KONFEDERASYON HABERLERİ
ILO’nun 100’üncü Yıldönümünde Memur-Sen’den Uluslararası İşin Geleceği Konferans
Memur-Sen Konfederasyonu tarafından ILO’nun 100’üncü yıldönümünde, “İnsana yakışır iş” gündemine katkıda bulunmak için, “İşin Geleceği: Tehditler ve Fırsatlar” temasıyla organize edilen uluslararası konferans Memur-Sen Genel Merkezi’ndeki konferans salonunda 107 ülkeden gelen 164 konfederasyon ve 13 bölgesel yapının katılımıyla başladı.
Konferansa; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Memur-Sen Onursal Başkan Ahmet Gündoğdu, Ak Parti Milletvekilleri Halil Etyemez, Habibe Öçal ve Erol Kavuncu, Devlet Personel Başkanı Enes Polat, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen eski Yönetim Kurulu üyesi Mahmut Kaçar, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, ATUC Genel Sekreteri Ruben Deloso Torres, Latin Amerika ve Karayipler Devlet Çalışanları Konfederasyonu (CLATE) Genel Başkanı Julio Durval Fuentes, Afrika Sendikalar Birliği Örgütü (OATUU) Genel Sekreteri Arezki Mezhoud, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Uluslararası İşverenler Örgütü (IOE) Genel Başkanı Erol Kiresepi, Sri Lanka (NTUF) Genel Sekreteri ve Devlet Bakanı Suresh Vadivelu, Memur-Sen Yönetim Kurulu üyeleri, Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel başkan ve genel başkan yardımcıları, İl Temsilcileri, Memur-Sen bünyesinde faaliyet gösteren komisyonlar, 107 ülke, 164 konfederasyon ve 13 bölgesel yapının temsilcileri katıldı.
Program, yurtdışından ve yurtiçinden emek temsilcilerinin selamlama konuşmalarıyla başladı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, programla birçok emek kesimini biraraya getirdiklerini kaydetti.
Yalçın, ILO’nun 100’üncü yıl dönümünde bu programı gerçekleştirmenin önemli olduğunu ifade ederek katılımcılara, “Hoş geldiniz” dedi.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan: “Sendikal Hareketin Dayanışması Güçlendirilmeli”
Türkiye emek hareketinde işçilerin ve kamu görevlilerinin gücünün her yıl daha da arttığını vurgulayan Arslan, “Dünya emek hareketinin ve ülkemizdeki emek hareketinin bulunduğu yerden daha ileriye yürüyebilmesi için azmimizi ve kararlılığımızı sürdüreceğiz. Türkiye emek hareketi bu konuda önemli bir süreç yaşamaktadır. Yapılan birçok yasal düzenlemeyle Türkiye emek hareketinde işçilerin ve kamu görevlerinin gücü her geçen gün artmaktadır” dedi.
Dünya emek hareketinin dayanışmasının günümüzde ne kadar önemli olduğunun altını çizen Arslan, “Uluslararası sendikal hareketin dayanışmasını güçlendirmesini istiyoruz. Birinci hedefimiz de örgütlenme olmalı. Çünkü emek hareketinin sermayeye karşı gücünü tahkim etmenin yolu örgütlenmekten geçiyor. Örgütlülüğümüzü artırarak mücadele gücümüzü tahkim ederek, bütün sorunlara karşı yılmadan mücadele ederek geleceği birlikte inşa edeceğimize inanıyoruz. Onun için yeni sistemde sendikal hareketin yeniden inşası konusunda attığımız adımları temellendiriyoruz ve bunun üzerine inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.
ATUC Genel Sekreteri Ruben Deloso Torres: İşin Geleceğinin Tartışılması, Gelecek Kurgusu İçin Önemli
ATUC Genel Sekreteri Ruben Deloso Torres, Memur-Sen’in düzenlediği bu programın değerli olduğunu kaydetti.
Programda İşin dolayısıyla emeğin geleceğinin konuşulmasının gelecek planları için önemli olduğunu vurgulayan Torres, “Emeğin bileşenleri olarak bir arada olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Memur-Sen’e bu program için bir kez daha teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Latin Amerika ve Karayipler Devlet Çalışanları Konfederasyonu (CLATE) Genel Başkanı Julio Durval Fuentes: Emek Öncelenmeli
Latin Amerika’nın sendikal deneyimiyle ilgili paylaşımlarda bulunan Latin Amerika ve Karayipler Devlet Çalışanları Konfederasyonu (CLATE) Genel Başkanı Julio Durval Fuentes ise, emeğin özne olarak ön plana çıkması ve öncelenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Afrika Sendikalar Birliği Örgütü (OATUU) Genel Sekreteri Arezki Mezhoud:
Gerçekleştirilen Uluslararası İşin Geleceği konferansıyla, ILO’nun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında kapsamlı bir tartışma ortamının oluşturulduğunu belirten Afrika Sendikalar Birliği Örgütü (OATUU) Genel Sekreteri Arezki Mezhoud, gelir adaletsizliği ve saygın iş konusunda evrensel bir etkinin oluşturulması gerektiğini kaydetti.
ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan: Sosyal Adaletin Önemini Vurgulamak Değerli
ILO’nun kuruluş hikayesine değinen ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, ILO’nun 100’üncü yılının kutlandığı bu yılda bu programın gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Özcan, sosyal adaletin önemli olduğunu vurgulamanın değerli olduğunu kaydederek, “Sürdürülebilir kalkınma ve sosyal adalet temeli üzerinde kalıcı barış ve istikrarın inşa edilmesi gereklidir. Saygın işi mümkün kılmanın temelinde sosyal adalet anahtar kavram niteliği taşıyor. Böyle bir anlayışın hakim kılınması elbette işleri kolaylaştıracak, bilinci artıracaktır” ifadelerini kullandı.
Özcan, “Türkiye’deki emek bileşenleri olarak Türkiye için olumlu bir gelecek yaratmada, somut tavsiye ve stratejilerin oluşturulması için çaba sarf ediyoruz. Bunun için emek kesimi olarak her türlü sorumluluk ve inisiyatifi de almaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Uluslararası İşverenler Örgütü Genel Başkanı Erol Kiresepi: Sosyal Taraflar Olarak Harekete Geçme Kararlılığına Sahibiz
Bu kongrede bir araya gelen emek örgütlerinin sayısının etkileyici olduğunu belirten Uluslararası İşverenler Örgütü Genel Başkanı Erol Kiresepi, “İşin geleceği kavramının hepimizi etkilediğinin, açık bir göstergesidir. Memur-Sen’in bu konuyla yakından ilgilendiğini görmek de ayrıca mutluluk verici” diye konuştu.
Kiresepi, Uluslararası İşverenler Örgütü olarak milyonlarca şirketi temsil ettiklerini ifade ederek, “Bu konferansın zamanlaması mükemmel. Çünkü biz de gelecek yıl kuruluş yıldönümümüzü kutlayacağız” diye konuştu.
Çalışma hayatının geleceği konusundaki endişelere katılmadığını dile getiren Kiresepi, “Bu konuda tabi emek dünyasına düşen görevler de var. İşveren ve işçi örgütleri olarak ayakta kalmak istiyorsak değişen çalışma hayatına uyum sağlamamız gerektiğini unutmamalıyız. Çalışma hayatının kalitesini yükseltmek, küresel eşitsizliğin yarattığı hasarları düzeltmek için önümüzde sayısız fırsatlar var. Kesin sonuç alıcı çözümler olmadan mevcut eşitsizlikleri artıran bir dünyaya doğru gideriz. Önemli olan harekete geçme kararlığıdır. Sosyal taraflar olarak bu kararlılığa sahip olduğumuza çok eminim” diye konuştu.
Sri Lanka (NTUF) Genel Sekreteri ve Devlet Bakanı Suresh Vadivelu:
Çağın hızlı bir dönüş geçirdiğini ifade ederek sözlerine başlayan Sri Lanka (NTUF) Genel Sekreteri ve Devlet Bakanı Suresh Vadivelu ise, bu hıza stratejik bir planlama ve faaliyet alanlarıyla yetişebileceğini kaydetti.
Programda daha sonra panel düzenine geçildi. İlk oturumun konusu, “Daha Parlak Bir Gelecek İçin İnsanların Kapasitesinin Geliştirilmesi ve Öne Çıkarılması: Fakat Nasıl?” oldu.
Programın panelistleri ise şu isimlerden oluştu:
Moderatör: ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan
Panelistler: Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Bosna Hersek SSSBIH Genel Başkanı Selvedin Satoroviç, Litvanya LDF Genel Başkan Yardımcısı Daiva Pakuliene
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz: Emek Dünyasının Tüm Bileşenlerine Önemli İşler Düşüyor
Canlı olarak dijital bir devrimin yaşandığına dikkat çeken, TOBB Yönetim Kurulu üyesi Faik Yavuz, bugün içinde bulunan dönemin hızlı bir dönüşümün eseri olduğunu kaydetti.
Bu dönemde bazı iş kollarının yok olacağını ama yenilerinin ortaya çıkacağını ifade eden TOBB Yönetim Kurulu üyesi Faik Yavuz, emek bileşenlerinin tamamına önemli işler düştüğünü vurguladı.
TOBB olarak Memur-Sen ve Ali Yalçın’la birlikte Türkiye AB- Karma İstişare Komitesi’nde birlikte çalıştıklarını anlatan Yavuz, “Hem çalışanların hakkını koruyor hem de uluslararası düzlemde onların sesi ve sözü oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Yavuz, Memur-Sen’in başarılı bir dönemi geride bıraktığını belirterek, kuruluşundan bu yana Memur-Sen bünyesinde görev yapmış tüm emektarlara da teşekkür etti.