ARŞİV
Memiş'ten Müezzinoğlu'na Ziyaret
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sağlık-Sen genel merkez yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nu ziyaret ederek, gündemdeki ve görüşülmekte olan konulara ilişkin talepleri iletti.
Memiş’in, mahkeme kararıyla görevlerinden alınan 63 Çevre Sağlığı Teknikeri’nin durumunu iletmesi üzerine, Bakan Müezzinoğlu da sorunu çözmek için çalıştıklarını söyledi.
SAĞLIK BAKANI MEHMET MÜEZZİNOĞLU’NA İLETTİLEN KONULAR ŞU ŞEKİLDE;
63 ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİNİN GÖREVE İADESİ
Bu sorun ilk ortaya çıktığında, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Erkan Kandemir ve Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan ile görüşerek sorunu ilettik ve çözülmesi yönünde uzlaşıya vardık. Sağlık Bakanlığı, çalışanların mağduriyetini en kısa zamanda gidermelidir. Bir anda işsiz kalan çevre sağlığı teknikerleri, ekonomik, psikolojik bir sıkıntı içindeler. Bu mağduriyetin en kısa sürede bitirilmesi gerekiyor.
112’YE TAŞERON ALINMASI
Atama bekleyen çok sayıda vatandaşımız varken, taşeron üzerinden sorunu çözmek, mesleki riskleri de beraberinde getirmektedir. Sağlık hizmeti özellikli bir hizmettir ve devlet eliyle, liyakat sahibi kamu görevlileri tarafından verilmelidir.
AİLE HEKİMLERİNİN NÖBET TUTMASI VE MESLEKİ MALİ SORUMLULUK SİGORTASI
Aile hekimleri, bu sistemin kuruluş amacına yönelik görev yapmalıdır. Aile hekimleri önleyici veya koruyucu sağlık hizmetlerini başarıyla yerine getirdikleri takdirde bir çok sorun çözülecektir. Zorla nöbet tutturulmak istenmesi, sistemin ruhuna aykırı olduğu gibi, aile hekimlerimiz tarafından da tepkiyle karşılanmakta, iş barışlarını bozmaktadır. Bu konuda aile hekimlerini yaptıkları işe motive etmek için, nöbet uygulamasından vaz geçilmelidir. Bu, bir geri adım değil, sağlık hizmetlerinde ileri bir adım olacaktır.
Sendikamızca açılan dava sonucu Danıştay’ın verdiği karar neticesinde Aile Hekimlerinin mesleki mali sorumluluk sigortasının yarısı devlet tarafından karşılancaktır. Bu konuda 2010-2015 döneminde ödenen ücretlerin yarısının herhangi bir davaya gerek olmadan aile hekimlerine geri ödeme yapılmalıdır.
GÖREVDE YÜKSELME SINAVI
Çerçeve yönetmeliğin Başbakanlık tarafından yayınlanmasının ardından, kurumlar kendi görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav yönetmeliğini yayınladı. Bakanlığımız da bu yönetmeliği yayınladı. Ancak, sınav takvimi açıklanmadı. Bu takvim en kısa sürede açıklanarak, beklentiler karşılanmalıdır.
KİK TOPLANTILARI BAKANLA BİRLİKTE YAPILMALI
Kamu görevlilerinin sorunlarının ele alındığı ve çözüm üretildiği mekanizmalardan birisi de Kurum İdari Kurul Toplantıları’dır. Bu toplantılar, bakanlık ve bağlı kuruluşlarda bazen kurum başkanları bazen de başkan yardımcılarının katılımlarıyla yapılmaktadır. Ancak bu toplantılara işlerlik kazandırmak ve amacına uygun yapmak için, Sayın Bakan’ın başkanlığında yapılması gerekmektedir.
YIPRANMA PAYI
Yıpranma payı konusunda, Sağlık-Sen’in de içinde yer aldığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK ve ilgili diğer bakanlık veya kuruluş temsilcilerinin katılımı ile bir çalışma komisyonu kurulmalı ve bu komisyon çalışmalarını en kısa sürede tamamlamalıdır. Milyonlarca sağlık çalışanının beklentisi, bu yasama yılı bitmeden hayata geçmelidir. Bunun hayata geçmemesi için ellerini ovuşturanlara da fırsat verilmemelidir.
LİSANS TAMAMLAMA
Lisans tamamlama konusunda yasal düzenleme yapılmasına karşın, YÖK tarafından bazı bölümlerin üst öğrenimi ve lisans tamamlama takvimi konusunda bir takvim ortaya konmamıştır. Bakanlığımızın YÖK ile görüşmeleri üst seviyede gerçekleştirerek sonuç alması gerekmektedir. Yüzbinlerce sağlık çalışanı, bu yöndeki müjdeli haberi beklemektedir.
KREŞ SORUNU
Kreş konusunda genelge yayınlanmasına karşın, kurumlarda bu genelgeye uyum konusunda sorun yaşanmaktadır. Bizim talebimiz, 24 saat esasına göre hizmet veren sağlık kuruluşlarında, 24 saat açık kalacak kreş açılması ve gündüz hizmet veren kuruluşların tamamında da kreş bulunmasıdır.
EK ÖDEMELERİN EMEKLİLİĞE YANSITILMASI
Sağlık çalışanları, diğer kamu görevlilerine göre düşük maaş almakta, aradaki fark ek ödeme/döner sermaye ile kapatılmaya çalışılmaktadır. Ancak, verilen ek ödemeler emekliliğe yansıtılmamakta, sağlık çalışanları emeklilikte hem ikramiye, hem emekli maaşı açısından büyük mağduriyet yaşamaktadır. Sağlıkta dönüşümün mimarı olmaları ve fedakarlıkları ile övündüğümüz sağlık çalışanları, biraz da kendileri için çalışma yapılmasını beklemektedir.
PERSONEL İSTİHDAMI
Öğretmen istihdamı her yıl 40.000’li sayılarda yapılmaktayken sağlık çalışanı istihdamı 15.000’lerde kalmaktadır. Her yıl, en az 25.000 sağlık çalışanı istihdamı yapılmalıdır. Bugünlerde 112’lerde sorunlu bir sistem olan taşeron sistemi ile istihdam yapılacağına 5000 şoför, ATT istihdam edilmesi sorunun çözümü açısından daha mantıklı olacaktır.