ARŞİV
MART AYINDA ULAŞIM VE GIDA FİYATLARI ARTTI
Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık ve yoksulluk araştırmasının Mart ayı sonuçları belli oldu. Araştırma sonucuna göre Mart ayında 4 kişilik çekirdek ailenin tüketmesi zorunlu olan gıdalar için harcaması gereken tutar (açlık sınırı) 1.009,781 TL, yine 4 kişilik ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar (yoksulluk sınırı) 3.011,429 TL TL olarak hesaplandı. Şubat ayında açlık sınırı 998.623, yoksulluk sınırı ise 2,995.965 TL olarak belirlenmişti. Yapılan araştırmada, kışlık giysilerin ucuzladığı, ulaşım ve kadın kıyafetlerinin ise arttığı tespit edildi. Öte yandan bazı sebze fiyatlarında artış gözlenirken biberin fiyat artışındaki yerini koruduğu tespit edildi.
Gıda Fiyatları Arttı Sebze Fiyatları Düştü
Memur-Sen tarafından yaptırılan araştırmaya göre, Mart'ta bir önceki aya göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 1.22’lik bir artış gözlendi. En göze çarpan artışlar ise yüzde 42,43 artışla Sivri Biber , yüzde 41,64 artışla Çarliston biber, yüzde 25,72 artışla Dolmalık biber, yüzde 20,96 artışla mandalina, yüzde 14,17 artışla Patlıcan takip etti. Bununla birlikte gıda madde fiyatlarında Şubat ayına göre göre yüzde 14,13 azalışla domates, yüzde 12,80 azalışla karnıbahar, yüzde 7,17 azalışla Yeşil Soğan, yüzde 6,52 azalış Çikolata Tablet, yüzde 5,31 azalış Tavuk Yumurtası ve yüzde 4,70 azalışla lahana, Kırmızı Lahana fiyatlarında düşüş yaşandı.
Ulaşım Giderleri Arttı Kışlık Giysilerde Fiyatlar Düştü
Mart ayında en dikkat çeken artış ulaşım giderlerinde yaşandı. Şoför eğitim kurs ücreti, şehir içi taksi ücreti fiyatlarında artış olduğu gözlendi.Yine aynı araştırmaya göre kışlık giysiler düşüş gösterirken yazlık bayan kıyafetlerindeki artış dikkat çekti. Ulaşım giderlerinde en göze çarpan artışlar ise yüzde 2,51 artışla Şoför Eğitim Kurs Ücreti, yüzde 2,08 artışla Taksi Ücreti şehir içi ve yüzde 1,80 artışla Nakliye şehir içi fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Şubat en göze çarpan düşüşler yüzde 0,74 azalışla Şehirlerarası Otobüs Ücreti, yüzde 0,47 azalış Mazot ile yüzde 0,11 azalış LPG fiyatlarında olduğu gözlenmiştir. Yapılan araştırmada giyim madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 6,22 artışla Eşarp-başörtüsü , yüzde 5,17 artışla İç çamaşırı (Tek Kadın) , yüzde 4,75 artışla Terlik (Kadın) ve yüzde 4,42 artışla Spor Ayakkabısı (Çocuk) fiyatlarında olduğu gözlenmiştir. Giyim madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan düşüşler yüzde 6,53 azalışla Çizme (Kadın), yüzde 6,20 azalışla Kazak (Erkek), yüzde 6,19 azalışla Kaban (Kadın) ve yüzde 5,80 azalışla Kaban (Erkek) ürünlerinin fiyatında artış yaşandı.
Mart ayında göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0.28’lik bir azalış hesaplanırken, aydınlanma madde fiyatında ise bir değişim yaşanmadı. Barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0.62’lik artışın yaşandığı Mart'ta, sağlık madde fiyatlarında da ortalama yüzde 0,80’lik bir artış olarak gözlenmiştir. Sağlık madde fiyatlarında Şubat ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 1,96 artışla Laboratuvar Tahlil Ücretleri, yüzde 1,94 artışla Doğum Ücreti Sezeryan ve yüzde 1,77 artışla diş çekimi ücreti fiyatlarında olduğu tespit edildi.
ARAŞTIRMANIN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ