KONFEDERASYON HABERLERİ
“Kamu Görevlilerinin Alım Gücü Düştü, Toplumun Beklentileri Dikkate Alınmalı ”
Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen tarafından düzenlenen Geleneksel Anı, Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması’nın ödülleri, Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi. Törene Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Sağlık Eski Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık Sen Onursal Başkanı Mahmut Kaçar katıldı.
Üç farklı kategoride ödüllerin sahiplerini bulduğu törende konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Covid salgınında en ön safta mücadele eden sağlıkçıların mali ve özlük haklarında iyileştirme beklediklerini ifade ederek Sağlık çalışanları hayatı normale döndürmek için gayret gösterdi. Şimdi onların bütçelerini, maaşlarını normale döndürmek için toplu sözleşmede hükümete görevler düşüyor” diye konuştu.
Döner sermaye, sözleşmeli personel, 3600 ek gösterge gibi sağlık çalışanlarının sorunlarına değinen Yalçın, sağlık çalışanlarının, pandemi döneminde en fazla yıpranan, kendi hayatını toplumun sağlığı için feda eden kişiler olduğunu dile getirdi. Yalçın, 6. Dönem Toplu Sözleşme masasının bu sorunların çözümü için fırsat olarak değerlendirilmesinin en büyük temennileri olduğunu kaydetti.
Sağlık çalışanlarının toplu sözleşmeden beklentileri olduğunu dile getiren Yalçın, hükümetin bu konuda çözüme yönelik adımlar atması gerektiğini ifade ederek “Toplu sözleşme en büyük sosyal politika aracı. 4 milyon kamu görevlisi 2 milyon emeklinin, aileleriyle birlikte 20 milyona yakın insanı ilgilendiren bir sürece giriyoruz. Süreli sözleşmeliler ile süresiz sözleşmeliler arasındaki eşitsizlikleri adaletsizlikleri çözme fırsatı önümüzde duruyor” diye konuştu.
Enflasyon oranlarına dikkat çeken Yalçın, kamu görevlilerinin Ağustos ayındaki Toplu Sözleşme masasından iyileştirme beklediklerini vurgulayarak “Masaya gelecek olan kamu işvereni elinde hesap makinasıyla değil eli açık gelmelidir. Toplumun beklentileri ortadadır. Memurun alım gücü düşmüştür. Alım gücü düşen kamu görevlilerinin ücretlerinin adil bir şekilde yeniden düzenleneceği süreç olsun istiyoruz” şeklinde konuştu.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş: “Bu Sorunlar Reva Mı?”
Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, pandemi illetini sağlık çalışanlarının gözüyle tarihe mal etmek amacıyla yarışmaya konu yaptıklarını söyledi.
Sağlık çalışanlarının, ücret adaletsizliği başta olmak üzere istihdam yetersizliği, tayin engeli, şiddet, malpraktis gibi pek çok sorunla boğuştuğuna dikkat çeken Durmuş, “Oysa bu insanlar ülkemizin, milletimizin kahramanları. Bu sorunlar reva mı? Sağlık-Sen olarak tüm bu sorunların son bulması için ‘artık yeter’ diyoruz. Çalışanlar sorunlarla boğuşmak yerine, kutsal görevleriyle bütünleşsinler, artık yüzleri gülsün. Biz, sağlık çalışanlarının yüzü gülerse, Türkiye’nin yüzünün güleceği inancındayız” şeklinde konuştu.
Sağlık Komisyonu Başkanı Akdağ: “İstihdam Açığı Kapanmış Değil”
Ödül töreninde konuşan Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Recep Akdağ, sağlık çalışanlarının sayısının yetersiz olduğunu dile getirerek, “Sağlık Bakanı olduğum dönemde büyük açık vardı. AK Parti olarak sağlık çalışanlarına yönelik istihdamı artırdık ama bu açık henüz kapanmış değil” dedi.
Polislere ve öğretmenlere göre sağlıkçıların kıyaslanmayacak kadar eksik kadroyla çalıştığına değinen Akdağ, OECD rakamlarına göre Türkiye’nin sağlık çalışanları sayısı bakımından en alt sırada yer aldığını vurgulayarak, daha fazla sağlık çalışanı istihdamının yapılması gerektiğini kaydetti.
Toplu sözleşme sürecinin başlayacağını hatırlatan Akdağ, “Toplu sözleşmede, hem çalışanlar arasındaki adaletsizlik açısından hem de toplu olarak ücretlerin iyileştirilmesi açısından gerekenler yapılmalıdır. Yanınızdayız. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı olarak, süresiz sözleşmeli durumunun diğer süreli sözleşmelilerle eşitlenmesi taraftarıyım” diye konuştu.
Sağlık Bakan Yardımcısı Aydın: “Gerçek Ordu Sağlık Çalışanları”
Törene katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın ise pandemi döneminde ülke olarak savaş verildiğini ama ön safhada sağlık çalışanları olduğuna dikkat çekti. Resmi olarak doğrulanmış bilgilere göre 50 bin kişinin pandemi nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Aydın, “Ancak daha fazla kaybımız olduğunu biliyoruz, önümüzdeki yıllarda tahribat ortaya çıkacaktır” dedi.
Sağlık-Sen Onursal Başkanı Kaçar: “Hak Ettiğinizi Alacağınıza İnanıyorum”
Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık-Sen Onursal Başkanı Mahmut Kaçar da “Geçmişte biz sağlık çalışanlarını tanımlarken ‘canını riske atan insanlar’ olarak tanımlardık. Pandemiyle birlikte bu tanım ‘hayatını feda eden sağlık çalışanları’ olarak değişti. Sağlık çalışanları halkın vicdanında çok büyük yer edindi. Toplu sözleşme masasında hak ettiğinizi alacağınıza inanıyorum” dedi.