KONFEDERASYON HABERLERİ
Memur-Sen Heyeti, AP Türkiye Raportörü Nacho Sanche Amor'la Biraraya Geldi
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, Türkiye ziyaretleri kapsamında aralarında Memur-Sen'in de bulunduğu memur ve işçi konfederasyonları temsilcileriyle biraraya geldi.
"Türkiye'de sendikaların durumu ve sendikal haklar" konusuyla İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıya Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen Memur-Sen'i temsilen katıldı.
Toplantıda bir sunum yapan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, Memur-Sen'in, 1 milyonu aşkın üyesiyle Türkiye'nin en büyük emek örgütü ve sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade etti. Bağlı 11 sendikasıyla birlikte Memur-Sen’in tüm hizmet kollarında yetkili olduğunu ve kurulduğu günden itibaren daima emeğin hakkını savunduklarını kaydetti.
Uluslararası Alanda Emeğin Dayanışmasını Önemsiyoruz
Esen Memur-Sen'in diline, inancına ve ırkına bakmaksızın herkesi kucaklayan projeler gerçekleştirdiğinin de altını çizerek, "Bu projelerimiz kapsamında Türkiye'nin 81 ilinde de, yurtdışında dünyanın farklı bölgelerinde de büyük ölçekli programlar gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
"Uluslararası alanda emeğin dayanışmasını önemsiyoruz" diyen Esen, "Dünyanın birçok ülkesinde emek örgütleriyle ve bölgesel yapılarla işbirliği içerisindeyiz. Gün geçtikçe de bu işbirliği ağımızı genişletmek yolunda da yeni adımlar atıyoruz. Biz özellikle küresel düzlemde emeğin dayanışmasını önemsiyoruz" şeklinde konuştu.
Kamu Görevlilerini Mutlu Etmeyecek Teklife İmzamızı Atmadık
Sunumunda geçtiğimiz Ağustos ayında mutabakatsızlıkla sonuçlanan toplu sözleşme görüşmelerine de değinen Esen, "Kamu görevlilerini mutlu edecek, refahını yükseltecek bir yüzdelik zammın telafi edilmesini bekledik. Ancak, tüm girişimlerimize ve direnişimize rağmen bu yönde adım atmayan Kamu İşveren Heyeti’yle anlaşma sağlayamadık. Biz de direnme ve örgütlü gücümüzü sahaya yansıtma noktasında; gerek iş bırakarak, gerekse de Bakanlığın önüne boş cüzdanlarımızı bırakarak kamu görevlilerinin beklentilerini en yüksek tondan dile getirdik. Tüm bu eylemlerimize rağmen revize edilmeyen teklife de imzamızı atmadık" ifadelerini kullandı.
Kamuda Grev ve Siyaset Yasağı Kaldırılmalı
Türkiye'nin kamu görevlileri sendikacılığı açısından dünyada önemli bir konumda olduğunu hatırlatan Esen, Türkiye'de yüzden fazla kamu görevlileri sendikalarının bulunduğunu, bu sendikaların faaliyetlerini özgürce yaptıklarını ve üyeliğin ve istifanın da serbest olduğunu kaydetti. Esen, bununla birlikte bir takım sorunların da hala sürdüğünü söyledi. Kamu görevlilerine yönelik "grev ve siyaset yasağı" meselesine dikkat çeken Esen, bu noktalarda da özgürleştirmek noktasında düzenleme yapılmasının elzem olduğunu belirtti.
Türkiye'nin Demokratikleşme Yolunda Attığı Adımları Destekledik
Memur sendikacılığının Türkiye'deki seyrinin oldukça dalgalı olduğunu belirten Esen buna rağmen, toplu sözleşme hakkının yasal teminata dayalı örgütlenme hakkının elde edilmesinden çok kısa süre sonra 2010'da elde edilebildiğini söyledi. Tüm bunların yanı sıra 28 Şubat ve sonrasında yaşanan baskılara da değinen Esen, düşünce ve inanç özgürlüğü noktasında da Memur-Sen olarak birçok çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye'nin demokratikleşmesi için de Memur-Sen olarak yol açıcı olduklarını anlatan Esen şöyle devam etti: "Memur-Sen olarak kurulduğumuz günden bu yana her türden baskıya, vesayete ve darbelere karşı mücadele ettik. Ülkenin demokratikleşmesi noktasındaki iradeye destek verdik. Memur-Sen olarak daima milletimizden yana tavır takındık ve darbecilere geçit vermedik" dedi.
Ülkenin terörle olan imtihanından da bahseden Esen, her türlü terör ve şiddet eylemine de Memur-Sen olarak tepki gösterdiklerini ve bu tepkiyi tüm camialardan da beklediklerinin altını çizdi.
Bununla birlikte gelişen güncel olaylara kayıtsız kalmadıklarını da ifade eden Esen, "Özellikle günümüzde yaşanan insani krizlere de kayıtsız kalmıyoruz kalamayız da. Bu noktada mülteciler için ve yardıma muhtaç bölgelere elimizden geldiğince insani yardımları ulaştırmaya gayret ediyoruz" ifadelerini kullandı.