktık. Kitapta yerini bulsak da, bir hükmü olmayacaktı" diye konuştu.
Gündoğdu, Akif İnan ve arkadaşlarının amacını ise şu sözlerle anlattı: “Akif İnan ve diğer güzel insanların, yazarken, konuşurken, ter akıtırken, gayesi, sancısı neydi? Türkiye'ye dikilen ittihatçı ve terakkici, dar elbiseyi, kabul etmemek, tek parti diktatörlüğüne, milli şeflik dönemine ve onun oluşturduğu vesayet iklimine karşı çıkmaktı.”
“ÖTEKİLEŞTİRME YAPILDI”
1960 darbesi sonrasında ülkenin önünde 3 büyük engel konulduğu belirten Gündoğdu, “O zaman Türkiye'nin önünde 3 önemli engel. Bir demokratikleşememe. Elbette ilk meclisimizle, sorunumuz yok. İlk anayasamızla sorunumuz olmadı. Ama ikinci anayasa ile başlayan millete sırtını dönme geleneği 60 darbesi ve 61 anayasası ile anayasa eli ile milleti dövme hakkının meclisten irade temsilinin alınıp, belli kurullara verildiği bir eski Türkiye geleneğiydi. İkincisi inanç hürriyetinden yoksunluk. Yüzde 99'u Müslüman deniyor. Elbette bir kısmı kültürel Müslümanlık. Nüfus kağıdı Müslümanlığı. Yüzde 99'un değil, büyük çoğunluğun Müslüman olduğu bir yerde, Allah'ın emri olan birçok konu, devlet eliyle yasak. Siyasetçiler eliyle yasak. 18 yıl ezan, Arapça zannedilerek, rapça olduğu dikkate alınmayarak, Türkçe okutulması ve camilerin ahıra döndürülmesidir. Üçüncüsü de etnikside, ötekileştirme, politikalarıydı. Bunlara karşı uyanık olunması gerekiyordu” diye konuştu.
ÇÖZÜM İSLAM BİRLİĞİ
Dünya üzerindeki Türk ve Müslüman coğrafyanın dağınık bir halde bulunduğunu hatırlatan Gündoğdu, "Dünya mazlumlarına baktığımızda elbette vicdanlarımız kanıyor. Suriye Mısır, Doğu Türkistan, Arakan, Orta Afrika, Gazze, Mescidi Aksa, Kudüs. Nereye bakarsınız, bakın; Bir dağınıklık, bu dağınıklık içerisinde ya adı bizden olanların Esed, Sisi, Mısır Üniversitesi Rektörü gibi, katliamların başaktörü olduğu, yada adı bizden olmayıp, zaten insan haklarına bakıştı muharref Tevrat'ın, muharrefliğini kendisine ilke edinerek, vaat edilmiş topraklar, arzı mevud yaklaşımı ile sömürmeyi, zulmü, öldürmeyi geçim kaynağı gören ülkeler ve yapılanmalar. Buna karşı uyanık olmak lazım" dedi.
OKUL VE HASTANE YAPIMINA İSRAİL ENGELİ
Gündoğdu, Gazze'de İsrail bombaları ile yıkılan bir okul ve hastaneyi yeniden yapmak istediklerini kaydetti. Mehmet Akif İnan'ın adını verecekleri okul ve hastaneyi tüm engelleme çabalarına rağmen yapacaklarını vurgulayan Gündoğdu, "Gazze'ye bir Mehmet Akif İnan Memur-Sen Okulu ve bir de hastanesi yapma kararı aldık. Okulun yapılma maliyetini oluşturduk, hazır ama Siyonist devlet İsrail'in ipoteği var. ‘buraya çimentoya, demire müsaade edersek, onlar buradan bomba yapar' diye ucuz bahanelerle, yaktıkları, yıktıkları okulların, hastanelerin, evlerin tamir edilmesine bile müsaade etmiyorlar. Biz bu okulu da hastaneyi de inşallah yapacağız" dedi.
YETİM KAMPANYASINA ÇAĞRI
Gündoğdu, Eğitim-Birsen, Diyanet İşleri Başkanlığı, İHH, Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer bakanlıkların desteği ile gücü yeten üye ve kurumların katılabileceği yetim kampanyası başlattıklarını kaydetti. Ekonomik olarak gücü yeten her insanın 90 TL ile bir yetime sahip çıkabileceğini hatırlatan Gündoğdu, “Yetime sahip çıkmazsak ne olur, sahip çıkmazsak organ mafyası onların başında bela olmaya devam edecek. Fuhuş mafyası devam edecek. Yoksulluk zaten onlar için sıkıntı. Misyonerlik ise bu ümmetin, ümmet sorumluluğundan kaçtığı bir ortamda, onları tuzaklarına çekmeye devam edecek” diyerek kampanyaya destek çağrısında bulundu.
Şanlıurfa Valisi İzzetin Küçük de İnan'ın Türkiye'nin yetiştirdiği önemli değerlerden biri olduğunu dile getirdi. Mehmet Akif İnan'ın kardeşi Ahmet İnan ise ağabeyinin şiirlerini okuyarak hatıralarını anlattı.
Şanlıurfa Belediye Konferans ve Nikah Salonu'nda düzenlenen program, "Mehmet Akif İnan'ın Hayatı, Düşüncesi, Mücadelesi ve Eserleri" adlı panel ile devam etti. Etkinliğe, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Vali İzzettin Küçük'ün yanı sıra Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Eyyübiye İlçe Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, daire müdürleri, İnan'ın ailesi, sevenleri ve çok sayıda davetli katıldı.