KONFEDERASYON HABERLERİ
Memiş: Başbakan Davutoğlu`nun Açıklamaları Yıpranma Payında İlk Adım
Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun sağlık çalışanlarına yıpranma payına yönelik açıklamasını, bu yöndeki taleplerinin hayata geçmesi için atılmış ilk adım olarak gördüklerini söyledi. Memiş, yapılacak çalışmayla, bütün sağlık çalışanlarının yıpranma payı almasının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Metin Memiş, Başbakan Davutoğlu’nun sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarını değerlendirdi.
BÜTÜN SAĞLIK ÇALIŞANLARI YIPRANMA PAYI ALMALI
Nöbet tutan sağlık personeline, tuttukları nöbet oranında yıpranma payı verileceğine yönelik açıklamayı, yıpranma payı taleplerinin hayata geçmesinin başlangıcı olarak gördüklerini belirten Memiş, “Sadece nöbet tutan sağlık personeline, tuttukları nöbet oranınca yıpranma payı verilecek olması, sağlık çalışanlarının, beklentilerini tam anlamıyla karşılamayacaktır. Yıpranma payı, sağlık hizmeti sunan herkesin hakkıdır. 5510 sayılı Kanun riskli işleri açıklamaktadır; buna rağmen Sağlık Bakanlığı’nın sadece nöbet tutanlara yıpranma payı öngörmesi kanuna da uygun değildir. Zira sağlık hizmeti ortamlarının risk çeşitleri ve olası tehlikeleri direkt nöbet uygulamasıyla ilgili değildir.” Şeklinde konuştu.
Memiş, yıpranma payı taleplerini ise şu şekilde açıkladı: Çok tehlikeli risk grubuna giren ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde, 112 acil sağlık hizmetlerinde ve Adli Tıp Kurumu’nda sağlık hizmeti sunumunda görev yapanlar için 360 günlük çalışmaya 90 gün, diğer sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık hizmeti sunumunda çalışanlar içinse 360 günlük çalışmaya 60 gün fiili hizmet süresi zammı verilmesidir.
Memiş ayrıca, bu yönde hazırladıkları çalışma ve yasa tasarısı teklifini TBMM’nin ilgili komisyonu ve ilgili bakanlıklara ulaştıracaklarını belirtti.
EK ÖDEMELER EMEKLİLİĞE YANSITILSIN
Hekim ve diş hekimlerinin emekli maaşlarının yükseltilmesi açıklamasını olumlu bulduklarını belirten Memiş, kendi taleplerinin bütün sağlık çalışanlarının emekli maaşlarının artırılması olduğunu, bunun yolunun ise ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasından geçtiğini kaydetti.
Emekli maaşlarının yükseltilmesine yönelik çalışma yapıldığı açıklamasına da dikkat çeken Memiş, bu çalışmanın en kısa sürede tamamlanması ve hayata geçmesini istedi. Hekimlerin emeklilik yaşının isteğe bağlı olarak 72’ye çıkarılmasını desteklediklerini belirten Memiş, önemli olanın hekimlerin ve sağlık çalışanlarının kaç yaşında emekli olacağı değil, emeklilikten önceki çalışma şartları ve emekli olduktan sonraki hayat standardı olduğunu vurguladı.
SAĞLIKTA ŞİDDETE SIFIR TOLERANS
Sağlıkta şiddete sıfır toleransa yönelik açıklamayı, Sağlık-Sen’in talep ve çalışmalarının sonucu olarak değerlendiren Metin Memiş, “TCK’da yapılacak değişiklikle, sağlıkta şiddet uygulayanların tutuklu yargılanacak olmaları, bu yönde daha önce alınan kararın uygulanmasını sağlayacaktır. Sağlık-Sen olarak, 2011 yılında düzenlediğimiz çalıştayda, ‘Emeğe Saygı, Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans’ demiş ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekerek, gerekli önemlerin alınmasının öncülüğünü üstlenmiştik.” dedi.
TERÖR BÖLGESİNDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MAĞDURİYETİ GİDERİLİYOR
Terörle mücadelenin etkin olarak yürütüldüğü ve güvenlik bölgesi ilan edilen yerlerde görev yapan sağlık çalışanlarına ek ödemenin üst limitten ödenecek olmasının bu bölgedeki çalışanların mağduriyetini gidermeye bir katkı olarak gören Memiş, bu uygulamanın terörle mücadele merkezi olarak ilan edilen yerleşim merkezinin mensubu olduğu il ve bütün ilçelerle, AFAD’ın yurt dışından ülkemize sığınanları misafir ettiği yerleşim merkezlerindeki sağlık çalışanlarını da kapsaması çağrısında bulundu.