KONFEDERASYON HABERLERİ
Memiş: Aile Hekimliği Sistemi, Aile Hekimleriyle Planlanmalı
Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, 10 yıl öncesinde Aile Hekimliği uygulamasının özellikle koruyucu sağlık hizmetleri sunumunda vatandaşların sorununu çözmek için tas arlanmış yeni bir uygulama iken, gelinen noktada aile hekimliğinin kurumsal yapısının sağlıksız bir zemine kaydığını, uygulamanın sorunlarla başladığını söyledi. Aile hekimliğinin sorunlarının aile hekimlerinden öğrenilip, aile hekimliğinin geleceğinin aile hekimleriyle birlikte planlanması gerektiğini söyleyen Memiş, birinci basamak ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerindeki istihdam dağılımının temel sağlık stratejiler doğrultusunda yeniden planlanması çağrısını yaptı.
SENDİKALAR AİLE HEKİMLERİNİN DE İÇİNDE BULUNDUĞU ÖRGÜTLERDİR
İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) tarafından KKTC’de düzenlenen kongrede ‘Aile Hekimliğine Örgütsel Bakış’ konulu bir sunum yapan Memiş, aile hekimliği sisteminin başlangıcından bugüne kadar yaşanan gelişmeleri, sorunları ve çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.
Sendikaların aile hekimlerinin de içinde bulunduğu üyelerden oluşan bir çatı örgütü olduğunu belirten Memiş, buna karşın üyelerinin mesleki branşları temelinde farklı örgütler kurmalarını önemsediklerini ve desteklediklerini kaydetti.
Aile hekimliğinin pilot uygulamasının başladığı yıllardan bugüne aile hekimliği sisteminin öncelikli çalışma ve mücadele alanı içerisinde yer aldığını ifade eden Metin Memiş, “Bugün önümüzde sağlık hizmeti üretim sürecini sıkıntıya sokan iki büyük problem duruyor. Bir tarafta sağlık okuryazarlığı yetersiz toplumun sağlık hizmetlerini bilinçsiz tüketimi, diğer tarafta mesleki tükenmişlik yaşayan sağlık çalışanları. En büyük problemimiz de bu iki sorunu fark edemeyen, çözüm üretme konusunda yetersiz kalan veya ihmalkar davranan yönetim anlayışının olması” şeklinde konuştu.
AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ DOĞRU KURGULANMALI
Aile hekimliği sisteminin doğru kurgulanmayıp, aile hekimlerine nöbet olayında olduğu gibi, aile hekimleri ile hastane hekimlerini birbirine düşüren yönetim basiretsizliğinin farklı alanlarda da yoğun şekilde görüldüğünü belirten Memiş, bu yüzden biz en önemli zihniyet dönüşümünün yönetim anlayışında yaşanması gerektiğine olan inançlarını vurguladı. Bu yüzden aile hekimliğinin sorunlarının aile hekimlerinden öğrenilip, aile hekimliğinin geleceğinin aile hekimleriyle birlikte planlanması gerektiğini söyleyen Memiş, birinci basamak ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerindeki istihdam dağılımının temel sağlık stratejiler doğrultusunda yeniden planlanması çağrısını yaptı.
Memiş, aile hekimlikleri ve toplum sağlığı merkezlerini koruyucu hizmet faaliyetlerini daha etkin, yaygın ve düzenli biçimde sürdürecek donanıma ve güce eriştirecek istihdam stratejileri belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Aile hekimliğinin pilot olarak uygulandığı illerde karşılaşılan sorunların bu uygulamanın daha hızlı ve sağlıklı olarak yerleşebilmesi için hızlı bir biçimde giderilmesi gerektiğini söyleyen Memiş, aile hekimliği pilot uygulaması için sivil toplum örgütlerinin sık sık bilgilendirilmesi ve Bakanlık ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması gerektiğini ifade etti.
.