KONFEDERASYON HABERLERİ
Memur-Sen 7.Büyük Türkiye Buluşması İstanbul’da Gerçekleştiriliyor
Memur-Sen 7. Büyük Türkiye Buluşması İstanbul’da büyük coşkuyla gerçekleştiriliyor. Programda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın,” Biz kamu görevlilerinin haklarını koruyan, artıran, çalışma şartlarını, özlük haklarını, insan onuruyla bağdaştırmak için ter akıtan, ülkemizin erdemli sendikal aklıyız. Ama biz aynı zamanda milletin, ümmetin, insanlığın derdiyle dertlenmeyi emek mücadelesinden ayırmayan bir hareketiz” dedi.
Memur-Sen yönetim kurulu üyeleri, bağlı sendikaların genel başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, İl temsilcileri ve şube başkanları, Genç, Emekli, Kadın ve Engelli Komisyonlarının yöneticilerini bir araya getiren Memur-Sen 7. Büyük Türkiye Buluşması İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın; zor geçen 2 yılın ardından teşkilatın bir araya gelmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, zorluklara rağmen Toplu Sözleşme gibi önemli süreçleri başarıyla atlatan Memur-Sen ailesine teşekkür etti.
Memur-Sen’in kendisini sadece bir emek hareketi olarak görmediğinin altını çizen Yalçın, “Evet, biz emek örgütüyüz. Evet, biz kamu görevlilerinin haklarını koruyan, artıran, çalışma şartlarını, özlük haklarını, insan onuruyla bağdaştırmak için ter akıtan, ülkemizin erdemli sendikal aklıyız. Ama biz aynı zamanda milletin, ümmetin, insanlığın derdiyle dertlenmeyi emek mücadelesinden ayırmayan bir hareketiz. İnsanı ve insanlığı felaha, refaha ve huzura kavuşturmayı vazife bilen soylu bir sendikal hareketiz” şeklinde konuştu. Memur-Sen’in krizlerin ve pandeminin hayatı etkilediği bir süreçte de ilkelerden taviz vermeden hayatın her alanına dokunmaya devam ettiğini belirten Yalçın, “Çünkü biz dünyaya söyleyecek sözümüzün olduğuna inanmış bir örgütüz. Bu söz öyle etkili bir söz ki; bugün dünyayı kasıp kavuran adaletsizliklere, sömürüye karşı adaleti, hürriyeti bütün insanlık için talep etmektedir. Mücadelemizi soylu bulmamızın nedeni budur. Memur-Sen; zalimlere karşı direnişin merkezi, mazlumlar için diriliş nefesidir.
Bize çağın erdemlileri vasfı kazandıran, vefa elbisesiyle yol aldıran budur” ifadelerini kullandı.
5 Kıtada Antiemperyalist Duruşumuzu Ortaya Koyduk
Memur-Sen’in sendikacılıkta küresel bir aktör olduğunu ifade eden Yalçın, “Kanlı masalarda, kirli kavramlarla, köhnemiş teorilerle oluşturulan stratejileri ortaya koyduk, ifşa ettik! Neo-liberalizmin bir avuç azınlığın çıkarını koruyan bir düzen kurduğunu,Sorunun; kaynakların kıt olması değil, bir avuç sermayedarın kirli arzuları olduğunu her zeminde söyledik.
ILO kürsülerinden de haykırdık bunu, diğer uluslararası toplantılarda da. 5 kıtada, antiemperyalist duruşumuzu ortaya koyduk! Dedik ki gelin; ‘Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul’ düzenini ortadan kaldıralım, bütün insanlığın iyiliğine, ‘adil bir dünya’ için çalışalım” diye konuştu.
“Onlarca ülkeye genç sendikacılar yetiştiren bir Memur-Sen var. Dünya emek mücadelesinde artık Memur-Sen’in sözü merak ediliyor” diyen Yalçın, bazı oligarşik yapıların Memur-Sen’e düşmanca yaklaşımlarda bulunarak engellemeye çalıştıklarını söyledi. “Uluslararası medyanın manipülasyonlarını emek düzleminde bozduk. Eğip bükmeden, bütün gerçekleri dostlarımızla paylaştık” diyen Yalçın, Dünyanın dört bir yanında Memur-Sen’in dostları, gönüllü temsilcileri var artık. Afrika’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Balkanlar’a
Memur-Sen’le ilişkileri geliştiren emek örgütleri var. Bu Memur-Sen’in özgül ağırlığıdır. Bu Memur-Sen’in vizyonudur, ufkudur, kapasitesidir” ifadelerini kullandı.
İslam coğrafyasında gözyaşının hakim olduğunu vurgulayan Yalçın, “Türkiye’nin yükü de, bizim yükümüz de ağır. Biz Anadolu’nun derinlerine sinmiş medeniyet ruhunun mücessem haliyiz. Biz kaderimizi milletin, ümmetin kaderine bağladık. Biz ‘Türkiye sadece Türkiye’den ibaret değildir’ hakikatinin farkındayız. O yüzden ümmet coğrafyamızda yaşanan her sorunu
kendi sorunumuz biliyor, Onun için kendimiz millet, derdimiz millet, yükümüz yeniden güçlü medeniyet diyoruz” dedi.
“Her Kazanımın Altında Bu Teşkilatın İmzası Var”
Konuşmasında 6. Dönem Toplu Sözleşmeye değinen Yalçın, tarihe geçen toplu sözleşmenin başarıya ulaşmasında Memur-Sen teşkilatlarının payı olduğunu belirterek “Birçok açıdan ilkleri içinde barındıran
6. Dönem Toplu Sözleşme süreci, kronikleşen bazı sorunların da çözülmesinin zeminini oluşturdu. İlk günden bu yana her işimizi istişareyle gördük. 11 hizmet kolunun yetkilisi bağlı sendikalarımızla birlikte 6. Dönem Toplu Sözleşmeye de sahadan masaya, talepten teklife, üyeden genel merkeze
anlayışıyla hazırlıklarımızı yaptık. Sesimizi duyurmak, kararlılığımızı göstermek için; Ankara Anadolu Meydanında son çeyrek asrın en büyük sendikal eylemini gerçekleştirdik. 10 binler, 81 vilayetten akın akın Ankara’ya geldiler. Sağlam bir organizasyon, güçlü bir motivasyon ile teşkilat olarak muazzam bir iş çıkardık. Sesimiz o gün bütün bariyerleri, bütün yüksek duvarları aşarak kamu işverenine, hükümete, cumhurbaşkanına ulaştı. O gün 10 binlerce Memur-Senli, Anadolu Meydanına imzasını attı, emek tarihine mührünü bastı” şeklinde konuştu. 6. Dönem Toplu Sözleşmenin bundan önceki Toplu Sözleşmeyle kıyaslandığında toplu sözleşme tarihinin; en çok hüküm barındıran, en çok kazanım üretilen, oransal artışlar yönüyle; dönemlik, yıllık ve kümülatif bazda en yüksek oranı içeren, konu yönüyle en geniş kapsama sahip, özne yönüyle en büyük kitleyi memnun eden sözleşmesi olarak tarihe geçtiğini belirten Yalçın, “3600 Ek Gösterge vaatten icraata dönecek, sözleşmelinin de yüzü gülecek. Bu da örgütlülüğümüzün bereketiyle olacak. 3600 ve Sözleşmeliler, Toplu Sözleşmenin ‘konusu’ olmaz demişlerdi, Memur-Sen Toplu Sözleşmenin ‘maddesi’ yaptı” ifadelerini kullandı. Memur-Sen ‘in Toplu Sözleşme masasında ürettiği kazanım sayısının 350’yi bulduğunu vurgulayan Yalçın, “Toplu sözleşme, KPDK, KİK ve hukuki kazanımlar olmak üzere bütün kazanımlarımızın sayısı ise 802… Bu devasa bir rakamdır ve her bir kazanımın ardında bu teşkilatın kararlılığı, fedakârlığı, alın teri, mücadelesi var” dedi.
Memur-Sen olarak yeni başarıların ve dönüşümlerin peşinde olduklarını söyleyen Yalçın, hem kamu görevlileri sendikacılığında değişiklikler yapmak hem de kamu görevlilerinin refahını artırmak için daha çok çalışmak gerektiğini söyledi. Yalçın, 3600 ek gösterge ve Sözleşmeliler konusunun çözüme kavuşturulması,4688 sayılı yasanın değişmesi; Ehliyet, Liyakat ve Kariyer sisteminin eksiksiz bir şekilde tesis edilmesi, bayram ikramiyesinin tüm kamu görevlilerine verilmesi, Kılık-kıyafet dayatmasının son bulması, vergi matrahlarının yeniden düzenlenmesi, Anayasa değişikliği gibi konularda Memur-Sen’in daha fazla çaba göstereceğini söyledi.