KONFEDERASYON HABERLERİ
GÜNDOĞDU, YÖK BAŞKANI ÖZCAN`I ZİYARET ETTİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan`ı makamında ziyaret ederek, üniversite çalışanlarının sorunlarından oluşan bir rapor sundu.
Eğitim-Bir-Sen tarafından 6/7 Mart 2010 tarihlerinde gerçekleştirilen `Eğitim-Öğretim-Bilim Hizmet Kolu Çalışanlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri Şurası`nda ortaya çıkan sonuçların yer aldığı raporu Özcan`a takdim eden Gündoğdu, ``En çok talep edilen konuları ortak akla dönüştürdük`` dedi.
Üniversite idari personelinin mutlu olmadığını ifade eden Gündoğdu, akademik personele verilen Üniversite Ödeneği ve Geliştirme Ödeneği`nden, belirli ölçülerde idari personelin de yararlanmasının sağlanmasını, meslekleri ile ilgili lisans öğrenimini tamamlamak isteyen personele kolaylık sağlanmasını, üniversite yerleşkelerinin genelde şehir merkezlerinin dışında konumlanması nedeniyle personele servis-ulaşım kolaylığı sağlamak için idarenin, ilgili bütçe tertiplerine servis bedelinin eklenmesini ya da üniversitelerin bütçe imkânları çerçevesinde servis aracı temin etmesini, üniversite personelinin tüm üniversitelere ait sosyal tesislerden uygun ekonomik şartlarda faydalanmalarının sağlanmasını, şoför olarak çalışanlara aylık kilometre sınırının getirilerek, trafik cezaları ve kazalara ilişkin mali sorumluluklar açısından oluşabilecek mağduriyetlerin, kurumlarca mali sorumluluk sigortası yapılması gibi yasal düzenlemeler yapılarak korumaya yönelik tedbirlerin alınmasını, idari personelin muvafakat işlemlerinde belirli kriterlerin oluşturulmasını, 4/B statüsünde çalışanların daimi statüde kadroya alınmasını istedi.
Öğretim elemanlarının derece ilerlemelerindeki sınırlamaların kaldırılarak yardımcı doçentlerin 1. dereceye inebilmelerinin sağlanması, öğretim elemanları kadrosuna atanan bir öğretim üyesinin ilgili üniversiteye veya başka üniversitelere naklen atanabilmesi gerektiğini kaydeden Gündoğdu, ``Doçentlik sözlü sınavları görsel ve işitsel olarak kayıt altına alınmalıdır. Doçent unvanı alan öğretim elemanları; üniversitesinde kadro ihdas edilerek, iki ay içerisinde doçentlik kadrosuna atanmalıdır. Akademik Lisansüstü Eğitimi Sınavı (ALES), TUS gibi (Merkezi Alan Sınavı, MAS) alan sınavına dönüştürülmeli; bu sınav, mesleki derinliği, tecrübe ve bilgi birikimini ölçen niteliğe kavuşturulmalıdır`` şeklinde konuştu.
Üniversitelerde inanç, düşünce ve kılık-kıyafet sebebiyle ayrımcılık yapılmasının sona erdirilmesini talep eden Gündoğdu, ``Öğrenim hakkı güvence altına alınmalıdır`` ifadesini kullandı. Gündoğdu, akademik yükselmelerde aranan yabancı dil sınavı kriterinin belli dillerle sınırlanmaması, Türkiye`nin dünya ile entegrasyon sürecinin dikkate alınarak, kapsamın geniş tutulması ve yabancı dil sınavının, adayın kendi branşlarında yapılması gerektiğini vurguladı.
Gündoğdu, öğretmenlerin talebi olan uzaktan eğitimle yüksek lisans yapılabilmesi konusunu da YÖK Başkanı Özcan`a iletti. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ise, sunduğumuz raporun çok kapsamlı olduğunu belirterek, ``Burada üniversitelerle ilgili her şey var`` diye konuştu.
Raporu inceleyeceğini dile getiren Özcan, üniversite çalışanlarının sorunlarını çözmek için çaba harcadıklarını kaydetti. Uzaktan eğitimle yüksek lisans yapılabilmesi konusunu olumlu karşılayan Özcan, fakültelerden bunu yapmak isteyen olduğu zaman yüzde 100 destek vereceklerini bildirdi.
Bu arada, ziyaretten sonra basın mensuplarına açıklama yapan Gündoğdu, katsayı engelinin devam etmesini, üniversitelere başörtülü girilmesinin yasak olmasını isteyenlerin, 1 Mayıs`ta 33 yıl önce katliam yapanların, Ergenekon soruşturması kapsamındaki senaryoların ve PKK bağlantılarının ortak bir noktada birleştiğini söyledi.
6 konfederasyonun 1 Mayıs`ta Taksim`i tabu olmaktan çıkarışının aslında Türkiye`nin bir kamburdan kurtulması adına yeni bir milat olduğunu belirten Gündoğdu, ``Türki- ye`nin ilerlemesini istemeyenler bahaneler üreterek Türkiye`yi geri götürme çabası içindeyse, bunlar da bir şekilde teröre, geri kalmışlığa destek olanlardır`` değerlendirmesinde bulundu.
Eğitim-Bir-Sen olarak eğitim çalışanlarının sorunları ve çözüm önerileri şurası yaptıklarını hatırlatan Gündoğdu, şurada dokuz ana başlıktan ikisinin YÖK`ü ilgilendirdiğini kaydetti. Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı: ``Bunlardan birincisi üniversitedeki genel idare hizmetleri sınıfı, ikincisi ise akademisyenlerle ilgili. Türkiye genelinde yaptığımız bu çalışmayı Başkan`a takdim ettik. YÖK Başkanı bugün itibariyle bazı önerilerimize `evet` dedi. Bir kısmını da, üzerinde çalışma yaparak birlikte ele alacağız.``
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu`nun YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan`ı ziyaretine Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, Genel Basın Yayın Sekreteri Hıdır Yıldırım, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Esat Tektaş ve Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri Ramazan Çakırcı da katıldı.
.