ARŞİV
MEMUR-SEN, 3. TUR GÖRÜŞMELERDE, MALİ HAKLARA İLİŞKİN TEKLİFİN SUNULMASINI İSTEDİ
Hükümet ile sendikalar arasında yürütülen toplu görüşmelerin 3. turu sona erdi. 3. tur görüşmelerde, demokratik ve sendikal haklarla hizmet kollarının sorunları ele alındı. Memur-Sen, dün yaptığı çağrısını bugün de tekrarlayarak, hükümetin mali haklarla ilgili önerisini sunmasını istedi.
* Başbakanlık Merkez Bina'da saat 11.00'de başlayan görüşme öncesinde açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşmelerin bugünkü toplantısında çalışma hayatı ve sendikal hakların müzakere edileceğini ifade etti.
* Gündem yoğunluğu sebebiyle iki günün yetersiz olacağını kaydeden Gündoğdu, "Hükümetin mali haklarla ilgili teklifini bugün masaya getirmesi lazım. 28 Ağustos'ta memura yapılacak zam önümüze gelir, biz de evet ya da hayır demek zorunda kalırsak bu olmaz" dedi.
Toplu sözleşmeye yönelik ikinci bir mevzuat komisyonu kurulmasını da öneren Gündoğdu, 5 artı 5'lik yüzdelik zam ile 120 lira ek ödeme ve 630 bin eşi çalışmayan memur için eş yardımının 51 lira arttırılması, 20 TL toplu görüşme primi talebinin hükümetin gündemine almasını tekrarladı.
* GÖRÜŞMELER İFTARA KADAR SÜRDÜ
3. tur görüşmeler, iftar saatine kadar sürdü. Hizmet kollarının sorunlarının görüşülmesine, 4. turda devam edilmesine karar verilerek 3. tur sona erdi.
3. tur görüşme sonrası açıklama yapan Ahmet Gündoğdu, 4-B, 4-C, 399, 4924 gibi farklı istihdam türlerinin sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Gündoğdu, toplu görüşmenin 3. turunda bütün sözleşmelilerin sorunlarının ortak çözülmesi için çalıştay yapılmasına sıcak bakıldığını söyledi. Gündoğdu ayrıca, 28 Ağustos'tan önce hükümetin zam teklifini ortaya koyması gerektiğini belirtti.
Ahmet Gündoğdu, kamu görevlilerine grev hakkı tanınması ve siyaset yasağının kaldırılması taleplerine, Kamu İşveren Kurulu'nun, 'yeni bir anayasa gerektiği için şu an sıcak yaklaşmadığını' bildirdi. Toplu sözleşme için ise, ikincil mevzuat komisyonu kurulması ve fiili çalışmanın başlatılması teklifinde bulunduklarını belirten Gündoğdu, bu konuda ısrarcı olacaklarını kaydetti.
* SÖZLEŞMELİ PERSONELİN SORUNLARI İÇİN ÇALIŞTAY ÖNERİLDİ
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılması öngörülen değişikliklere ilişkin ortak bir çalışma yapılmasının kararlaştırıldığını da bildiren Gündoğdu, sözleşmeli personelin sorunlarını çözmeye yönelik ortak çalışma önerisinde bulunduklarını, Kamu İşveren Kurulu'nun da, ilgili bakanlıklarla ortak bir çalışma yapılmasının ardından konfederasyonlarla değerlendirme yapılması önerisini getirdiğini açıkladı. 4-A dışındaki tüm sözleşmeli personelin çözüm bekleyen acil sorunlarının masaya yatırılmasını istediklerini de belirten Gündoğdu, tüm sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusundaki isteklerinden de taviz vermeyeceklerini söyledi.
Bir gazetecinin 'Başbakan Erdoğan'ın 'işçi, memur farkını kaldıralım, çalışan başlığı altında toplayalım grev hakkını verelim' önerisini nasıl değerlendirdiklerini sorması üzerine de Gündoğdu, "Olay işçi-memur ayrımını kaldırarak başlanacak bir olay değil. Demokratikleşmeyi sahada yaygınlaştırırsak kendiliğinden ortak bir noktada buluşulabilir. Memur, devlet adına hizmet görüyor. 270 bin kamu işçisini saymazsak diğer milyonlarca işçi, özelde işçi. Devlet adına eğitim, sağlık hizmeti veren öğretmenle, doktorla, hemşireyle, bir bisküvi fabrikasındaki işçiyi aynı statüde birleştirmek mümkün olmayabilir, kolay olmayabilir. Ama bu öneriye yönelik şu anda bizim talebimiz siyaset yasağı kaldırılsın. İşçiye siyaset yasağı yok. Memura var olan siyaset yasağı kaldırılırsa birleşme için bir adım atılmış olur. Sendikal hak boyutuyla işçi-memur birleşebiliriz; ama yaptığı görev boyutuyla bunun çok kolay olmayacağı kanaatindeyim" diye konuştu.
* 28 AĞUSTOS’DAN ÖNCE HÜKÜMET TEKLİFİNİ AÇIKLAMALI
Memur maaşlarına yapılacak zam konusunda bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine de Gündoğdu, şunları kaydetti:
"Zam konusunda 28 Ağustos'tan önce önerinin mutlaka bize sunulması ve bunun enine boyuna tartışılması gerektiğini ilettik. Sayın Bakan, 28'ine kadar beklemeyebileceklerinin sinyalini verdi. 'Hazırlığımızı yapıyoruz, bugünlerde inşallah açıklayacağız' gibi esnek bir ifade kullandı. 28'inde masaya getirilecek teklif o gün karara bağlanamaz. Bu referandumdaki 'evet-hayır' oylaması gibi bir şey değil. Hiç değilse bunun birkaç gün tartışılması lazım. Onun için bugün, yarın en geç öbürsü gün bunun bizlere, kamuoyuna yansıtılması lazım ki bu pazarlık olsun. Yoksa 28'inde bir rakam getirilip buna 'evet mi diyorsunuz, hayır mı diyorsunuz' denirse bu pazarlık olmaz. Beğenmediğimiz bir rakam olursa, dayatma olur, altına imza atmayız. Ama çok memnun olacağımız bir rakamla gelirlerse elbette 'evet' deriz. Bu zor olacağına göre önceden bu teklifin yapılması lazım."
Gündoğdu, hükümetin teklifini toplu görüşme heyetini toplamadan da konfederasyon genel başkanlarına iletebileceğini, önemli olanın teklifin bir an önce verilmesi olduğunu söyledi.