KONFEDERASYON HABERLERİ
Kadın Kamu Görevlilerinin Sorunları Kamuoyu ile Paylaşıldı
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu tarafından “Kadın Emeğinin Sürdürülebilirliği” temasıyla hazırlanan Kadın Kamu Görevlilerinin Sorunları Araştırması, Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, kadınların çalışma hayatında karşılaştığı sorunlara ilişkin tespitler ve çözüm önerileri yer aldı.
Kadınların davetlilerin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, araştırma raporunu kamuoyuyla paylaşan Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, kadınların istihdamdaki oranının her geçen gün giderek arttığını belirterek çalışma hayatının önemli aktörleri haline geldiğini ifade etti.
Kadınların çalışma hayatındaki sayıları arttıkça, sundukları katkının da büyüdüğünü; buna bağlı olarak yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların çözümü için gereken düzenlemelere duyulan ihtiyacın da büyüdüğünü vurgulayan Aydın, komisyon olarak kadınların sorunlarına ve beklentilerine ilişkin çalıştay, araştırma ve sempozyum gibi bir çok akademik çalışma yaptıklarını söyledi.
“Kadın Emeğinin Sürdürülebilirliği” temasıyla hazırlanan raporda BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve On Birinci Kalkınma Planı hedeflerinin dikkate alındığını ifade eden Aydın, kadın kamu görevlilerinin çalışma hayatında sürdürülebilir bir çalışma ortamı ve şartlarına kavuşmasına yönelik öne çıkan temel maddeleri sıraladı: “Analık haklarının korunması, iş ve aile hayatı uyumu, aile bütünlüğünü tehdit eden sözleşmeliliğin kaldırılması, cam tavanların kırılması, ev içi sorumlulukların paylaşımı, aile dostu vergi politikalarının benimsenmesi mobbing, esnek çalışma modelleri karar mekanizmalarında kadınlar ve nesillerimiz için süt izni…”
Konuşmasında raporda yer alan araştırma bulguları ve Memur-Sen’in konuya ilişkin çözüm önerilerini de paylaşan Aydın, Memru-Sen bünyesindeki 11 hizmet kolunda 4529 katılımcıyla yapılan ankete göre kadın kamu görevlilerinin %82’sinin çeşitli sorunlar yaşadığını ifade etti.
“Kadınların%37.8’i mobbinge maruz kalıyor”
Rapora göre katılımcıların %58.1’i gelir düzeyinin yaptıkları işe uygun olmadığını belirtirken katılımcıların %37,8’i mobbinge maruz kaldığını, %20.8’i mesai saatlerinin uzadığını %34’ü ise mesai saatleri dışında işle ilgilendiklerini belirtti. İş ve aile hayatı uyumu ise raporda en öne çıkan konulardan biri oldu. Buna göre katılımcıların %73’ü iş ve ev sorumluluklarının kendilerini yıprattığını belirtirken, katılımcıların %71.8’ine göre çocuk sayı arttıkça çalışma koşulları zorlaşıyor.
Hizmet kolu değişkenine göre ise işle ilgili sorumlulukların aile yaşantısını en çok olumsuz etkilediği hizmet kolları; %58,3 ile büro, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri, %57.6 ile sağlık ve sosyal hizmetler, %48.3 ile yerel yönetim hizmetleri,%43,1 ile eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolu oldu.
Rapordaki bulgulara göre kadınların yönetici pozisyonlarda daha az bulunmasının nedenlerinden ilki %74 oranla aile sorumlulukları, ikincisi %53,7 ile cinsiyete dayalı ayrımcılık olurken, katılımcıların yalnızca %25.1’i çalışma hayatında kadınlara özgü politikalarda olumlu gelişmeler olduğunu düşünüyor.
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu tarafından hazırlanan araştırma raporunda sorunlu alanlara ilişkin çözüm önerileri de yer alıyor. Raporda yer alan çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:
1- Aile bütünlüğünü tehdit eden sözleşmeli istihdam modeli kaldırılmalıdır
2- İş-aile hayatı dengesi sağlanmalı ve kadın kamu görevlilerinin haklarına yönelik farkındalık artırılmalıdır
3- Karar mekanizmalarında kadın oranları artırılmalı; cam tavanlar kırılmalıdır
4- Tam istihdam güvencesiyle esnek çalışma modelleri geliştirilmelidir
5- Aile dostu vergilendirme politikaları benimsenmelidir
6- Süt izni ve anneliğin korunmasına ilişkin haklar/süreler iyileştirilmelidir
7- Kreş imkânları geliştirilmelidir
8- Mobbing ile etkin mücadele edilmelidir
9- Personel sayısı artırılmalı, kamu kurum/kuruluşlarının fiziki koşulları iyileştirilmelidir
RAPORA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ