ARŞİV
OECD HEYETİNDEN MEMUR-SEN’E ZİYARET
OECD Ekonomik Gelişmeleri İnceleme Komitesi, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Merkezi’ni ziyaret ederek, gündemdeki konular ve ekonomik gelişmeler hakkında görüş alış verişinde bulundu.
Heyette, Ülke Çalışmaları Şubesinden Robert Ford, Bölüm Şefi Andreas Wörgötter, Türkiye Masası Başkanı Rauf Gönenç ve Türkiye Masası Ekonomisti Lukasz Rawdonowicz yer alırken, Memur-Sen adına Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul heyeti bilgilendirdi. Ziyarette Memur-Sen Genel Mali Sekreteri ve Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Memur-Sen Genel Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Halit Ortaköy ve Memur-Sen Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Kaytan da hazır bulundu.
Türkiye Masası Başkanı Rauf Gönenç, OECD’nin iki yılda bir yapılan ülke incelemeleri kapsamında Türkiye’de bulunduklarını, bunun ülkelerin daha hızlı kalkınmalarına yol göstermek üzere hazırlanacak rapora esas teşkil edecek olağan gözden geçirme kapsamında yapılan ziyaretlerden biri olduğunu söyledi.
Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri Hacı Bayram Tonbul ise konuşmasında, devlet memurları olarak 2001 yılından beri resmi olarak sürdürdükleri sendikacılıkta Toplu Sözleşme ve Grev hakkının olmadığını, referanduma sunulacak Anayasa Değişikliği paketi içerisinde memurlar için Toplu Pazarlık hakkının verildiğini kaydetti. Geçen yıl, 2010 yılında Toplu Sözleşme ve Grev hakkı verilmediği takdirde masaya oturmayacaklarını söylediklerini hatırlatan Hacı Bayram Tonbul, bu amaç doğrultusunda, toplu sözleşme çalıştayı gerçekleştirildiğini, buradan toplu sözleşme hakkı verilmesinin yanı sıra Avrupa Sosyal Şartının 5 ve 6 ıncı maddelerindeki çekincelerin kaldırılmasına kadar önemli kararlar alındığını söyledi.
Halen kamuda, çok sayıda personel açığı olduğunu ifade eden Hacı Bayram Tonbul, hükümetten büyük adımlar atmasını; bu yapılırken de kamudaki farklı istihdam türlerinin sona erdirilmesini beklediklerini kaydetti.
Memur-Sen’in katıldığı Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantılarıyla bire bir başbakan ve bakanlarımızla yapılan ziyaretlerde görüşlerini dile getirmek suretiyle hükümete ilettiğini de ifade eden Tonbul, halen kamu çalışanları arasında eşit işe eşit ücret dengesinin sağlanamadığını dile getirdi.
OECD heyetinin, özelleştirmeler sonuncunda çalışanların durumlarının ne olduğu ve bunların memur veya işçi sendikalarına üye olup olamadıklarını sormaları üzerine Hacı Bayram Tonbul, şunları söyledi: “Özelleştirme sonunda personelin bir kısmı özelleştirilen kurumda kalmayı tercih ederken, bir kısmı da kamuda diğer kurumlara geçiyor. Kamuda kalmayı tercih edenleriden kurum değiştirenlerin özelleştirilen kurumdaki sendika üyelikleri düşerken, yeni kurumlarının ait olduğu hizmet kolundaki sendikaya üye olabilirler. Özelleştirilen kurumda kalmayı tercih edenler herhangi bir sendikaya üye olamamakla birlikte, o kurumda çalışan işçilerin yaptıkları toplu sözleşmeyle elde ettikleri haklardan faydalanabilmektedirler.”