KONFEDERASYON HABERLERİ
Şubat Ayı Açlık-Yoksulluk Rakamları Açıklandı
Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 356 TL, yoksulluk sınırı ise 6 bin 363 TL olarak belirlendi.
Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Şubat ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 356 TL, yoksulluk sınırı ise 6 bin 363 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Şubat ayında Ocak ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 2,28’lik bir artış yaşandı. Şubat ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 35,19 artışla marul, yüzde 25,63 artışla taze fasülye, yüzde 23,97 artışla maydanoz, yüzde 20,13 artışla mandalina, yüzde 18,66 artışla kırmızılahana; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 14,66 azalışla domates, yüzde 7,35 azalışla çarliston biber, yüzde 7,17 azalışla kuru soğan, yüzde 6,97 azalışla patlıcan madde fiyatlarında yaşandı.
Aydınlanma madde fiyatında ise Şubat ayında Ocak ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi. Şubat ayında Ocak ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,45’lik bir artış gözlenirken; Şubat ayında Ocak ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,55’lik bir artış oldu.
Giyim Ve Haberleşme Madde Fiyatlarında Düşüş Yaşandı
Şubat ayında Ocak ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 3,89’luk bir düşüş gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişim yüzde 3,11 artışla erkek spor ayakkabısı, yüzde 2,71 artışla kadın spor ayakkabısı, yüzde 1,57 artışla ayakkabı tamiri madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Ocak ayına göre yüzde 14,99 azalışla erkek kazağı, yüzde 13,9 azalışla yünlü erkek kabanı, yüzde 13,62 azalışla kadın kabanı, yüzde 12,49 azalışla kadın kazağı madde fiyatında düşüş gözlemlendi.
Şubat ayında Ocak ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,66’lık bir düşüş olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,96 artışla cep telefonu görüşme ücreti, yüzde 6,67 azalışla PTT koli gönderme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi.
Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,59’luk bir düşüş gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 1,73 artışla misafir kolonyası madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ocak ayına göre yüzde 4,03 azalışla makyaj malzemeleri madde fiyatında düşüş gözlemlendi.
Sağlık Ve Ulaşım Fiyatlarında Artış Yaşandı
Şubat ayında Ocak ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,64’lük bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,68 artışla diş dolgu ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi.
Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,84’lük bir artış olduğu belirlendi. Ocak ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 8,77 artışla araçların tamir ve bakımına ödenen ücretler (işçilik) fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Ocak ayına göre yüzde 2,34 azalışla araba kiralama ücreti fiyatında düşüş gözlemlendi.
Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,78’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Ocak ayına göre değişimin yüzde 9,31 artışla magazin ve dergiler, yüzde 5,44 artışla oyun konsolu madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 7,01 azalışla Umreye gidiş ücreti, yüzde 6,46 azalışla fotoğraf makinesi fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.
Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,30’luk bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 0,69 artışla badana ve boya malzemeleri; yüzde 1,85 azalışla su faturası madde fiyatlarında olduğu gözlendi.