KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU, ESAM`DA 4+4+4`Ü ANLATTI
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi`nin (ESAM) her hafta düzenlediği konferansların bu haftaki konuğu Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu`ydu. Gündoğdu, `Milli Eğitim`de Model Arayışları ve 4+4+4` başlığı altında son günlerin en çok konuşulan konularının başında gelen kesintili eğitim sistemini ele aldı.
ESAM genel merkezinden düzenlenen programa, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mustafa Kamalak, partinin eski genel başkanı Recai Kutan, eski Adalet Bakanı Şevket Kazan`ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Kesintili eğitim sistemini içeren `4+4+4 modelini masaya yatıran Gündoğdu, gelinen nokta itibariyle değişikliğin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Gündoğdu, değişiklik için ``Tek tip insan yetiştirme düzeninden serbest düşünceyi, çoğulculuğu ve değerleri temel alan bir sisteme doğru bir adım`` tanımlaması yaptı. Meclis Genel Kurul`da tartışılan tasarının gelişim sürecini anlatan Gündoğdu, benzer bir önergeyi 2010`da düzenlenen 18. Milli Eğitim Şuarası`nda ilk kez Eğitim Bir-Sen olarak gündeme getirdiklerini hatırlattı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu`ya sundukları taslağın `1+4+4+4` şeklinde bir model içerdiğini belirten Gündoğdu şunları söyledi: ``Eğitim-Bir-Sen olarak bu süreçte oynadığımız etkili rolü hatırlatmak gerekiyor. 2010 yılında Kızılcahamam`da yapılan 18. Milli Eğitim Şurası`ndan iyi organize olmuş bir ekiple şuranın ana konusu olmadığı halde verdiğimiz önergelerle kesintili eğitimi şuranın gündemine taşıdık. Bizim önerimiz, ilk 1 yıl ailenin sosyal durumu ve çocuğun fizyolojik gelişimine göre isteğe bağlı bırakılmıştı. İlk 4 yılda temel beceri, ikinci 4 yılda sistemli bilgi son 4 yılda ise öğrenciyi hayata hazırlamaya dönüktü. Son kademede isteğe bağlı tutulacaktı. Önergemizle ortak aklın işleyişine iyi bir örnek olabilecek bir anlayışla eğitim üzerindeki vesayetin kalkmasına öncülük ettik.`` Gündoğdu, önerdikleri eğitim modelinde öğrenciyi merkeze alan, kişisel becerilerini ön plana çıkaran bir anlayışın hakim olduğunu da kaydetti.
28 ŞUBAT`IN BİÇTİĞİ GÖMLEK DAR GELİYOR
Ahmet Gündoğdu, 4+4+4 modeline karşı gelen kimi eğitim sendikaların şurada şimdiki tutumlarıyla çelişen bir tavır sergilediklerine dikkat çekti. Gündoğdu şu tespiti yaptı: ``Biz bugünkü tasarıya benzer bir çalışmayı bakana sunarken, şimdi ortalığı ayağa kaldıran sendikacı arkadaşlarımız da oradaydı. Ancak bugün gösterdikleri tepkinin bir benzerini orda göstermedikleri gibi eğitim ile ilgili yeni bir öneri de sunmadılar.`` Yeni model üzerinde yapılan tartışmaların kısır döngü bir çerçevede yapıldığını ifade eden Gündoğdu, bunların yapıcı bir anlayışının ürünü olmadığının altını çizdi. Post modern darbenin kalıntısı kesintisiz eğitim sisteminin neden olduğu tahribatın faturasını bugüne kadar milletin ödediğini söyleyen Gündoğdu, darbeci bir zihnin bir ürünü olan mevcut eğitim sisteminin çöpe gideceğini vurguladı. Darbeci ikliminin puslu havasıyla hayata geçirilen kesintisiz zorunlu eğitimin çağın koşullarını karşılamadığını da vurgulayan Gündoğdu, ``28 Şubat`ın biçtiği bu kirli elbise artık bu millete ve onları çocuklarına dar geliyor. Eğitim sisteminde yapılacak değişiklikle bu elbiseyi üzerimizden atacağız`` ifadelerini kullandı.
.