KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU: TOPLU SÖZLEŞMESİZ ANAYASA TOPLUMU KUCAKLAYAMAZ
HATAY-Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ``Toplu sözleşme ve grev hakkı içermeyen anayasa paketinin toplumu kucaklamayacağını`` söyledi. Gündoğdu, Hatay ve Osmaniye`de "Memur-Sen Genişletilmiş İl Divan Kurulu" toplantılarına katıldı.
Hatay`daki toplantıda konuşan Gündoğdu, bugüne kadar görev yapan tüm hükümetlere, memura grev ve toplu sözleşme ile siyaset yasağı koydukları için kırgın olduklarını belirtti.
Memur-Sen`in en büyük mücadelesinin toplu sözleşme ve grev hakkı olduğunu dile getiren Gündoğdu, mevcut anayasanın lokal değişikliklerle, mini paketlerle ıslah edilmesini gereksiz bir enerji kaybı olarak gördüklerini defalarca ifade ettiklerini anlattı. ``Anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak çeşitli basın yayın organlarında çıkan haberlerde, paketin içeriğinde kamu görevlilerine toplu sözleşme ve grev hakkı verilmesine dönük bir düzenlemeye yer verilmekten vazgeçildiği belirtilmektedir`` diyen Gündoğdu, ``Oysa, toplu sözleşme ve grev hakkı içermeyen anayasa paketi toplumu kucaklayamaz`` şeklinde konuştu.
* TÜRKİYE`NİN TEMEL SORUNU İŞSİZLİK
Yeni anayasanın sendikal örgütlenmeye ilişkin sınırlamaları kaldıracak, toplu sözleşme ve grev hakkına sahip bir kamu sendikacılığını var edecek konumda olmasını dilediklerini aktaran Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, şöyle devam etti:
``Türkiye`nin en temel sorunu yüzde 14`lere tırmanan işsizliktir. Bu oran, sosyo-ekonomik açıdan oldukça büyük riskler oluşturacak büyüklükte. Bu artışı, `işsizlik oranları bütün dünyada yükseliyor` diyerek geçiştiremeyiz. Çünkü, başta terör olmak üzere toplumsal barışı ve huzuru tehdit eden her tür olayda işsizlik, tetikleyici unsur işlevi görecektir. Bireylerin istihdam beklentilerini karşılamaya yönelik girişimler, demokratikleşme süreciyle paralel bir şekilde yürütülmeli ve sonuçlandırılmalıdır.``
Gündoğdu, hükümetin sürekli ``kemer sıkın`` politikası izleyen IMF ile anlaşma yapmamasını ise desteklediklerini ifada etti.
Gündemdeki diğer konulara ilişkin de açıklamalarda bulunan Ahmet Gündoğdu, Türkiye`de demokratikleşme önünde mevzuat sorunu olduğunu ve Türkiye`nin yargıçlar devleti haline geldiğini söyledi. Gündoğdu, Türkiye`deki mevzuat sorununun başında 61 model Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu`nun geldiğini dile getirdi.
* ANAYASA`DA 61 MODEL MEVZUATLAR VAR
TSK`nın ana görevinin iç ve dış güvenlik olmasına rağmen tüzük ile askerin alan dışına çıkmasının sağlandığını dikkat çeken Gündoğdu, "Mevzuat sorununun başında Anayasamız geliyor. Ama Anayasamıza gelinceye kadar 61 model Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu`nu bulunuyor. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin esas görevi iç ve dış güvenliktir. Buna rağmen Cumhuriyeti kollama görevinin yine bir darbe sonrası askere verilerek, askerin alan dışına çıkmasına neden olan yasal teşviki görmeden ve bunu yerinden kaldırmadan demokratikleşmeyi sağlayamayacağımız görmemiz lazım." dedi.
Emaysa protokolünü varlığının bile ülkeyi defolu demokrasiyle yönetilen ülke konumuna getirdiğini belirten Gündoğdu, "Ama Emaysa protokolü bir tane değil. İşte Anayasa`nın geçici 15. maddesi. 12 Eylül`ün darbecilerini koruyan ve sonradan da darbe yapmak isteyenlere keyfi iklim oluşturan bu geçici maddelerden de anayasayı kurtarmamız lazım." şeklinde konuştu.
* 7 YARGIÇ, MECLİSİ DEVRE DIŞI BIRAKTI
``Bu ülkenin bütün fertleri, düşüncesi ne olursa olsun, insanlık ailesinin bir ferdi olarak dövülenin yanında olması lazım ki, sıra kendisine gelmesin`` diyen Gündoğdu, ``Sütçü İmam Üniversitesi`nden başörtülü diye sürgün ettiğimiz kızlarımız, laikliğin doğduğu ülke Fransa`da özgürce başörtülü okuyabiliyorken, biz ülkemizde laikliğin tanımının yapılacağı yeni bir anayasa istiyoruz. Anayasa darbe anayasası olunca, 367 dayatmasını ya da 411 milletvekilinin `başörtülü kızlar özgürce üniversitelerde okusun` kararını 7 yargıç engelliyorsa, bu, Anayasa Mahkemesi`nin Anayasa`yı çiğneyerek Anayasa`nın yerini alma ve Meclis`i devre dışı bırakmasıdır`` ifadelerini kullandı.
* Memur-Sen Hatay İl Temsilcisi Ali Bayır ise gelişmeyen, büyümeyen örgütlerin hizmet alanlarından çekilmeye mahkum olduğunu bildirdi. Bayır, Hatay temsilciliği olarak büyümeye ve gelişmeye hızla devam ettiklerini, 5 binden fazla üyeye ulaştıklarını kaydetti.
* Toplantıda, `Şekerbank, SBN ve Grup Marmara Sigortacılık` aracılığı ile imzalanan Grup Ferdi Kaza Sigortası`nın tanıtımı da gerçekleştirildi.
.
Görüntülenme 9070