KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU, ‘EĞİTİMİN UFUK VERME BOYUTU` SEMPOZYUMUNA KATILDI
Anadolu Eğitim ve Davet Gönüllüleri Platformu`nun hazırladığı, `Eğitimin Ufuk Verme Boyutu` konulu 5. Öğretmen Sempozyumu, Gazikent Üniversitesi, Bülbülzade Eğitim Sağlık ve Dayanışma Vakfı, Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şubesi işbirliği ile Gazikent Üniversitesi Hasan Kalyoncu Kampüsü Hukuk Fakültesi Amfisi`nde yapıldı. Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da, sempozyuma katılarak bir sunum yaptı.
* ÖĞRETMENLİK; TOPLUMUN KABUL ETTİĞİ SAYGIN MESLEKLERDEN OLMUŞTUR
`Öğretmenin Ufuk Sınırı ve Misyonu` konulu bir sunum gerçekleştiren Ahmet Gündoğdu, öğretmenlerin, ne kadar iyi niyetli fedakar olurlarsa olsun, dün olduğu gibi, bugün de parçası oldukları sistemi tek başlarına dönüştürmeye güçleri yetmeyeceğini ifade etti. Gündoğdu, önemli dönüşümlerin gerçekleşmesinin, asırlar sürdüğünü, her köklü değişimin, insanların düşünme, hissetme, eylemde bulunma biçimini etkilediğini ve yeni kişilik tiplerini ortaya çıkardığını kaydetti. Gündoğdu, kapitalin ve teknolojinin sahipleri için değişimin bir fırsat anlamına gelmesine karşın bu konuda yetersiz kalanlar içinse sınırsız bir tehdit anlamına geldiğini ifade etti.
Öğretmenlerin, tarihin bütün dönemlerinde, yüklendikleri misyon ve yaptıklarıyla, toplumların en saygın kabul ettikleri meslekler arasında yer aldığına dikkat çeken Ahmet Gündoğdu, ``Çünkü onlar, hem tek tek bireylerin, hem de topyekûn milletlerin geleceğinin belirlenmesinde en stratejik görevler yüklenmiş; doğru zamanda, doğru yerde olmasını bilmiş, birer fazilet ve adanmışlık örnekleridir. Ancak, bugün işleri her zamankinden daha zordur. Çünkü öğretmenlerimiz, iki farklı ufuk ve iki farklı misyonun hem fatihleri hem de taşıyıcıları olmak zorundalar. İlki insanın var oluş hikâyesiyle ilgilidir. Çünkü insanın serüveni bu alemde başlamadığı gibi bu alemde de son bulmayacaktır. Bu yönüyle manevi bir ufuk ve misyon sahibi olmak zorundadır. İkincisi de maddi dünya ile ilgili olmak zorundadır. Çünkü maddi dünya da, kendine özgü koşullarıyla, insanı misyon ve ufuk yarışına sokar.`` şeklinde konuştu.
* REKABET ÜSTÜ ÖĞRETMENLERE İHTİYACIMIZ VAR
Bugüne kadar eğitimin amaçları açıklanırken, nerdeyse andımız gibi ezberletilen vizyon ve ufuğun yakalanabilmesi için dünyadaki emsalleriyle yarışabilecek, uluslar arası üniversitelerde öğrenimine devam edebilecek, oralarda ders verebilecek, dünyanın her yerinden çağrı alabilecek nesillere ihtiyacımız olduğunu da vurgulayan Gündoğdu, ``Dolayısıyla küreselleşmenin bize yüklediği rekabet koşulları aynı zamanda bizim misyonumuzun ve ufkumuzun başka bir boyutunu belirlemektedir. Küreselleşen dünyada istenen insan profili aynı zamanda bizim de insan modelimizi, giderek öğretmenimizin ufkunu ve misyonunu belirleyecektir. Çünkü rekabetin kaçınılmaz olduğu bir dünyada, sadece kendi içinde bir yarış düzenleyerek, varlığımızı sürdürebilme ihtimalimiz kalmadı`` dedi.
Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yapılması gerekenleri ise şu şekilde özetledi: ``Öğretmenlerimiz, rekabete karşı rekabet üstü olmak zorundalar. Çünkü rekabet, varlığınızı korumanızı, ayakta kalabilmenizi sağlayacak temel çizgiyi güvence altına alma açısından gereklidir. Rekabet üstü olmaksa, bu temel çizgiden daha yukarı çıkmalarına yöneliktir. Yani öyle değerlere sahip olacaksınız ki, kimse sizin karşınıza çıkamasın. İktisat terminolojisini kullanarak söylemek gerekirse, `` değer tekelleri``niz olmalı. Öyle bütünleşmiş değerler sunmalısınız ki, sunduğunuz değerler, öğrencilerin ya da muhatap olduğunuz kitlenin karmaşık, çok yönlü çok boyutlu gereksinimleriyle bütünleşebilmelidir.``
"Bir Ufuk Verme Sanatı Olarak Öğretmenlik" konulu panelin başkanlığını Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mithat Sevin yaparken; panelde MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, "Ufuk Öğretmen Kimdir?" ve MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey de "Ufuk Öğretmen Nasıl Yetişir?" konularında bilgiler verdiler.
Sempozyumun ilk sunumunu yapan Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, üniversite olarak toplumun her kesimiyle işbirliğini çok önemsediklerini belirterek, değişen ve gelişen dünyada ülkelerin artık eğitim vasıtasıyla ilerleyebildiğini bu nedenle Gazikent Üniversitesi`nin işadamlarıyla, hukukçularla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve karar alıcılarla sürekli istişare içerisinde olduğunu söyledi.
* YOĞUN KATILIM
Sempozyuma, AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, Memur-Sen Konfederasyonu ve Eğitim-Bir Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanı Turgay Aldemir, Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mithat Sevin ile 47 ilin vakıf-dernek temsilcileri ve eğitimcilerden oluşan kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
.