KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU, EĞİTİM-BİR-SEN 3.TEMSİLCİLER TOPLANTISINDA KONUŞTU
3.TEMSİLCİLER TOPLANTISI KIZILCAHAMAM`DA YAPILDI
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, antidemokratik uygulamalara, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına, başörtülü kızların okul önlerinden geri çevrilmesine, başta eğitim çalışanları olmak üzere tüm çalışanların emeğinin çalınmasına daha yüksek sesle karşı çıkılması için Eğitim-Bir-Sen`in mutlaka yetkili sendika olması gerektiğini söyledi.
* 4 `K`YA KARŞIYIZ
Eğitim-Bir-Sen 3. Temsilciler Toplantısı, 5-7 Kasım 2010 tarihlerinde Kızılcahamam`da yapıldı. Yeni İlçe yöneticilerine, Üniversite ve Yurt-Kur temsilcilerine hitap eden Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bir dayatma süreci olan 28 Şubat`ta topluma `kesintisizlik, karma, katsayı ve korku` dayatıldığını ifade ederek, ``Biz bu dört `K`ya da karşıyız`` dedi.
Devletin cinsiyet ayrımcılığı yapmak gibi bir görevinin olmadığını kaydeden Gündoğdu, yüzde 98`i Müslüman olan bir ülkede, milletin oylarıyla seçilerek Meclis`e giren başörtülü bir milletvekiline `had bildirilmesi` gibi bir edepsizliğin yaşandığına dikkat çekerek, ``Hadleri bildirilenler Belçika parlamentosunda ayakta alkışlandılar. Türkiye olarak bu ayıptan kurtulmalıyız. Onun için başörtülü kızlarımız hiçbir engelle karşılaşmadan, `ikna odalarına` muhatap olmadan üniversiteye girmelidir`` şeklinde konuştu.
28 Şubat döneminin bir eseri olarak eğitim sisteminde yer alan kesintisiz 8 yıllık eğitimin artık yetersiz kaldığını belirten Gündoğdu, şöyle konuştu:
``28 Şubat sürecinde hiçbir bilimsel toplantı olmaksızın, ideolojik bir şekilde sadece İmam Hatip liselerinin orta kısmını kapatma gayesi ile getirilen 8 yıllık zorunlu ve kesintisiz eğitim dayatması başta olmak üzere Türkiye`nin bütün dayatmalardan kurtulmasını istiyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz. Bu mücadelemizi, 18. Milli Eğitim Şurası`nda da sürdürdük ve birçok önemli maddeyi kabul ettirdik.``
* HİZMETLİ, MEMUR ARKADAŞLARIMIZI ASLA UNUTMUŞ DEĞİLİZ
Gerek toplu görüşmelerde gerekse Kurum İdari Kurulu toplantılarında eğitim çalışanları adına önemli kazanımlar elde ettiklerinin altını çizen Gündoğdu, ``Sadece öğretmenlerin haklarını savunmuyoruz. Kim olursa olsun, haksızlığa uğrayanın yanındayız. Hizmetli, memur kardeşlerimizi asla unutmuş değiliz. Kurum İdari Kurulu`nda onlara önemli kazanımlar sağladık`` diye konuştu.
* SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERİN KADROYA GEÇİRİLMESİ İÇİN ÇABAMIZ SÜRECEK
Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi için çabalarının süreceğini vurgulayan Gündoğdu, sözleşmeli öğretmenlerin gönül rahatlığıyla işini yaptığını düşünmesinin imkânsız olduğu bir sistemin sağlıklı olmadığını söyledi.
Her gün işten çıkarılma korkusu içindeki bir öğretmenin eğitim sistemine katkı yapamayacağına işaret eden Genel Başkan Gündoğdu, sözleşmeli öğretmenlere verilen kadro sözünün gereğinin yerine getirilmesi için girişimlerde bulunmaya devam edeceklerini bildirdi.
* HİÇBİR İKTİDARA GÖZÜMÜZ KAPALI EVET DEMEYİZ
Memur-Sen`in, Eğitim-Bir-Sen`in hiçbir iktidara gözü kapalı `evet` demediğini, demeyeceğini dile getiren Gündoğdu, doğru bildiklerinden şaşmadan, Türkiye`nin menfaatine olabilecek her konuda öncülük etme görevini yerine getirdiklerini vurguladı.
Anayasa değişikliği paketinin referanduma sunulmadan önceki süreçte `evet` çıkması için yoğun bir çaba harcadıklarını anlatan Gündoğdu, bunu da, Türkiye`nin kirlerinden arınması ve 12 Eylül 1980`de kirletilen demokrasinin 12 Eylül 2010`da temizlenmesi, daha aydınlık bir gelecek için yaptıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: ``60 yıllık darbe sürecini kıralım dedik ve bunun için çalışmalara başladık. Eğitim-Bir-Sen referandumda öncü oldu ve bu rolünü başarıyla yerine getirdi."
* SON TOPLU GÖRÜŞME MASASINDA FİİLİ TOPLU SÖZLEŞME İMZALADIK
2010 Yılı Toplu görüşmelerine de değinen Ahmet Gündoğdu, ``Masa değil, yasa sorunlu. Bu yasa değişmezse, önümüzdeki yıl masaya oturmayacağız`` şeklinde açıklama yaptıklarını hatırlatarak, daha sonra Abant`ta yapılan Çalıştay`a katılarak Toplu Sözleşme hakkının sonuç bildirgesine girmesini sağladıklarını, bu hakkın Anayasa değişikliğinde de yer alması için girişimlerde bulunduklarını belirtti.
* 9 YILIN EN İYİ MUTABAKATINA İMZA ATTIK
Amaçlarının `üzüm yemek` olduğunu kaydeden Gündoğdu, 2010 Yılı Toplu görüşmelerinde 9 yılın en mutabakat metnine imza attıklarını, ``2010 yılında fiili toplu sözleşme imzalamak istiyoruz`` kararlılığıyla oturdukları son toplu görüşme masasında fiili toplu sözleşme imzaladıklarını dile getirdi.
Genel Başkan Gündoğdu, 2010 yılı toplu görüşmelerinde elde ettikleri kazanımlarından bazılarını şöyle sıraladı: ``2011 yılında kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine yüzde 4+4 olmak üzere yıllık yüzde 8,16 artış yapılacak. Evli, 3 çocuklu, eşi çalışmayan sendika üyesi 14/2`deki bir hizmetlinin 2011 Temmuz maaşı 1541 TL olacak. Bunun anlamı, en düşük memur maaşında yılsonu itibariyle yüzde 18 artış gerçekleşecek. Çalışmayan eş için yapılan aile yardımında, yüzde 8`lik artışa ilave yıllık bazda 40 TL artış sağlanmış, asıl önemlisi, sözleşmeli personelinde bu yardımdan yararlanması sağlanarak onların aylıklarında 1 Ocak 2011`den itibaren 124 TL`lik ilave bir artış olacak, 1 Temmuz 2011`de ise bu artış yaklaşık 140 TL`ye ulaşacak. 2008 yılında üzerinde mutabakata varılan ve 2009 ve 2010 yıllarında herhangi bir artış yapılmayan ek ödemelerde; 2011 Ocak`tan geçerli olmak üzere en düşüğü 80 TL artış yapılmıştır. Toplu görüşme ikramiyesi, yeniden hayata geçirilmiş ve 3 ayda bir sendika üyesi kamu görevlilerine 45 TL ikramiye ödenmesi sağlanmıştır. Öğretmen dışında kalan MEB çalışanlarının (hizmetli, memur, teknisyen vb.) görev tanımlarının yapılması, bu personelin atama ve yer değiştirme işlemlerinin düzenlenmesi konusunda bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştır.
Sözleşmeli personele eş durumu özrüne dayalı yer değiştirme hakkı verilmesi, sözleşmeli personelin yöneticilik yapabilmesi, sözleşmeli personel pozisyonlarının iptal edilmesi durumunda, bu personelin diğer sözleşmeli personel pozisyonlarına yerleştirilmesinde objektif sistem kurulması, ilk defa sözleşmeli personel alımının söz konusu olması durumunda, öncelikle kurum içi ilana çıkılarak boş pozisyonların kurum içinden doldurulması akabinde boşalan pozisyonlar için dışarıdan personel alımı yoluna gidilmesinin değerlendirilmesi, sözleşmeli personele sürekli görev yolluğu ödenmesi konusunda çalışma yapılması, sözleşmeli personelden sözleşme ücreti damga vergisi alınmaması ya da bunun kurum tarafından karşılanması gibi kamu görevlilerini memnun eden, sözleşmeli personelin de kadroya geçme umudunu artıran talep ve konular mutabakat metninde yer almıştır.``
* TEMSİLCİLER TEŞKİLATIN ÖNCÜLERİDİR
Temsilcilerin teşkilatın öncüleri olduğunu belirten Gündoğdu, çalışmalara hız verilerek, Eğitim-Bir-Sen`in genel yetkili sendika unvanına kavuşturulmasını istedi. Gündoğdu, haksızlıklara daha etkili ve yüksek sesle karşı konulması için bunun gerekli olduğunu sözlerine ekledi.
.