KONFEDERASYON HABERLERİ
SORUNLAR ALİ BABACAN`A İLETİLDİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan`ı ziyaret ederek, kamu çalışanlarının gündemindeki sorunları iletti ve çözüm için destek istedi.
Kamu çalışanlarının 2010 yılı için alacakları zammın, enflasyonun altında kalacağını söyleyen Gündoğdu, ek ödemelerde 2010 yılı Temmuz ayından itibaren 40 TL artış yapılması gerektiğini söyledi. Teknik ve idari sınıf arasındaki farkın kapatılması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, KİT`lerde yönetici olarak çalıştığı halde, maiyetinde görev yapan personelden daha düşük ücret alan personelin de ek ödemeden yararlandırılmaları ya da ek tazminat oranlarının arttırılmasını istedi.
Toplu Görüşme Primi`nin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sonucu kamu çalışanlarının buna bağlı olarak ücretlerinde meydana gelen azalmayı telafi etmek amacıyla gerekli yasal düzenleme beklediklerini söyleyen Gündoğdu, tedavi katılım payı uygulamasının da kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.
Kamu çalışanlarının sağlık harcamalarının 15 Ocak`tan sonra SGK tarafından ödeneceğini hatırlatan Gündoğdu, ``15 Ocak 2010 tarihi itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu`na devredilmesi sonrasında kamu görevlilerine ödenecek gündelikler SGK Sağlık Uygulama Tebliği`nin ilgili hükmünde belirtilen tutarda ödenecektir. Bu değişiklik, kendileri veya bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin il içi veya il dışı sağlık kurumlarına sevk edilen kamu görevlilerine ödenecek olan gündelik tutarlarının yüzde 50 ila yüzde 70 oranında azalmasına neden olacaktır. Bu mağduriyetin önüne geçilmesi amacıyla, SGK Sağlık Uygulama Tebliğ`inde kamu görevlilerine ödenecek gündeliklerin Bütçe Kanunu`nda yapılan belirleme çerçevesinde ödeneceğini öngören bir hükme yer verilmesi gerekmektedir`` şeklinde konuştu.
Kamuda farklı kadrolardaki istihdama son verilmesi taleplerini Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan`a da aktaran Gündoğdu, bankalarca sağlanan promosyonların bütününün çalışanlara ödenmesini ve din görevlilerine de fazla mesai ücreti ödenmesini istedi.
Belediye çalışanlarının aylıklarının zamanında ödenmesi konusunda bağlayıcılık öngören bir düzenleme yapılmasını da isteyen Ahmet Gündoğdu, zabıta ve itfaiye memurlarının maktu mesai bedellerinin de yüzde 12 artırılmasının mağduriyetlerini gidereceğini ifade etti.
``Tam Gün Yasası`` tasarısının Meclis Sağlık Komisyonunundaki görüşmeleri sırasında, hekimler için değişik oranlarda olmak ve emekli maaşlarına yansıyacak biçimde garanti gelir artışı öngörülürken hekim dışı personele yönelik olarak herhangi bir artışın yapılmadığı gibi, Sağlık Bakanlığı tarafından ilk gönderilen şeklinde yer alan döner sermaye tavan oranlarının Maliye Bakanlığı tarafından düşürüldüğünü hatırlatan Gündoğdu, bakanlık ve üniversite hastanelerinde çalışan hekim dışı personelin döner sermaye tavan oranlarının yüzde 200`e, riskli birimler için yüzde 250`ye yükseltilmesinin sektördeki adaletsizliği biraz olsun düzelteceğini kaydetti.
Ahmet Gündoğdu ayrıca, bakanlık ve üniversite hastanelerinde çalışan hekim dışı personelin almış olduğu döner sermayeden 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında emsali devlet memuruna verilen orandaki tutarın, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ile sınırlı olacak şekilde ilave sigorta primine tabi tutulmasını istedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ayrıca, Memur-Sen`e bağlı sendikaların gündemindeki sorunları içeren dosyayı da Ali Babacan`a takdim etti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, kendisine iletilen konularla ilgileneceğini söyledi. Bütçede, toplu görüşme pirimi için 110 milyon TL kaynak ayrıldığını söyleyen Babacan, toplu görüşme piriminin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sebebiyle bu miktarın açıkta kaldığını belirtti. Gerekli yasal düzenlemenin yapılması halinde kaynak sorunu olmadığını ifade eden Ali Babacan, toplu görüşme mutabakat metninde yer alan bazı hususların hayata geçirildiğini ve bazıları içinse gerekli olan yasal düzenlemenin gerçekleşmesi için TBMM`ye sevk edildiğini kaydederek, ayrıca yeni haklar getirecek bazı düzenlemelerin YPK`nın ilk toplantısından sonra çıkacağına inandığını söyledi.
Ziyarette Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu`nun yanı sıra Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul da yer aldı.
.