KONFEDERASYON HABERLERİ
SAĞLIK-SEN`DEN `SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN KADIN`PANELİ
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Sağlık-Sen tarafından sağlıkta çalışan kadınların sorunlarının görüşüldüğü "Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Kadın" Paneli düzenlendi. Panelde konuşan Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen olarak kadınlara pozitif ayrımcılığı desteklediklerini ifade etti. Panele, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Mahmut Kaçar, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen, sendikamızın genel merkez yönetim kurulu üyeleri, Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Arife Topçuoğlu, Memur-Sen`e bağlı sendikaların genel merkez yöneticileri, Sağlık-Sen Ankara Şube Başkanları ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
Panele katılarak bir konuşma yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplumu dizayn etmeye soyunan bazı kesimlerin, kadınların başını örtmemesi, örtecekse de nasıl bağlaması gerektiğine dair söylemlerde bulunduklarını belirterek buna artık dur denmesi gerektiğini söyledi. Türkiye`de cinsiyet ayrımcılığının büyük bir sorun olduğunu ifade eden Gündoğdu, kadınların yaratılışı gereği sosyal hayatta üstün oldukları birçok alan olduğunu kaydetti. Bugün hala 28 Şubat`ın izlerinin temizlendiğini ifade eden Gündoğdu, o dönemde oluşturulan ikna odalarında kadınların başlarını açmaya zorlandıklarını ve başörtülü oldukları gerekçesi ile okullarından ve çalıştıkları işlerden uzaklaştırıldıklarını belirtti. Kadınlararası eşitliğe dikkat çeken Gündoğdu, Memur-Sen olarak kadınlara pozitif ayrımcılığı desteklediklerini ifade etti.
Türkiye`de çalışan kadınların önemli bir kısmının sağlık hizmetlerinde görev aldığını belirten Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş ise, kadın çalışanların çalışma ortamlarında birçok sorunla karşılaştığını ve bu sorunların çözümü için maalesef gerekli devlet desteğinin sağlanamadığını ifade etti.
Yapılan araştırmalarda sağlık ve sosyal hizmetler alanında görev yapan kadınların adil olmayan çalışma koşulları ve nöbet sisteminden şikâyet ettiğini belirten Genel Başkan Metin Memiş, bununla birlikte çocuklarının bakımı ve aile sorumluluklarını yerine getirememenin de kadın çalışanları için önemli bir sorun olduğunu söyledi.
Sağlık-Sen olarak 2009 yılı toplu görüşmelerinde "engelli yakını olan memurlara bir saat izin ve gece nöbetlerinden muafiyet hakkı" getiren maddeyi mutabakata aldırdıklarını ve 30 Ocak 2010 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile bu maddenin yürürlüğe girdiğini belirten Memiş, kadın çalışanların evdeki sorumlulukları da düşünüldüğünde bunun ayrı bir önem taşıdığını kaydetti.
İnançları gereği başörtüsü kullanan kadın çalışanların uğradıkları baskı ve tacizlerin yakın tarihimizde utanç verici bir tablo olarak hatırlanacağını ifade eden Memiş, kadınların gerek çalışma hayatında gerekse toplumsal hayatın diğer alanlarında eşit haklara sahip olması gerektiğini belirtti.
Türkiye`de sağlık hizmetlerinde görev almanın zorlukları olduğunu belirten AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Mahmut Kaçar, sağlık hizmetlerinde kadın olarak çalışmanın artı bir zorluk getirdiğini dile getirdi. Sağlık hizmetlerinin 24 saati esas alan bir sistem olduğunu belirten Kaçar, bu durumun kadın sağlık çalışanlarına ayrı bir yük getirdiğini belirtti. Geçmiş dönemlerde Memur-Sen ve Sağlık-Sen`in öncülüğünde doğum öncesi ve sonrası izinlerin artırılması, süt izni gibi imkanların kadın sağlık çalışanlarımıza verilmesinin önemli olduğunu kaydeden Kaçar, kadınların gerek çalışma hayatını gerekse sosyal hayatlarını daha iyi koşullarda sürdürebilmeleri için sivil toplum örgütleri ve sendikaların bu konu ile ilgili görüşlerini TBMM ile paylaşmaları gerektiğini ifade etti.
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Arife Topçuoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü kadınların sorunların dikkat çekmek için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. Kadınların mağdur edildiği bir ülkede yaşadıklarını belirten Topçuoğlu, sorunların çözümü için kadın olarak seslerinin daha çok çıkması ve haklarını alma konusunda ısrarcı olmaları gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz`ün yaptığı "Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Kadın" Paneli`ne geçildi. Sağlık alanında görev yapan hekim, hemşire, ebe ve diğer sağlık personellerinin sorunlarının tartışıldığı panelde AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili Öznur Çalık, AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Türkan Dağoğlu, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Etiği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu ve Kanal 7 Muhabiri Bircan Çelebi konuya ilişkin görüşlerini aktardı.
.