KONFEDERASYON HABERLERİ
MEMUR-SEN, MECLİSE YÜRÜDÜ
* TOPLU SÖZLEŞME HAKKINDAN VAZGEÇİLMEZ
* ANA MUHALEFET ATEŞLE OYNUYOR
* YÜZDE 4 ARTI 4 KAMU GÖREVLİLERİNİN HAKKIDIR
* EK ÖDEME, ŞU ANDA EKSİK ÖDEMEDİR
* KEY DÜZENLEMESİ BİR AN ÖNCE YAPILMALI
* TEDAVİ KATILIM PAYI İPTAL EDİLMELİ
MEMUR-SEN:
2010 BÜTÇESİ,
GELİR ADALETSİZLİĞİNİN
YASALLAŞTIRILMASIDIR
Memur-Sen, 2010 bütçesini protesto etmek ve taleplerini iletmek için, TBMM`ye yürüdü. Burada basın açıklaması yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, daha sonra, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Açıkalın`la görüştü.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 2010 Bütçe Kanun Tasarı`nın dar ve sabit gelirlilerin beklenti ve taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.
Memur-Sen, aylık ücretlere ilişkin artış talebinin yanı sıra, toplu sözleşme ve grev hakkı, kamu görevlilerine yönelik siyaset yasağının kaldırılması, tedavi katılım payları gibi talep ve önerilerini Türkiye`nin bütün alanlarından seslendirdi.
Ankara`daki eylem, Memur-Sen Konfederasyonu önünden başlayıp, TBMM Çankaya Kapısı`nda yapılan basın açıklamasıyla devam etti. Daha sonra, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, talep ve önerilerini içeren dosyayı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı M. Mustafa Açıkalın`a verdi.
* 2010 BÜTÇESİNE ELEŞTİRİ
TBMM Çankaya Kapısı önünde yapılan açıklamada konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 62 Milyar TL açık vereceği tahmin edilen 2009 bütçesinden, sermaye kesimine 54 Milyar TL aktarıldığını, bunun da her durumda kazananın sermaye olduğu anlamına geldiğini söyledi. Gündoğdu, ekonomideki küçülmenin faturasının ise büyümeden kendisine pay aktarılmayan kamu çalışanlarına kesildiğini kaydetti.
* TOPLU SÖZLEŞME HAKKINDAN VAZGEÇİLMEZ
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, hükümetin Avrupa Sosyal Şartı`nın 5. ve 6. maddelerine koyduğu çekincelere dayanarak kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkını vermekten kaçındığını belirterek, söz konusu çekinceler kaldırılmadan da İLO`nun 51, 98 ve 151 Sayılı Sözleşmelerine dayanarak kamu görevlilerine toplu sözleşme ve grev hakkının verileceğine inandıklarını, aksi halde 2010 yılında masaya oturmayacaklarını kaydetti.
* ANA MUHALEFET ATEŞLE OYNUYOR
Ana muhalefet partisinin, kamu görevlilerine toplu sözleşme ve grev hakkı verilmesi konusunda çalışma yapması gerekirken, kamu görevlilerinin toplu görüşme primleri için Anayasa Mahkemesi`ne iptal davası açmasının anlaşılmaz olduğunu ifade eden Gündoğdu, Anayasa Mahkemesi`nin de konfederasyonların görüşlerine başvurmadan, sendikalıların yararlandığı tek kazanım olan toplu görüşme primini kaldırarak büyük bir haksızlığın altına imza attığını dile getirdi.
* YÜZDE 4 ARTI 4 KAMU GÖREVLİLERİNİN HAKKIDIR
`Yüzdelik zamma gelince, yüzde 2.5 artı 2.5 zamma masada hayır dedik, alanlarda da hayır demeye devam ediyoruz`` şeklinde konuşan Gündoğdu, iktidarın Orta Vadeli Mali Program`da 2010 yılı için belirlediği yüzde 5.3`lük enflasyon rakamını bile çok gördüğünü söyledi. Gündoğdu, hükümetin Uzlaştırma Kurulu`nun Memur-Sen`in önerisiyle örtüşen yüzde 4 artı 4 kararını uygulamaktan da imtina ettiği görüşünü tekrarladı.
* EK ÖDEME, ŞU ANDA EKSİK ÖDEMEDİR
Ek ödemede iktidarın yanlış hesap yaptığı görüşünü tekrarlayan Gündoğdu, ``Ek ödeme bu haliyle eksik bir ödemedir, çünkü ek ödeme miktarı eksiktir, ek ödemenin kapsamı eksiktir, ek ödeme düzenlemesinde sendikaların görüşlerinin alınmaması eksikliktir`` şeklinde konuştu. Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen olarak, ek ödemeye ilişkin takvimin Konfederasyonların da katılımıyla belirlenmesi ve 1 Ocak 2010`dan geçerli olmak üzere ek ödemeye 30 TL artış yapılması, 1 Temmuz 2010`da ilave 30 TL artış gerçekleştirilmesi taleplerini tekrarladı.
* KEY DÜZENLEMESİ BİR AN ÖNCE YAPILMALI
KEY olarak bilinen Konut Edindirme Yardımı`nın hak sahiplerine ödenmesi konusunda, Başbakan`ın talimatı üzerine hak sahiplerine üçüncü kez hak tanınmasının kararlaştırılmasını iyi niyetli bir adım olarak gördüklerini söyleyen Gündoğdu, süre aşımı krizinin çözülmesi, yasa tasarısının zaman kaybedilmeden sonuçlandırılarak, hak sahiplerinin alacaklarını ne zaman, nereden ve ne kadar alacağına dair bilgilendirmenin kamuoyuna acilen yapılmasını beklediklerini kaydetti.
* TEDAVİ KATILIM PAYI İPTAL EDİLMELİ
Hükümetin, tedavi katılım payında yüzde 33 ila yüzde 150 arasında artış yaptığını söyeyen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bu uygulamayla tedavi katılım payının hastadan ve hastalıktan para kazanmaya dönüştüğünü söyledi.
Gündoğdu, katılım payı uygulaması kaldırılmadığı sürece sağlıkta dönüşüm ve reformun ölü doğacağını, tedavi katılım payının ortaya çıkan bütçe açığını kapatmanın en etkili yolu olarak kullanılmaması için, yanlıştan en kısa zamanda dönülmesini beklediklerini dile getirdi.
* Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, daha sonra talep ve önerilerini içeren dosyayı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı M. Mustafa Açıkalın`a verdi.
.