ARŞİV
GÜNDOĞDU: AKİF İNAN’IN EN BÜYÜK MİRASI MEMUR-SEN
“Kudüs Şairi'' olarak da bilinen Memur-Sen'in kurucu genel başkanı şair ve yazar Mehmet Akif İnan, ölüm yıl dönümünde Şanlıurfa'da düzenlenen gecede anıldı. Gecede konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, Mehmet Akif İnan’ın sendikacılığını anlatarak, İnan’ın bugün için bıraktığı en büyük mirasının Memur-Sen olduğunu söyledi.
* TÖRENE ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI
Akif İnan’ın vefatının 11. yılı dolayısıyla, Şanlıurfa Belediyesi, Memur-Sen ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şubesi tarafından Belediyesi Nikâh ve Konferans Salonunda gerçekleştirilen ''Şair Mehmet Akif İnan ve Sendikacılık'' paneline, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ile AK Parti İstanbul milletvekili Güldal Akşit'in de aralarında bulunduğu bazı milletvekilleri, Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Genel Başkanı Saim Uslu, TYB onursal başkanı Mehmet Doğan, Harran Üniversitesi Rektörü Prof Dr. İbrahim Halil Mutlu ile İnan’ın sevenleri ve yakınları katıldı.
Etkinliğin başlangıcında İnan’ın kişiliği ve edebi yönü sinevizyon sunumu eşliğinde anlatıldı.
* İNAN, HER ALANDA ÖNCÜYDÜ
Açılış konuşmasını yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Mahmut Atçı, M. Akif İnan’ın sanat-düşünce hayatında ve özellikle sendikacılıkta öncü ve önemli bir isim olduğunu belirtti. Atçı, gerek kişiliğiyle, gerek yaşantısıyla ve gerekse de ileri görüşlülüğüyle her kesime örnek olan İnan’ın inandığı ve olması gerektiğini düşündüğü sendikacılığın bıraktığı mirasa anlamına uygun sahip çıkılarak yapıldığına değindi.
Vali Nuri Okutan, burada yaptığı konuşmada, Mehmet Akif İnan’ın doğduğu bir şehirde mülki amir olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Şanlıurfa'nın bir de insan boyutu var ki Şanlıurfa'da sık sık söylenir Peygamberler kenti, Halililer kenti. Öyle bir damar var ki Şanlıurfa'da insan unsuru ve o damarlar bizi ta kendi kimliğimize, benliğimize götürüyor ve bu damarı, bu tadı, bu aromayı bize tattıran Urfa beyefendileri var. Zannediyorum Mehmet abi bu tanımı gerçekten örten Urfa beyefendiliğini gerçekten hem şahsında, hem çevresinde, hem yazısında, kimliğinde, kişiliğinde ortaya koyan bir hemşehrimizdir'' dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı de Akif İnan’ın Şanlıurfa'nın yetiştirdiği bir fikir, sanat adamı olarak çok güzel eserler ortaya koyduğunu belirtti.
* MEHMET AKİF İNAN VE SENDİKACILIK
Açılış konuşmalarının ardından ‘Şair Mehmet Akif İnan ve ve Sendikacılık’ konulu panele geçildi.
Eğitimci yazar Mehmet Sarmış'ın yönettiği panelde konuşan TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Akif İnan’ı tam olarak anlayabilmek için 19. ve 20. yüzyıllardaki durumla İslam dünyasının içerisinde bulunduğu durumu iyi bilmek gerektiğini ifade etti.
* GÜNDOĞDU: EN BÜYÜK EMANETİ MEMUR-SEN
Panelde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu ise Mehmet Akif İnan’ın sendikacılığını anlatarak, İnan’ın bugün için bıraktığı en büyük mirasının Memur-Sen olduğunu söyledi.
Sendikal kavramlara yabancı ve uzak bir topluma, her türlü imkânsızlığa rağmen Memur-Sen’i kazandıran Mehmet Akif İnan’ın başarısındaki en büyük payın ikna yeteneği ve örgütlenme başarısında olduğuna dikkat çekti. Mehmet Akif İnan’ın bıraktığı sendika anlayışını anlatan Gündoğdu, “Çerçevesini devletin çizdiği sendikacılığa da hayır, çerçevesi devlete karşı çizilen sendikacılığa da hayır diyerek yolculuk yapıyoruz” diye konuştu.
Akif İnan’ın, geleceğe yatırım yapmanın en iyi yolunun insan yetiştirmek anlayışı ile hareket ettiğini belirten Gündoğdu, “Sık sık gençlerle bir araya gelmeye önem verdi. O günün üniversite öğrencileri Memur-Sen ve bağlı sendikalar başta olmak üzere devletin tüm kademelerinde bu güzel ülkeye ve milletimize hizmet etmenin, yön vermenin mücadelesini canla başla yürütüyorlar” şeklinde konuştu.
Akif İnan’ın yetiştirdiği neslin, özellikle Memur-Sen şemsiyesi altında devrim niteliğinde hizmetlere imza attıklarını da dile getiren Ahmet Gündoğdu, “Akif İnan’nın birleştirici kimliği ve vizyonu Memur-Sen çatısı altında güçlenerek büyümeye devam ediyor. Akif İnan’ın sağlığında insan yetiştirmenin önemini anlatmış ve bunun gereğini yapmıştı. Bizlerin de 2030’ları, 2040’ları ve 2050’leri yönetecek nesilleri yetiştirmemiz gerekir” dedi.
“Artık sadece yakınan değil yazan, yaşayan, yaşatan, yayan bir Memur-Sen var” şeklinde konuşan Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen’in geldiği noktası ise şu şekilde özetledi: “Uluslararası Felsefe Kongresi, Uluslararası Demokrasi Kongresi’yle dışa açılan, hazırladığı taslak, rapor ve görüşlerle yasamaya, yürütmeye yol gösteren bir konfederasyon var.”
Mescid-i Aksa şairinin Kudüs’ün öksüzlüğüne son verme telaşında olduğunu da hatırlatan Gündoğdu, Memur-Sen’in bu sorumlulukla Filistin’e, Filistin devletine, Filistin halkına, Gazze’ye, Gazzeli çocuklara, kadınlara destek adına yapılması gereken ne varsa yapma heyecanı içerisinde olduğunu kaydetti.
* USLU: AKİF İNAN HAFTASI OLMALI
Hak-İş Genel Başkanı Uslu da İnan’ın hem şair yazar hem de sendikacı kimliklerine sahip olduğunu belirterek, çok yönlü bir insan olduğunu kaydetti. Akif İnan’ı anma törenlerinin daha etkin olarak kutlanması gerektiğini ifade eden Uslu, Ocak ayının ilk haftasının ''Mehmet Akif İnan '' haftası olarak kutlanmasının ve Harran Üniversitesinde İnan adına bir kürsü ya da enstitü açılması önerisinde bulundu.
Son olarak söz alan Mehmet Akif İnan’ın kardeşi Dr. Ahmet İnan da ağabeyinin bazı anılarını anlattı. Mehmet Akif İnan’ın torunu Nisa Nur İnan da dedesinin şiirini okudu.
* MEZARI DA ZİYARET EDİLDİ
Mehmet Akif İnan’ı anma programları kapsamında, gündüz de, İnan’ın mezarı ziyaret edildi.