KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU, ÜNİVERSİTELER BULUŞMASI`NA KATILDI
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, YÖK`ün anayasal bir kurum olmaktan çıkarılması ve üniversitelerin özgür olması için çalışılması gerektiğini ifade ederek, ``Mesele, YÖK`ün başına getirilen isimler meselesi değildir. Eğer bu ülke demokratikleşecekse, sivilleşecekse; kanunları, mevzuatı normalleştirmek, kişiye göre olmaktan çıkarmaktır. En kötü niyetlinin bile geldiğinde kötülük yapamayacağı kurumsal bir yapıya kavuşturmaktır`` dedi.
Ahmet Gündoğdu, Eğitim Bir-Sen Ankara 1 No`lu Şube`nin düzenlediği ``Üniversiteler Buluşması``na katıldı. Burada konuşan Gündoğdu, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen`in öncelikli görevinin vesayeti deşifre etmek olduğunu belirterek, ``Bizim sendikacılık tanımımız, çerçevesini devletin çizdiği sendikacılığa da, çerçevesi devlete karşı çizilen sendikacılığa da `hayır` demekle başlar. Esasen neye hayır dediğinizi biliyorsanız, `evet` demeniz kolaylaşır`` şeklinde konuştu.
Öncelikle ekmeğin ve özgürlüğün kayıtdışılıktan, darbe alışkanlıklarından, oligarşik bürokrasinden, vesayetçi anlayıştan kurtarılması mecburiyetinin olduğunu kaydeden Gündoğdu, şöyle devam etti:
``İşte Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen bu amaçla yola çıktı ve 1992`de başlattığı yolculukta, özelde üyelerinin özlük haklarını genelde ise ülkenin ve insanlığın geleceğini dert edinerek sendikacılık yapmayı önemsedi. Toplu görüşmeden kurtulmak için bedel ödemek gerekiyordu. `Ya bu yasayı değiştirirsiniz ya da bu masaya bir daha oturmayacağız` şeklindeki kararlılığımızla, Abat`ta yapılan Toplu Sözleşme Çalıştayı`nda, iş güvencesine dokundurtmadan toplu sözleşme hakkını söke söke aldık.``
``YÖK`ün anayasal bir kurum olmaktan çıkarılması ve üniversitelerin özgür olması için çalışmalıyız`` diyen Gündoğdu, ``Mesele, YÖK`ün başına getirilen isimler meselesi değildir. Eğer bu ülke demokratikleşecekse, sivilleşecekse; kanunları, mevzuatı normalleştirmek, kişiye göre olmaktan çıkarmak gerekmektedir. En kötü niyetlinin bile geldiğinde kötülük yapamayacağı bir kurumsal yapıya kavuşturmak lazım. İşte yeni Anayasa`da 73 milyonu kucaklayan, ötekilik oluşturmayan, temel hak ve özgürlüklerinin alanını genişletecek, dünya görüşü ne olursa olsun, herkesin görüşünü istediği gibi ifade etmesine ve inancının gereğini yerine getirmesine olanak sağlayacak yeni bir Anayasa`ya ihtiyacımız var`` değerlendirmesinde bulundu.
Gündoğdu, 12 Eylül referandumuyla bu ülkeye olan borçlarının önemli bir kısmını ödediklerini, bundan sonra da sivil bir anayasanın hazırlanması için mücadele ederek, Türkiye`ye olan borçlarını ödemeye devam etmek istediklerini vurguladı.
15 Mayıs`ta yetkili sendikaların belirlendiğini hatırlatan Ahmet Gündoğdu, Eğitim-Bir-Sen`in Milli Eğitim Bakanlığı`nda yetkili olduğunu, genel yetkiyi almak için 15 Mayıs`a kadar yoğun bir şekilde üye kaydetmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Toplantıya, Memur-Sen Ankara İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen 1 No`lu Şube Başkanı Mustafa Kır`ın yanı sıra Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, Genel Teşkilatlanma Sekreteri Murat Bilgin, Genel Basın Yayın Sekreteri Ali Yalçın ve Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Teyfik Yağcı da katıldı.
.