KONFEDERASYON HABERLERİ

`Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok` Programı Gerçekleştirildi
Memur-Sen tarafından Gençlik Parkı Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde “Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok” programı yapıldı. Programda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, engelli vatandaşların kadro beklediğini hatırlatarak, “Engelli kardeşlerimizin işe girmesi sadece maddi bir ücrete kavuşma değil, manevi bir motivasyona ulaşmak anlamına geliyor” dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Soma’da maden ocağında çıkan yangın sonucu hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diledi. Gündoğdu, birçok engelli vatandaşın kadro beklediğini hatırlatarak, “Engelli kardeşlerimizin işe girmesi sadece maddi bir ücrete kavuşma değil, manevi bir motivasyona ulaşmak anlamına geliyor” dedi. Dünyada yaşanan zulme karşı sessiz kalan “basiret engelli” insanlar olduğunu da vurgulayan Gündoğdu, “Birleşmiş Milletler ile değil ama ‘birleşmiş yürekler’ ile insana bakış engellerini de hep beraber kaldıracağız” diye konuştu.
ENGELLİLER HEPİMİZİN İMTİHANI
Engelliler Komisyonu’nun yaptığı çalışmalarla topluma engelleri anlattığını ifade eden Gündoğdu, “Komisyonumuzun, toplumun engellileri anlaması için yaptığı çalışmalardan ötürü teşekkürü hak ediyor. İnsanlar, mal, can, din ve akıl emniyeti doğuştan haklarla doğarlar. Bunlar kutsal haklardır, cinsiyeti ve ırkı ne olursa olsun herkes bu konuda eşittir. Cenabı Hak Kur’an-ı Kerim’de hitapta bulunurken, hitabının muhatapları da ‘ey iman edenler veya ey insanlar’ şeklindedir. Sadece adli melekelerden yoksun insanlar bu emirlerin muhatabı değildir. Cenabı Allah’ın adli vermediği insanlarda tamamımızın imtihanıdır zaten. Dünyadaki en önemli sorumluluklarımızdan birisi de budur” şeklinde konuştu.
ASIL SORUN BASİRET ENGELLİLER
Basiret engelli olanların dünyada yaşanan zulme sessiz kaldığını belirten Gündoğdu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu engellilerin dünyaya, insanlığa, demokrasiye bakışını gördüğümüzde basiret engeli olanlar kimin imtihanı? Diye sormadan edemiyoruz. Yani kendi ülkende medeniyetin, insan haklarının savunuculuğunu yap, bir balina bile karaya vurduğunda dünyayı ayağa kaldır. Ama diktatör katil Esed çocuklara bomba yağdırsın ve ölmek üzere olan 9 yaşındaki çocuk onu Allah’a anlatacağım diyerek aramızdan ayrılsın bu zulme sessiz kal, esas engel budur. Ölümü geçim kaynağı etmek Siyonizm bakışıyla insanların ölümünden beslenmek işte engeller bunlardır. Birleşmiş Milletler ile değil ama “birleşmiş yürekler” ile bu dünyadan insan bakış engellerini de hep beraber kaldıracağız.”
ENGELLERİ KALDIRMAK DEVLETİN GÖREVİ
Engelliler için engellerin kaldırılması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, engelli vatandaşların yaşadığı sorunların üzerinde durdu. Gündoğdu, şu şekilde konuştu: “Teknik olarak bakıldığında engellerin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası şeklinde çeşitleri var. Burada yapılması gereken, engelleri doğuran sebepleri ortadan kaldırmaktır. Engelliye, engelleri kaldırmakta bunların içinde yer almalı. Yönetici olmanın önündeki engelleri kaldırmak devlete düşüyor. Devlet personel başkanımızın da bu konuda çalışması gerekiyor. İş yerine ulaşımdaki, ibadet etmedeki engelleri kaldırmalıyız. Diğer yandan engelli olmayan birisi hacca gideceği zaman 4 bin EURO’ya gidiyorken, engellilerimiz yanında bir refakatçi alıyor ve 8 bin EURO’ya gidiyor. Elvan başkan diyor ki, ‘kaldırımda bile engelsizler basiret engeli ile arabalarını park ettiği için yürüyemiyoruz. Daracık imkânlarımızla hiç değilse araba alalım da bu engelleri aşalım diyoruz, ÖTV’den kurtuluyoruz ancak KDV önümüze çıkıyor.’ Yani ben şunu anlıyorum devlet denizde değil, bir karış suda boğuyor.”
"MANEVİ BİR MOTİVASYONA OLACAK"
Gündoğdu, engelli yıldız yeteneklere sahip çıkılması vurgusunu da yaparak, “Sosyal devlet gereği olarak sanat ve sporda engelli kardeşlerimize sahip çıkılmalı. 58 bin kadro var, 35 bini doldu diyor başkan. 23 bin kadro boş. En az 50 bin de engelli kardeşimiz iş bekliyor. En geç Temmuzda, tamamını, Başbakanımızla ben de paylaşayım. Bu kardeşlerimizin işe girmesi sadece maddi bir ücrete kavuşma değil, manevi bir motivasyona ulaşmayı ifade ediyor” diye konuştu.
HER ŞEYDE BİZDEN ÖNDELER
Gündoğdu, ülke kazanımları için engellilerin her daim önde olduğuna dikkat çekerek, “Demokrasiye ve millete sahip çıkma dedik, baktık ki bizden geri kalmayıp ileri gidiyorlar. Dünya mazlumlarına sahip çıkma dedik, Mısır, Suriye, Arakan, Myanmar, Orta Afrika yine bizden öndeler. Kamuda başörtüsü serbestliği için imza toplayalım dedik, gözleri cam gibi görenler basiret engeline takıldı. İnsanlar, imza standa sırtını dönerken, engelli kardeşlerimiz bu ülkede eşit yurttaşlığa geçeceksek bu engel ortadan kalkmalı diyerek bu kampanyaya sahip çıktılar. Çözüm sürecinde kardeşliğin önündeki engeller kalkmalıdır projesine yine engelli kardeşlerimiz sahip çıktı” diye konuştu.
“BAKIŞTAKİ ENGELLERİ GİDERMELİYİZ”
Gündoğdu, engellilerin 1 Mayıs Emek, Dayanışma, Kardeşlik ve Medeniyet buluşmasında başı çektiğini dile getirerek, “Kardeşliğimiz paylaşmak için Diyarbakır’da gittik. 19 ilden 167 otobüs gelmişti. Bu otobüslerde engelliler komisyonu başkanı ve üyeleri de vardı, hep birlikteydik. Eğer biz bakışlardaki engelleri giderirsek, bu imtihan meselesine sabrettiğimizde gerçekten kazanan olacağız. Ortak akıl devreye girecek, bu nedenle ben bu programları önemsiyorum” dedi.
Başkan Gündoğdu, Soma’da yaşanan üzücü kaza nedeniyle ampüte futbol takımı ile yapılacak maçın iptal edilmesi yerine ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.
ATAMA BEKLEYEN ENGELLİLER
Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Elvan Uğurlu, Memur-Sen Engelliler Komisyonu olarak, yeni şeyler söyleyerek, hizmet konusunda farklı çalışmalar üretme gayreti içerisinde olduklarını belirtti. Uğurlu, “Kronik sorunların bir anda çözülmesini mümkün değil. Sorunların çözümü sadece engellilerin, toplumun veya devletin değil medeniyetimizin sorumluluğundadır. Nüfusumuzun 12,9’u yani 8 milyonu engelli kabul edilmektedir. Bunlara yeni kadrolar açmak için gerekli çalışmaları yapmak bizim ve Memur-Sen’in görevleri arasındadır” dedi.
35 BİN ATAMA YAPILDI
Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu da engelli bireyleri yetiştiren ailelerin yaşadığı zorluklara değinerek, engelli istihdamı hakkında bilgi verdi. Engelli memur adayları için yapılan merkezi sınavın önemine değinen Kumbuzoğlu, “Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar sonucunda yaklaşık 13 yıl içinde, 5 bin 777 olan istihdam sayımız, şu an 35 bine dayanmış durumda” bilgisini verdi.
Programda okunan şiirler, konuklara duygu dolu anlar yaşattı. Engelli Elif Gamze Bozo’nun, “Hayatımda bana göre engel yok! Zaten ben engelli değilim ki! Toplum adımı engelli koydu” sözleri uzun süre alkışlandı. Program Genel Başkanımız Ahmet Gündoğdu’nun, şiir okuyan öğrenciye plaket vermesi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
.