KONFEDERASYON HABERLERİ
İSTİKLAL MARŞI; BAĞIMSIZLIĞIMIZIN İFADESİ, İSTİKBALİMİZİN İRADESİDİR
İstiklal Marşı, bundan 89 yıl önce, TBMM`de ayakta okunarak kabul edildi. Vatan sevgisinin karşılıksız olduğu, hiçbir başarının da zorluklar çekilmeden kazanılmayacağını da İstiklal Marşı`nda görüyoruz. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, şiir yarışmasına para ödüllü olduğu için katılmadığı halde, kendisinden özel rica ile istenen bağımsızlık marşını da istiklal ve bağımsızlık uğruna canlarını feda eden milletimize hediye etmiştir. Giyecek paltosu yokken, o zaman için belki de servet sayılabilecek bir parayı, kadınların meslek öğrenmesiyle eğitim hizmetlerinde harcanmak üzere vakfetmesi de, milletine düşkünlüğünün en civanmert örneğidir. Yaşamayanın bilmeyeceği, yüreğinde hissetmeyeceği bir ortamda İstikla Marşı`nı kaleme alan Mehmet Akif Ersoy, bu marşın yeniden yazılması yönünde konuşan bir misafirine hasta yatağından doğrularak, `Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın` demiştir. Bundan 89 yıl önce, büyük bir coşkuyla ayakta okunup alkışlarla kabul edilen İstiklal Marşı, bugün de aynı tazeliğini korumakta; muhtaç olduğumuz birlik ve beraberlik ruhunu, halen içinde saklamaktadır. Zorda kaldığımızda başvuracağımız bir reçete, ne zorluklardan geçerek bugünlere geldiğimizi hatırlamak istediğimizde başvurabileceğimiz bir külliyat niteliğindedir. İyi ki Hamdullap Suphi, Mehmet Akif`e bir mektup yazmış; iyi ki de Akif de bu çağrıya bu marşla karşılık vermiştir. Mehmet Akif, İstiklal Marşı`nı kazanılmış bir bağımsızlığı ifade etmek için değil, bağımsızlığını kaybetmeye tahammülü olmayan bir milletin kararlılığını ifade etmek için kaleme almıştır. Bu kararlılık sivil itaatsizliği ve ortak aklı esas alan bir anlayışta sürmektedir. Bu millet, dün bağımsızlığına göz diken yedi düvele İstiklal Marşi ile verdiği cevabın bir benzerini bugün egemenliğine, iradesine, geleceğine ipotek koymak isteyen çetelere karşı da verebilecek güçtedir. Bu cevap hiç şüphesiz ki, insanı önceleyen, hukuku önemseyen, hak ve özgürlükleri yaşanır kılan sivil iradenin ve idarenin yapacağı ve yazacağı yeni anayasa olmalıdır. Aynı coşkuyu ruhumuzda hissedip, bize karşılıksız vatan ve sevgisini bırakan yüce ecdada layık birer vatandaş olmanın yanında emanetlere de sahip çıktığımızın bir kez daha coşkuyla haykırıldığı bir gündeyiz. Ruhun Şad olsun, Koca Akif... *Demiştin ya başka bir destanında; ``Asımın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek.İşte yurdunu çiğnetmedi çiğnetmeyecek.`` Bastığı yerleri tanıyan, altında kefensiz yatanları düşünen Asım`ın nesli bugün de işbaşında.
* "12 MART İSTİKLÂL MARŞI`NIN KABULÜ VE MEHMET ÂKİF ERSOY`U ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ"
* TYB tarafından Taceddin Dergahı`nda düzenlenen Programa Memur-Sen Konfederasyonu Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Kaytan ve Memur-Sen`e bağlı sendikaların genel başkan ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
12 Mart sabahı saat 10.00`da Mehmed Âkif`in İstiklâl Marşını yazdığı Taceddin Dergâhı`nda Türkiye Yazarlar Birliği`nin düzenlediği program, İstiklâl Marşının kaleme alındığı ve Mehmed Âkif Ersoy`un ikamet ettiği mekânda 30 yıldır icra edilen program, bu yıl resmi katılımla gerçekleşti.
TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan`ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın ve TBMM Meclis Başkan Vekili Nevzat Pakdil`de birer konuşma yaptı.
İstiklâl Marşı`nın milli mutabakat metni olarak önemini anlatan konuşmalar ve Mehmed Âkif`in Taceddin Dergâhında yazdığı ``Bülbül`` şiirinin okunmasıyla devam eden program, İstiklâl Marşının 10 kıtasının lise öğrencileri tarafından okunmasından sonra okunan Kur`an Kerim`le sona erdi.
.