KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU, İSTANBUL ŞUBELERİ TARAFINDAN DÜZENLENEN ETKİNLİKLERE KATILDI
Memur-Sen ve Eğitim Bir- Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Eğitim Bir-Sen İstanbul 1, 2, 3 ve 6 No`lu şubeler tarafından düzenlenen etkinliklere katıldı, ayrıca İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi rektörlerini ziyaret etti.
Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Eğitim-Bir-Sen İstanbul 1 No`lu Şube`nin Esenler Belediyesi Kültür Merkezi Sosyal Tesisleri`nde düzenlediği ``İdareciler Buluşuyor`` programına katıldı. Şubeye bağlı ilçelerin okul yöneticilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen programda konuşan Gündoğdu, yola; vesayeti ifşa, medeniyet değerlerimizi inşa etmek için çıktıklarını ifade ederek, şunları söyledi: ``Bu, insan merkezli, hak merkezli sendikal anlayışın adıdır. Bu, ekmek ve demokrasi ilişkisinden ekmeğin büyümesinin demokrasinin gelişmesine paralel olduğu gerçeğinin örgütlülük bilinciyle hayata geçirilmesinin adıdır.``
Türkiye`de Sendikacılık Anlayışları…
Türkiye`de yapılan sendikacılık anlayışlarına da değinen Gündoğdu, ``Bizim yaptığımız, teklif sendikacılığıdır. Bu, gerektiğinde tepkiyi de beraberinde getirir. Amacımız üzüm yemek, bağcı ile bir işimiz yok. Bunun adı, yanlışı kim yaparsa yapsın karşısında olmak, doğruyu kim yaparsa yapsın onu desteklemektir. Sendikacılığımız, millet adına, gelecek adına, değerler adına, mazlumlar adına sözcülük yapma sendikacılığıdır. Teklif sendikacılığını, gerektiğinde tenkit sendikacılığıyla birlikte elbette önemsiyorum. Sendikacılığı tehdit sendikacılığına dönüştürenlerin geçmişine bakın, kuruluşları kendilerine ait değildir. Toplu görüşmeler sürecinde bir defa olsun iş bırakma eylemleri yoktur. Kendinden olan iktidar koalisyonu ortağına zaten ses çıkaramamışlardır. Bugün seslerini çıkarmaları da belli alanlara yöneliktir. Bir siyasi partinin ya da illegal yapılanmaların belirlediği yapılar ayakta duramaz. Eğitim-bir-Sen, teklifi önemser ama hak edenlere de en şiddetli tepkiyi gösterir. İşyeri temsilcisinden genel başkanına kadar her bir kademeyi delegeleri belirler, hiçbir siyasi parti buna karışamaz`` şeklinde konuştu.
Tepkiyi Yerinde Göstermenin Adı
Bir taraftan, toplu görüşme masasında 300-500 TL zam isterken, diğer taraftan darbecilerin çarkına su taşımak ya da İmralı`ya selam çakmak, sadece kamu çalışanlarının değil bütün milletin ekmeğini tokatlamaya aracılık etmek anlamına geldiğini kaydeden Gündoğdu, şöyle devam etti:
``Eğitim-Bir-Sen`in temel misyonu, özelde eğitim-kamu çalışanlarının genelde ise milletin ekonomik ve sosyal imkânlarını arttırmak, geliştirmek, saygınlığını korumaktır. 28 Şubat`taki kirli süreçte el ele eylemlerinin baş aktörü Eğitim-Bir-Sen olmuştur. Bu, tepkinin destansı adıdır: 2004`te katsayı adaletsizliğinin kaldırılması ve kılık kıyafet özgürlüğü için Ankara`daki miting, Ortak Akıl mitingleri, iş bırakma eylemi ve öğretmene saygı yürüyüşü.``
``Bir bakanın üslubu ve tarzı ile girilen toplu sözleşmede ya 100 TL ek ödemeye razı olacaktık ya da itibarı-duruşu öne çıkaracaktık`` diyen Ahmet Gündoğdu, ``Seçtiğimiz, yüzde 100 duruş olmuştur, ki kurulduğumuz günden beri ilk kez iş bıraktık, diğer sendikaların en az 2,5 katı bir katılımla. İşte tepkiyi yerinde göstermenin adı budur`` ifadelerini kullandı.
6 NO`LU ŞUBE KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ
Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Eğitim-Bir-Sen İstanbul 6 No`lu Şube`nin, kadın üyeler için Beyoğlu Öğretmenevi`nde düzenlediği programa katıldı. Burada konuşan Ahmet Gündoğdu, kadınların toplumdaki önemine ve yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. Kadının cinsel ve ticari bir meta olarak kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Gündoğdu, kadınlara yönelik ayrımcı anlayışı meşrulaştıran, yasal metin haline getirilmiş bütün düzenlemelerin iptal edilerek, Meclis İç Tüzüğü dahil, kadınların çalışma ve sosyal hayatta önlerine konulan bariyerlerin kaldırılması çağrısında bulundu.
Şiddet gören kadınların korunması gerekliliğinden, kayıt dışı çalıştırılan, eş durumundan tayinleri yapılmayan kadınlara, ayrımcılığı körükleyen her türlü neşriyata kadar, kadını ilgilendiren birçok soruna değinen Gündoğdu, ``Özellikle başörtüsü konusunda yaşadıkları sıkıntı nedeniyle kadınlarımız ikinci sınıf muameleye maruz bırakılmaktadır. 28 Şubat zihniyetinin referandumla yerle bir olduğunu görmek bizi ne kadar mutlu etse de, bu zihniyetin en büyük kalıntısı olan kadına kıyafet dayatması halen varlığını sürdürmektedir. 1930 yılında seçme, 1934 yılında seçilme hakkı verilen kadın, günümüzde kıyafetini seçme, ne giyeceğine karar verme hakkından mahrum bırakılmıştır. Başörtülü kadın, cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, devlet memuru eşi olabilir ancak bunların kendisi olamaz. Bu ayrımcılık, eş kontenjanından birey olma anlamına gelmektedir. Bu utançtan kurtulmalıyız`` dedi.
Eğitim, çalışma ve siyaset hakkının cinsiyet ve inanca göre şekillenecek bir hak olmadığını dile getiren Gündoğdu, ``Cinsiyet ayrımcılığının sona ermesini istiyoruz. Başını açan kadınlarımızın yararlandığı haklardan, başını açmayan kadınlarımızın yararlanamaması, kadın-kadına eşitsizliği beraberinde getiriyor`` ifadelerini kullandı.
SENDİKAL YOLCULUĞA VESAYETİ DEŞİFRE İÇİN ÇIKTIK
Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No`lu Şube, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu`nun da katılımıyla Atakent Salon Vals`ta ``Adım Adım Daha Müreffeh, Daha Özgür Türkiye`ye Doğru`` konulu bir program düzenledi. 1.700`ü aşkın davetlinin katıldığı programda konuşan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sendikal yolculuğa, vesayeti deşifre etmek için çıktıklarını ifade ederek, ``Bu hareket; vesayeti deşifre için, daha çok millet ve millet egemenliği, insanlığın geleceği, öznesi insan olan değerler sendikacılığı için başlamıştır. İnsan merkezli sendikacılık yapıyoruz. Demokrasiyi yeşertmek, medeniyet değerlerimizi yaşatmak için çalışıyoruz`` dedi.
12 Milyon 300 Bin İmzadan Daha Güçlü Bir Destek Düşünülemez
Memur-Sen`in başlattığı ``Özgürlük İçin 10 Milyon İmza`` kampanyası sonucu toplanan 12 milyon 300 bin imzayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`e teslim ettiklerini hatırlatan Gündoğdu, ``Millet iradesini gösterdi. Hükümet çözümden yana ise, bundan daha güçlü bir destek düşünülemez`` ifadesini kullandı.
Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: ``Başörtülü bir kadın cumhurbaşkanı eşi olabilir, başbakan eşi olabilir ama kamu görevi yapamaz. Bu, insan hakkı ihlalidir, bunun adı cinsiyet ayırımcılığıdır, haddini bilmezliktir. Darbe ürünü kılık ve kıyafet yönetmeliği, demokratikleşme yolunda önemli mesafeler kat etmiş bir ülkeye yakışmıyor. Kılık ve kıyafetin çağdışı bir yönetmelikle düzenlenmesine son verilmelidir. Başörtüsü yasağının kaldırılması konusunda lütuf değil, köklü çözüm istiyoruz.``
Karma Eğitim Pedagojik Değerler Açısından Ele Alınmalıdır
Konuşmasında karma eğitim konusuna da değinen Ahmet Gündoğdu, ``Bu konu, ideolojik perspektif yerine, insan hakları, inanç, kültür ve pedagoji gibi değerler ve disiplinler açısından ele alınmalıdır. İsteyen velinin çocuğunu ayrı okullarda okutabilmesine imkan verilmelidir. Geçmişte çok başarılı olmuş kız ve erkek okullarımız yeniden topluma kazandırılmalı ve veliler, çocuğuna nasıl bir eğitim aldıracağına kendisi hiçbir baskıya maruz kalmadan, özgürce karar verebilmelidir`` şeklinde konuştu
REKTÖRLER ZİYARET EDİLDİ
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek`i ziyaret etti.
Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, ilk olarak İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ile makamında biraraya geldi.
Eğitim-Bir-Sen İstanbul 6 No`lu Şube Başkanı İdris Şekerci, Başkan yardımcılarından Müjdat Kalkan, Tekin Şenel ve İTÜ Temsilcisi Abdullah Dağtekin ile Rektör yardımcılarından Prof. Mehmet Sabri Çelik ve Üniversite Genel Sekreteri Tayfun Kındap`ın da yer aldığı görüşmede Rektör Karaca`dan üniversite hakkında bilgi alan Gündoğdu, üyelerinden aldıkları güçle ülkemizin en büyük sendikası haline geldiklerini ifade ederek, ``Her türlü haksızlığın ve hukuksuzluğun üzerine gitmeye devam edeceğiz. Ergenekonculara, darbecilere ve balyozculara en büyük tepki Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen`den gelmiştir ve gelmeye de devam edecektir`` dedi.
YTÜ Rektörü İsmail Yüksek ile Görüşme
Ahmet Gündoğdu, beraberindeki heyetle birlikte Yıldız Teknik Üniversitesi`ne geçerek, Rektör Prof. Dr. İsmail Yüksek ile görüştü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Salim Yüce`nin de hazır bulunduğu görüşmede Gündoğdu, üniversite hakkında bilgi aldı ve üniversite çalışanlarının genel sorunlarını dinledi. Sorunların tamamıyla ortadan kaldırılması, maksimum çalışan memnuniyeti için kimin üzerine ne iş düşüyorsa yapması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, sorunların çözüm adresi olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını ve bunun takipçisi olacaklarını, üniversite yönetimlerinden ise, çözmeleri gereken konularda gerekli adımı atmalarını beklediklerini kaydetti.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ŞUBESİ KURULUYOR
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, aynı değerleri paylaşanların aynı yolu birlikte yürümeleri gerektiğini söyledi. İstanbul 2 No`lu Şube`nin Bayrampaşa Adapark`ta düzenlediği istişare toplantısına katılan Gündoğdu, kurulma kararı alınan Eğitim-Bir-Sen İstanbul Üniversitesi Şubesi Yönetim Kurulu üyeleriyle de bir araya geldi. Burada konuşan Gündoğdu, İstanbul Üniversitesi Şubesi`ni kurmalarından dolayı 2 No`lu Şube yöneticilerine teşekkür etti. Kamuda kılık ve kıyafet özgürlüğü için başlattıkları kampanyada toplanan 12 milyon 300 bin imzayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`e teslim ettiklerini hatırlatan Gündoğdu, Bakan Çelik`in, başörtüsü yasağının ne demokrasi ne insan hakları ne de toplumsal değerlerle bağdaşmadığını bildiklerini söylediğini ifade etti. Gündoğdu, toplanan imzaların, toplumun talebini ortaya koyması bakımından önemli olduğunun altını çizdi.
Gündoğdu, daha sonra İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Ak ve Genel Sekreter Metin Küçük`ü ziyaret etti.
.