KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU: SİVİL TOPLUM, DEMOKRASİNİN GÜVENCESİ OLMALI
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sivil toplumun, demokrasinin vazgeçilmezi olduğunu belirterek, sivil toplum örgütlerinin milletin sesi olması gerektiğini kaydetti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sendikal çalışmalarda bulunmak ve konferans vermek üzere Uşak`a geldi. İlk olarak Uşak Valisi Özdemir Çakacak, SGK İl Müdürü Fevzi Gökçe ve Milli Eğitim İl Müdürü Recep Düzgün`ü ziyaret etti.
* Ahmet Gündoğdu, ziyaretlerden sonra, Memur-Sen İl Divan Toplantısı`na da katıldı. Konferans öncesi ise, Memur-Sen`in; Grup Marmara Sigortacılık aracılığı ile SBN Sigorta ve Şekerbank ile yaptığı, Grup Ferdi Kaza Sigortası`nın tanıtımı yapıldı.
* SİVİL TOPLUM, DEMOKRASİNİN GÜVENCESİ OLMALI
Sivil toplumun temel felsefesinin, sivil itaatsizlik olduğunu söyleyen Gündoğdu, bunu başaranların kahraman olduğunu, yapamayan ve sessiz kalanların ise tarihin çöplüğündeki yerini aldığını kaydetti.
28 Şubat sürecinde bunun en kötü örneklerinin verildiğini dile getiren Gündoğdu, 5`li çete olarak adlandırılan sivil toplum kuruluşlarının, üstlerine düşen görevi hakkıyla yerine getirmeleri halinde sürecin farklı işleyeceğine inandığını ifade etti.
* KAVRAMLAR YERİNE OTURMALI
Türkiye`de devletin niteliklerinin tanımında kavram çelişkisi yaşandığını söyleyen Gündoğdu, ``Laiklik, üzerinde en çok tartışılan konu. Türkiye`de dindarlar ne zaman dövülmek istendiyse, laiklik sopası gösterilerek bu gerçekleştirilmiştir. Laiklik demokratikleşmenin bir gereği gibi değil, sopa olarak kullanılmaktadır. Ordu göreve pankartının altında yürüyen rektörler, kameralarla çalışanları suçlu göstermek için takip yapıyorsa, promosyonları çalışanlarla paylaşmak istemiyorsa, artık bunların sonu gelmiştir`` şeklinde konuştu.
Balyoz planı, kozmik oda, darbe planları, ıslak imzalardan kurtulmak isteyenlerin, Anayasa`nın geçici 15. maddesinin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Gündoğdu, darbe planı yapanların yaptıklarıyla kalmaması gerektiğini vurguladı.
* YARGI DENETİMİNDEN KAÇILMAMALI
HSYK ve YAŞ kararlarının yargı denetimi dışında olmasının bir hukuksuzluk olduğunu söyleyen Gündoğdu, yargının kullanılmasında millet adına ilkesinin ihlal edildiğini söyledi. Gündoğdu, ``TBMM`de 411 milletvekilinin `evet` oyuyla kabul edilen başörtüsü yasağını kaldıran yasayı iptal edenler, halk adına mı karar vermiştir? Meslek liselilere üniversite sınavında katsayı engelini kaldıran düzenlemeleri iptal eden Danıştay`ın kararı, millet adına mıdır? Yargıçlar devleti istemiyoruz`` şeklinde konuştu.
Gündoğdu, darbe rüyası görmek istemeyen ve kapatılma sözüyle korkulu rüya görmek istemeyen hükümetin de anayasa değişikliği konusunda üzerine düşeni fazlasıyla yapması gerektiğini kaydetti.
Terörle mücadele konusuna da değinen Gündoğdu, bu amaçla harcanan parayla Türkiye`nin çok sayıda GAP`a sahip olabileceğini vurgulayıp, terör bataklığının kurutulmasını istedi. Terörle mücedelede çözüm yolunun TBMM olduğunu vurgulayan Gündoğdu, ``Biz TBMM dışında çözüm yollarına karşıyız. Anadilde eğitim demiyoruz, ancak isteyene de anadili öğretilsin. Terörle mücadele konusunda bizim kırmızı çizgimiz şudur: JİTEM`e de, KCK`ya da uzak olmak, Silivri ve İmralı cezaevlerinde bulunanlarla hiçbir ilişkimizin olmaması`` dedi.
* SENDİKAL MÜCADELEDE BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATTIK
Sendika denince akla gelenin toplu sözleşme ve grev hakkı olduğunu hatırlatan Gündoğdu, toplu sözleşme hakkının Anayasa paketinde yer almasının haklı mücadelelerinin bir sonucu olduğunu hatırlattı. Pakette kamu çalışanlarına siyaset yasağının kaldırılmamış olmasının bir eksiklik olduğunu da vurgulayan Gündoğdu, ``Biz yıllardır toplu sözleşme ve grev hakkının verilmesini istedik. Yetkili olduğumuz yıl, bu yasa ile masaya oturmayacağımızı söylemiştik. Bugün bunu başarmış durumdayız. Ancak grev hakkı ile memurlara uygulanan siyaset yasağının da kalkmasını istiyoruz. Okuyanından korkmayan, onun siyaset yapmasından çekinmeyen bir devlet istiyoruz`` şeklinde konuştu.
* ELEŞTİREN DEĞİL, ÇÖZÜM ÜRETEN SİVİL TOPLUM
Vali Özdemir Çakacak`ı ziyaretinde konuşan Gündoğdu, sivil toplum olarak ilin sorunlarının çözümüne katkı sunmak istediklerini söyledi. Memur-Sen olarak ülke sorunlarına gösterdikleri duyarlılığı, yerelde de gösterdiklerini dile getiren Gündoğdu, bu amaçla her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade etti.
Uşak Valisi Özdemir Çakacak ise, eleştirmek yerine çözüm üreten sivil toplumun faydasının tartışılmaz olduğunu ifade ederek, katkı sunan veya sunacak herkese teşekkür ettiğini dile getirdi. Memur-Sen`in ülke meselelerine gösterdiği hassasiyeti bildiklerini de ifade eden Vali Çakacak, kendilerine gelecek çözüm önerilerinden memnuniyet duyacaklarını vurguladı.
* Uşak Memur-Sen İl Divanı ve teşkilat ziyaretleri programına , Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Eğitim Bir-Sen Genel Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Hıdır Yıldırım ve Diyanet-Sen Genel Araştırma ve Dış İlişkiler Sekreteri Mehmet Yaman`da katıldı.
.
Görüntülenme 9471