KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU: YENİ ANAYASA, SORUNLARDAN KURTULMANIN ANAHTARIDIR
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, demokratik ve terör belasından kurtulmuş bir Türkiye`nin demokratik bir anayasa ile mümkün olacağını, bunun için de TBMM`nin bu sorumluluğun gereğini acilen yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Ahmet Gündoğdu, Eğitim Bir-Sen Antalya Şubesi`nin İl Divan Toplantısı`na katıldı. Toplantı öncesi gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gündoğdu, demokratikleşmenin en önemli meseleleri olduğunu, bu yönde atılan her adıma destek olacakları gibi, üzerlerine düşeni yapmaktan da kaçınmayacaklarını ifade etti.
Memur-Sen`in Türkiye`nin en büyük sivil toplum örgütü olduğunu hatırlatan Ahmet Gündoğdu, "Biz, bu büyüklüğümüzün sırtımıza yüklediği sorumluluğun bilincinde çalışıyoruz. Memur-Sen`e üye olarak teveccühlerini ortaya koyan kamu çalışanlarımızın istek ve taleplerini kazanıma dönüştürme çalışmamız yanında, ülkemize ve insanlığa olan borcumuzu ödemek için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" şeklinde konuştu.
Referandumda, bu borcun ilk taksitini ödemek için çalıştıklarını ifade eden Gündoğdu, referandum sonrası oluşan demokratikleşme havasının devamı olarak yeni anayasanın yapılması gerektiğini ifade etti. Bu anlamda Memur-Sen olarak Yeni Anayasa Araştırması yaptıklarını hatırlatan Gündoğdu, 1982 anayasasıyla ilgili sordukları soruya, katılımcıların yüzde 57,3`ünün demokratik bulmadıkları yönünde bir cevap aldıklarını söyledi. Gündoğdu, `kesinlikle yeni bir anayasa yapılması gerekir` diyenlerin oranının ise yüzde 61 olduğunu kaydetti. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplumdaki yeni anayasa konusundaki ısrarlı talep, farkındalık ve ilgi düzeyi yüksekliğinin, yeni anayasa sürecinin hızlandırılması ve katılımcı bir anlayışla sürdürülmesine yönelik bir kamuoyu baskısı olarak yorumladıklarını söyledi TBMM`nin açılmasından hemen sonra 22-23 Ekim 2011 tarihlerini kapsayan bir takvimle, ``Uluslararası Anayasa Kongresi`` düzenleyeceklerini ifade eden Gündoğdu, ülkemizden ve yurt dışından anayasa hukuku alanında saygın akademisyenlerin katılacağı Kongreyle, Anayasacılık düzleminde ülkemizin yeni anayasa sürecinin uluslararası bir perspektifle değerlendirilmesine ev sahipliği yapacaklarını kaydetti. Gündoğdu, kongrenin tamamlanmasından hemen sonra, Memur-Sen`in Yeni Anayasaya dair kurumsal görüşlerini, talep ve beklentilerinin yer aldığı bir raporu kamuoyuyla paylaşarak sürece katkılarını devam ettireceklerini vurguladı.
TOPLU SÖZLEŞME YAPMAK İSTİYORUZ
Memur sendikalarının kuruldukları günden beri, toplu sözleşme ve grev hakkı istemesine karşın, bu yöndeki en büyük adımı Memur-Sen`in attığını söyleyen Gündoğdu, "2009 yılı toplu görüşmelerinde, toplu sözleşme çalıştayı yapılması kararı aldırdık. Ancak, yıllarca toplu sözleşme istediğini söyleyen diğer konfederasyonlar çalıştaya katılmadıkları gibi, referandumla kabul edilen toplu sözleşmenin aleyhinde propaganda yaptılar." dedi.
Anayasal hakları olmasına karşın, toplu sözleşmeyi uyum yasaları çıkmadığı için henüz yapamadıklarını söyleyen Ahmet Gündoğdu, bu konuda yaşananları ise şu şekilde açıkladı: "Geçen yıl referandumda toplu sözleşme hakkı elde etmemize rağmen, bu hakkı kullanmamızı sağlayacak yasal değişiklik gerçekleştirilmediği için bu hakkımızı henüz kullanamadık. Şu anda, 4688 sayılı kanunda yapılacak değişiklikle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`in başkanlığında toplantılar sürüyor. Bizim bu yasadaki en büyük isteğimiz, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu`nun yapısıdır. Kararları bağlayıcı olan bu kurumun yapısı bağımsız olmalı, toplu sözleşme masasında anlaşamadığımız durumda, adaletli bir karar verebilmelidir."
Diğer konfederasyonların görüşmeleri çarpıtarak kamuoyuna yansıttıklarını da ifade eden Gündoğdu, "Toplu görüşme sürecinde imza yetkisi, yetkili konfederasyondaydı. Toplu sözleşme yapılırken de bunun böyle olması gerektiğini söylüyoruz. Toplu sözleşme masasında anlaşan ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu`na itiraz edecek olan, yetkili konfederasyon olmalıdır. Bütçeyi Meclis yapar. Orada iktidar partisi de vardır, ana muhalefet de vardır, yavru muhalefet de vardır. Ama toplu sözleşme hükümetlerle imzalanır. Hükümet toplu sözleşmede yetkisini muhalefetle paylaşmıyorsa, yetkili konfederasyonun da paylaşması ILO`nun taraf sendika ilkesine aykırıdır`` dedi.
Hizmet kolu toplu sözleşmesi konusunda uzlaştıklarını belirten Gündoğdu, toplu sözleşmede hizmet kolunun da olacağını söyledi. Gündoğdu, 10 hizmet kolunda yetkili sendikanın, belediye ve il özel idarelerinde ise, yetkili sendikanın işyeri toplu sözleşmesi imzalayacağını ifade etti
.