KONFEDERASYON HABERLERİ
MEMUR-SEN`DEN ANAYASA MAHKEMESİ`NE ZİYARET
MEMUR-SEN`DEN ANAYASA MAHKEMESİ`NE ZİYARET Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç`ın makamında gerçekleşen ziyarette konuşan Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, 29 Ağustos`ta mutabakatla sonuçlanan toplu görüşmede memurların özlük haklarının iyileştirilmesinin yanı sıra Türkiye`nin daha demokratik daha özgür bir ortama kavuşması için yeni sivil bir anayasanın gündeme geldiğini belirtti. Anayasa`nın değiştirilerek memurlara grevli ve toplu sözleşmeli sendikal hak verilmesi konusunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a da ilettiklerini belirten Gündoğdu, Başbakan`ın Anayasa`da `çalışanlar` kavramının getirilerek sorunun çözülebileceği yaklaşımına sıcak baktığını ifade etti. Anayasa çalışmalarında, bugüne kadar memurların grevli-toplu sözleşmeli sendikal haklarıyla ilgili bir düzenlemenin yer almadığını söyleyen Gündoğdu, şöyle konuştu: ``Biz iki açıdan anayasayı çok önemsiyoruz. Birincisi; sizinde dediğiniz gibi demokrasinin gelişmesi anlamında anayasa değişikliği. İnsanı merkeze alan çağdaş bir anayasa oluşturulmasını, bilhassa eğitim sisteminin darbe gölgesinden kurtarılmasını, ideolojilerden sıyrılmasını önemsiyoruz. Yani bir 28 Şubat oluyor anında bütün milli eğitim şuraları rafa kalkıyor, birileri YÖK Başkanına sipariş veriyor adına kesintisiz eğitim deniyor. Yönlendirme, mesleki eğitim, kabiliyet, din eğitimi tamamen allak bullak oluyor ve kimse onu düzeltme şansı da bulamıyor. Dokunulmaz tabu haline geliyor. Türkiye`nin bundan kurtulması lazım. Ama biz diyoruz ki; Anayasa çağdaş dünyada olduğu gibi ideolojileri öne çıkaran değil insanı merkeze alan, özgürlükleri genişleten, demokratik eğitim sistemini sağlayan, her bireyin kabiliyetlerine önem veren, bu çocukları kendimize benzetmek yerine kendileri olmalarının önünü açacak bir yapıya geçelim ki buradan özgür bireyler yetişsin. Biz ötekileştirmeden, yerli düşünceyi merkeze alan bir anayasa istiyoruz. Tabi ki burada Anayasa`nın 53 ve 54. maddelerinde çalışanlar ifadesine geçilerek işçi, memur ayrımının kaldırılması, grevli toplu sözleşmeli sendikal hak verilmesi, Türkiye`nin büyüyen pastasından pay alınması, siyaset yasağının kaldırılması için biz sizden bu Anayasa talebine her zaman ki vurgunuzu artırmanızı istiyoruz.`` Gündoğdu, ayrıca Ağustos`ta gerçekleştirilen toplu görüşmelerde elde edinilen kazanımlarla ilgili bilgi verdi. Başkan Kılıç mali konuların yanı sıra sosyal haklara da ağırlık verilmesi gerektiğini ifade ederek ``Sizin bu çalışmalarınız memurları çok güçlendirdi. Ciddi anlamda güç kazandınız.`` dedi.
Türkiye`nin içinden geçtiği sancılı döneme de değinen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişikliğiyle ilgili ciddi bir fırsatın kaçırıldığını söyledi. Kılıç, Anayasa`nın temel hak ve özgürlükleri, özgürlükçü bin anlayışla düzenlemesi kadar, uygulayıcılarının bakış açısının da önemli olduğunu kaydetti. Kılıç, `` Eğer siz anayasa mahkemesi olarak çağdaş özgür bir ortamı yakalama adına bir yorum, içtihat belirlerseniz sorun biter.``dedi. Ak Parti`nin kapatılmamasıyla ilgili kararı yorumlayan Kılıç, Anayasa Mahkemesi`nin verdiği kararın, tarihinde verdiği en önemli karar olduğunu ifade etti.
Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç`a Memur-Sen yayınlarından ve Eğitim-Bir-Sen`in düzenlediği öğretmen hatıraları yarışmalarıyla ilgili kitaplarını taktim etti.
Ziyarete, Memur-Sen Mali Sekreteri ve Büro-Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Memur-Sen Genel Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreteri ve Enerji-Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Memur-Sen Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Kaytan, Büro-Memur-Sen Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri İdris Maden katıldı.
.