ARŞİV
GÜNDOĞDU: ANAYASA YENİLENMEZSE ÇATIŞMA VE TARTIŞMALAR DEVAM EDECEK
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kırıkkale Memur-Sen İl Teşkilatı tarafından düzenlenen “Kuşatılmış Demokrasi ve Sivil Toplum Konferansı’nda konuştu. Gündoğdu, yaşanan ekonomik, politik, sosyal krizlerin ve kaosların kaynağının 1982 Anayasası olduğunu belirterek, "Anayasa beklentisini karşılamazsak çatışma ve tartışmalar devam edecek." dedi.
* Gündoğdu, sivil ve demokratik yeni bir anayasanın yürürlüğe girmesiyle yaşanan tartışmaların sona ereceğini, yeni tartışmaların oluşmasının da önüne geçileceğini vurguladı.
* Kırıkkale'de ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, daha sonra sırasıyla Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Vali Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Sağlık İl Müdürü Ergül Demiral, Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Osman Acar, İl Müftüsü Osman Şarklı, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Peker, Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Öncel’i ziyaret etti. Ziyaretlerinin ardından Memur-Sen Genişletilmiş İl Divan Toplantısı'na katıldı.
* Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ziyaretleri sırasında yaptığı konuşmalarda, insan haklarını evrensel hukuk ilkeleriyle şekillendiren ve teminat altına alan demokratik hukuk devletinin varlığını önemsediklerini dile getirdi.
Ülkenin son günlerde dozu daha da artan bir şekilde kurumlar arası iş birliğini ve ilişkilerini zedeleyecek yetki tartışmalarına sahne olduğunu ifade eden Ahmet Gündoğdu, milletin, huzur ve refahı için birlikte çalışmalarını beklediği kurumların çatışmalarını seyrettiğini ifade etti.
Milleti ve devleti bu girdaptan kurtarmanın yolunun belli olduğuna işaret eden Gündoğdu, "Kurumlar arası yetki ve görev tartışmaları, son yıllarda ısrarlı ve kararlı şekilde vurguladığımız gibi kuvvetler ayrılığı ilkesini merkeze alacak yeni bir hukuksal düzenleme ile, daha açık bir ifade ile yeni bir anayasa ile aşılabilir. Türkiye'de yaşanan ekonomik, politik ve sosyal krizlerin ve kaosların kaynağı, bizatihi 1982 Anayasasıdır. Sivil ve demokratik yeni bir anayasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yaşanan tartışmalar sona erecek, yeni tartışmaların oluşmasının da önüne geçilecektir." dedi.
Gündoğdu, yeni anayasa konusu gündeme getirildiğinde, demokratik bir anayasanın var edilmesinden kaygı duyan kimi çevrelerin, sakin ortam ve geniş tabanlı toplumsal uzlaşma olması gerektiğinin sürekli altını çizdiğini hatırlattı.
Genel Başkan Gündoğdu, sözlerine şöyle devam etti: "Oysa, darbe ürünü mevcut anayasa, ülkemizde sakin ortam ve geniş tabanlı toplumsal uzlaşma sağlamayı imkansız hale getirmiştir. Mevcut anayasa, toplumun uzlaşma yeteneğini köreltmiştir. Milletin yeni anayasa talebinin arka planındaki en önemli nedenlerden biri de darbe dayatması 82 Anayasası'nın yok ettiği uzlaşma yeteneğini yeniden kazanmaktır. Bu nedenle, yeni bir anayasa yapmak için uzlaşma sağlanmasını beklemekten vazgeçmeli, sorunları toplumsal uzlaşmayla çözmenin zeminini oluşturan yeni bir anayasayı daha fazla gecikmeden yapmalı ve yazmalıyız."
* Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, daha sonra Memur-Sen İl Temsilciliği’nin üyeleri için anlaşma yaptığı SARAR Mağazası ile yapılan anlaşmanın imza törenine katıldı.
Akşam İl Kültür Merkezi’ndeki ‘Kuşatılmış Demokrasi ve Sivil Toplum’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Gündoğdu, yapılması gereken anayasa değişikliklerine dikkat çekti.
Demokrasimizin ıslak imza, balyoz gibi girişimlerle kuşatma altına alınmaya çalışıldığını söyleyen Gündoğdu, bütün bu girişimlerden kurtulmanın yolunun sivil, demokrat bir anayasa olduğunun altını çizdi.
Genel Başkan Ahmet Gündoğdu’nun ‘Kırıkkale Programı’na Büro Memur-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Genel Mali Sekreteri Yusuf Yazgan, Büro Memur-Sen Genel Sekreteri Uğur Ünalan, Genel Mali Sekreter Kadir Çiçek, Diyanet-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri Mehmet Ali Güldemir’de eşlik etti.