KONFEDERASYON HABERLERİ
Öztürk, Helal Akreditasyon Kurumu Tarafından Düzenlenen Toplantıya Katıldı
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk, “Ülkemizde helal gıdaya yönelik gerekli mevzuat düzenlemelerinin bir an önce yapılması ve tüketmiş olduğumuz gıdaların sağlıklı ve temiz olmasının yanında helal kaynaklardan elde edilmiş olması da sağlanmalıdır” dedi.
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk, Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından online olarak düzenlenen, “Kamu alımlarında ve kamunun temin ettiği yemek hizmetlerinde helal belgeli gıda” temalı komite toplantısına katıldı.
Toplantıda konuşan Hüseyin Öztürk, helal ürünlerin insan hayatı için ne denli önemli ve öncü bir unsur olduğunu bilen, bu bilincin yerleşmesi adına çalışmalar yürüten bir konfederasyon olarak kamu kurum ve kuruluşlarına ait yemekhanelerde helal sertifikalı ürünlerin kullanılmasına öncelik verilmesinin önemli kazanımlarından biri olduğunu ifade etti.
Öztürk şöyle devam etti: “4. Dönem Toplu Sözleşme masasına taşıdığımız ve müzakerelerimiz sonrasında da kazanıma dönüştürdüğümüz “Helal Gıda” başlıklı talebimiz ile bir taraftan helal gıda sertifikalı ürünlere ilişkin altyapının oluşturulması ve geliştirilmesine vesile olurken diğer taraftan da kamu kurum ve kuruluşlarında helal sertifikalı gıdaların kullanılmasına yönelik çalışmaların başlatılmasına ve bu konuda farkındalığın oluşmasına vesile olduk.”
Helal Gıdaya Yönelik Mevzuatın Alt Yapısı Bir An Önce Oluşturulmalı
Öztürk, ülkemizde gıdaların tayyib olmasına yönelik düzenlemelerin olduğunu lakin helal olmasına yönelik herhangi bir düzenlemenin bulunmadığının da altını çizerek şunları kaydetti: “Kur’an-ı Kerim’de ‘Ey insanlar, Yeryüzünde bulunan maddelerin helal ve temiz (tayyib) olanlarından yiyin’ denilmek suretiyle yiyip içtiklerimizin helal ve temiz olması emredilmiştir. Ülkemiz gıda mevzuatı incelendiğinde, gıdaların tayyib olmasına, yani hijyen kurallarına ve insan sağlığına uygun olarak üretilmesine yönelik düzenlemeler bulunduğu görülmektedir. Ancak, gıdaların helal olmasına yönelik herhangi bir düzenleme maalesef bulunmamaktadır. Bu durum, nüfusunun %98’inin Müslüman olduğu ülkemiz açısından büyük ve hayati derecede önemli bir eksikliktir. Bilindiği üzere, ülkemiz mevzuatına göre gıdaların üretiminde birçok katkı maddesi kullanılabilmektedir. Ancak kullanımına izin verilen katkı maddelerinin büyük çoğunluğu Ülkemize ithal olarak gelmektedir. Maalesef çoğu katkı maddesinin kaynağına ve hangi şartlarda üretildiğine dair de yeterince bilgi edinememekteyiz. Dolayısı ile bu durum, söz konusu ürünlerin helal olup olmadığı konusunda insanlarda çok büyük şüphe uyandırmaktadır.”
Konuşmasında, helal gıdaya yönelik gerekli mevzuat düzenlemelerinin bir an önce yapılması gerektiğini belirten Öztürk, bunun için gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılıncaya kadar Helal Sertifikasyon kuruluşları ve helal sertifikalı gıdaların teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.
Memur-Sen olarak toplu sözleşme hükmü ile başlatılan sürecin kamu yemekhanelerinde memurlara sunulan yemek hizmeti ile sınırlı kalmaması gerektiğini ve tüm kamuya yayılması gerektiğini kaydeden Öztürk, “Kamu ihale mevzuatında düzenleme yapılarak, başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü, AFAD, Kızılay, Belediyeler vb. kamu kurum ve kuruluşlarının halka dağıttığı gıda yardımları ile aş evi hizmetlerinde helal belgeli ürünlerin tercih edilmesi yasal bir zorunluk haline getirilmelidir” dedi.
Öztürk, Helal Akreditasyon Kurumu’nun yapılanmasının bir an önce tamamlanarak
helal gıdalara yönelik mevzuat altyapısının oluşturulmasında daha etkin rol almasını beklediklerini de ifade ederek başta üretici, tüccar ve sanayiciler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinde helal gıda farkındalığı oluşturulmasına yönelik program ve faaliyetlerin de Kurum tarafından planlanması, organize edilmesi ve bir an önce hayata geçirilmesini arzu ettiklerini, Memur-Sen olarak, kurumun bu konularda atacağı tüm adımlarda yanında olacaklarını belirtti.
Soylu: Memur-Sen’in Helal Gıda Konusundaki Çalışmaları Çok Önemli ve Değerli
Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu da kurum olarak, Memur-Sen’in helal sertifikalı ürünler konusundaki gayretlerini ve çalışmalarını çok önemsediklerini ve kıymetli bulduklarını kaydederek bu noktadaki çalışmalarının artarak devam etmesini beklediklerini söyledi.
Helal Akreditasyon Kurumu olarak Memur-Sen’le daha yakın çalışmak istediklerini, önümüzdeki Toplu Sözleşme sürecinde de bu konuda önemli bir yol kat edeceklerini arzu ettiklerini dile getiren Soylu, işbirliği içinde sözleşmede yer alan maddenin altyapısının güçlendirilerek daha güçlü bir şekilde imza altına alınabileceğini düşündüklerini ifade etti.