KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU: TÜRKİYE DARBE ANAYASALARINDAN ÇOK ÇEKTİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, anayasa değişiklik paketini desteklediklerini söyledi. Gündoğdu, Gümüşhane`de Anadolu Ajansı (AA) Muhabirine yaptığı açıklamada, Memur-Sen ailesi olarak çalışan sıfatıyla ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları sıfatıyla sorumlulukları olduğunu belirtti.
Türkiye`nin çalışma hayatı ve çalışma hayatındaki yasalarının kendilerini yakından ilgilendirdiğini ifade eden Gündoğdu, ``İLO sözleşmesinin halâ gerisinde kalmış bir çalışma hayatı ile iç içeyiz. Grevsiz, toplu sözleşmesiz sadece toplu görüşmeyi içeren bir rica yasası. Onun için bugün içinde bulunduğumuz konumun, batının, Türkiye`nin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmelerin ve Türkiye devletinin son yıllarda attığı demokratikleşme adımlarının çok gerisinde olduğunu görüyoruz`` dedi.
``Anayasa Değişiklik Paketi``
Gündoğdu, Anayasa değişiklik paketinde yüzlerce eksik olduğunu kaydederek, şunları söyledi: ``Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir` sözünün önündeki yargı devleti engeli, bürokratik devlet engeli, bürokratik oligarşi engeli topyekûn çözüme kavuşturulup `çözüm yeri Meclis`tir` denmediği için net değil. HSYK, Milli Güvenlik Kurulu, YÖK, YAŞ ve YARSAV gibi kurullar darbe ürünü, darbe çocukları. Bunu topyekûn ortadan kaldırmıyor. HSYK kararları yargıya açılıyor, meslekten ihraç kararı yargıya açılıyor, ama sürgün kararı yargıya açılmıyor. Memura toplu sözleşme hakkı veriliyor, ama grev hak ki verilmiyor. Bunun gibi onlarca eksik sayabiliriz, ama var olan maddelerden hangisi lüzumsuzdur dersek, hiç biri değil. Tamamı lüzumlu ve tamamı bir demokrasi açığını gideriyor.``
"72 milyonu kucaklayan anayasa istiyoruz"
Türkiye`nin bu zamana kadar darbe anayasalarından çok çektiğini, ne zaman ülkede millet iradesi saygın olacak olsa yine darbecilerin bir şekilde harekete geçip planlarını sahaya sürerek, hâkimiyetin millete ait olmasına fırsat vermediğine tanıklık ettiklerini ifade Gündoğdu, ``Onun için 72 milyonu kucaklayan bir anayasa istiyoruz. Yıllardır bunun için eylemler ve çalışmalar yapıyoruz. Bu ülkenin dünya görüşü ne olursa olsun 72 milyonun tamamını, öteki oluşturmadan kucaklayacak bir Anayasa, bir mutabakat metnine ihtiyaç var`` diye konuştu.
İlk kez kadınlara, yaşlılara, çocuklara, engellilere pozitif ayrımcılığın Anayasa`ya girdiğini kaydeden Gündoğdu, şöyle konuştu: ``Şimdi yargı reformuyla HSYK`nın üyesi 7`den 21`e çıkıyor. Gümüşhane`nin, Trabzon`un, Hakkari`nin, Rize`nin, Çankırı`nın, Çorum`un hâkimleri, savcıları artık kendilerini Ankara`da görebilecek ve onların görüşü alınabilecek. Şimdi hukukçular da hukuka hesap verebilmeyi dikkate alacak. Anayasa Mahkemesi, Danıştay son süreçte yasamanın yerini aldı, adeta Meclis`i devre dışı bıraktı, başörtüsü kararı, 367 kararı. 411 milletvekili diyor ki `başörtülü kızlar üniversitede serbestçe okusun.` Ama 7 cübbe diyor ki `hayır okuyamazlar.` Bu hâkimiyetin yargıçlar devletine devri ve Meclis`i devre dışı bırakmaktır. Bunun için yargı reformu çok önemli.``
Gündoğdu, Anayasa değişiklik paketini desteklediklerini belirterek, destek olmayacakları hiçbir maddenin bu paket içerisinde olmadığını söyledi. MHP, CHP ve BDP`yi anlamakta zorluk çektiklerini söyleyen Gündoğdu, şunları kaydetti: ``MHP`nin mayasını oluşturan insanlar zindanlarda çok çekti ve onlar darbe maddelerine bile destek olmuyorlar. CHP halkçılığı ve sosyal demokrasiyi tekelinde tuttuğunu düşünüyor ama 89 yılında kendilerinin hazırladıkları Anayasa raporu bile şu andaki paketten çok daha ileri maddeler taşıyor. BDP sineyi milletten bir kez bahsetti onda da, sineyi İmralı`ya döndü, teröriste döndü. Millete yine dönmedi. Hâlbuki bu ülkenin eşit yurttaşlarının oluşmasına ihtiyacı var. Bu pakete karşı çıkan siyasetçilerin, kendi ayağına kurşun sıktığını düşünüyorum. Çünkü millet bu pakette var olan her şeyi istiyor. Ama yetersiz.``.
Görüntülenme 9415