ARŞİV
TOÇ BİR-SEN İSTEMİŞTİ: 4/B ÇALIŞTAY’I ANTALYA’DA YAPILDI
“Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi” kapsamında tamamı 4/B statüsünde istihdam edilen personellerin durumu ve projenin geleceğinin tartışıldığı bir “çalıştay” düzenlendi
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 22. Maddesi gereği Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Yetkili Sendika TOÇ BİR-SEN arasında ekim ayında yapılan Kurum İdare Kurulu tutanağı IV/d maddesinde karara bağlanan “Mevcut 4/B li çalışanlarla ilgili Bakanlığımızın geniş kapsamlı bir çalıştay yapmasının yararlı olacağı, bunun için 81 il’den birer 4/B’li çalışan ve sorumlu bir müdür veya Müdür Yardımcısı ile Bakanlık ve Yetkili Sendika temsilcilerinin katılımıyla yapılacak teferruatlı çalıştay raporunun Bakanlık Makamına sunularak TAR-GEL projesinin kapsamlı olarak yeniden değerlendirilmesi ve mevcut durumun gözlenmesinin sağlanması” hükmüne istinaden “Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi” kapsamında tamamı 4/B statüsünde istihdam edilen personellerin durumu ve projenin geleceğinin tartışıldığı bir “çalıştay” düzenlendi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 19-21 Nisan 2009 tarihlerinde düzenlenen toplantıya; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bürokratları, 81 İl Müdür/İl Müdür yardımcıları, 81 il Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürleri, 81 İlde Tar-Gel projesi kapsamında görev yapan 4/B’lileri temsilen 81 sözleşmeli personel ile TOÇ BİR-SEN’i temsilen Genel Başkan Günay Kaya, Genel Sekreter Mustafa Özkaya, Teşkilatlandırma Sekreteri Tahsin Suda, Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri A. Oğuzhan Karaman, Konya Şube Başkanı Ali Doğan, Mersin Şube Yönetim Kurulu üyesi Sinan Acıöz, Antalya Şube Başkanı Mustafa Aktaş ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Oldukça seviyeli ve demokratik bir şekilde gerçekleştirilen toplantının oturum başkanlığını TEDGEM Daire Başkanı Habip Çadırcı yapmıştır. TOÇ BİR-SEN tarafından sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri birlikte ortaya konularak kapsamlı bir sunum yapılmıştır.
Yapılan toplantıda katılımcılar tarafından objektif bir şekilde ortaya konulan görüş, öneri ve çözüm yöntemleri üç gün boyunca özgür bir şekilde tartışılmıştır. Sözleşmeli personel, Tarım İl Müdür/Müdür Yardımcıları, Çiftçi Eğitim Şube Müdürleri ve Yetkili Sendika Temsilcileri projede ortaya çıkan aksaklıklar ile sözleşmeli personelin sıkıntıları çok yönlü olarak ortaya konulmuş ve çözüm önerileri için fikir jimnastiği yapılmıştır. Oldukça yoğun ve bir o kadar da verimli geçen toplantıda bütün öneriler on bir sayfadan oluşan bir rapor haline getirilmiştir.
Sendikamız; ta başından beri üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmış ve kurum idari kurullarında karara bağlatarak böyle bir çalışmanın Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleşmesini sağlamıştır. Katılan tarafların oldukça memnun ayrıldığı özellikle 4/B’li arkadaşların taleplerinin rapora yansıdığı bu toplantıyı çözüm için en ciddi adım olarak nitelendirmek mümkündür. Bundan sonra yalnızca sendikamıza değil tüm taraflara ciddi yükümlülükler düşmektedir.
Çalıştayın sözleşmeli personel başta olmak üzere ülkemize ve tarımla uğraşan herkese hayırlı olmasını temenni ediyor ve “TAR-GEL Toplantısı Değerlendirme Raporunun Sonuç Bildirgesini” üyelerimizin bilgisine sunuyoruz.
SONUÇ BİLDİRGESİ VE ÖNERİLER :
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Antalya ilinde 19-23 Nisan 2009 tarihinde “Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi Değerlendirme Toplantısı” yapıldı. Oldukça verimli geçen toplantıya, İl Müdürü/İl Müdür Yardımcıları, Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürleri, Yetkili Sendika Temsilcileri, Tar-Gel çalışanlarının temsilcileri katıldı. Katılımcıların görüş ve sunumlarını serbest bir şekilde sunmuş ve yapılan değerlendirme toplantıda özet olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır:
1. Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesini değerlendirme toplantısı demokratik bir ortamda, sağlıklı bir çalışma yapılmış, yapılan bu çalıştay projenin geleceğine yön verme açısından verimli olmuştur.
2. Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesinin değerlendirilmesinde uygulamada ortaya çıkan aksaklıklar ortaya konulmuştur. Ancak bütün katılımcıların ortak kanaati kesinlikle projenin revize edilerek verimliliğinin arttırılması yönündedir. Projenin uygulanmasına devam edilmesi iş imkanı bulamamış ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekimlerin istihdamı açısından önemlidir.
3. Projenin kuruma, köylümüze, tarım üretimine katkıda bulunması uygulayıcı sözleşmeli personelin daha başarılı olması için alet, ekipman, kırtasiye, araç, akaryakıt, büro, telefon, bilgisayar yönünden güçlendirilmeli, gerektiğinde kiralama yoluna gidilmelidir. Bu konularda modern bir çalışma yapabilmesi için yeterli ödenek verilmelidir.
4. Proje kapsamında çalışan personelin köy/beldede çalışanların ücretlerinin il-ilçe merkezlerine göre artırılmalıdır. Ücretleri belirlemesinde esas olan performans kriterlerinde yaşanan sıkıntıları çözecek bir şekilde düzenleme ile objektif kriterlere göre puanlama yapılmalıdır. Performans puanına yapılacak itirazlar 657 sayılı devlet memurları kanununda uygulanmakta olan üst disiplin kuruluna benzer bir düzenleme yapılarak sonuçlandırılmalıdır.
5. Proje kapsamında çalışan personelin eş durumu, özür becayiş gibi konularda ki kısıtlamalar giderilmeli il içinde belirli dönemlerde rotasyon sağlanarak monotonluk giderilmelidir. Yeni çalışma bölgeleri oluşturulması bazı bölgelerin tasfiyesi ve personelin yazılı talebi halinde, makamın uygun görüşleri alınarak, il içersinde yer değişikliği için Tarım İl Müdürlüklerine yetki verilmelidir. Yeni oluşturulacak çalışma bölgelerine yeni sözleşmeli personel atanmadan önce eski çalışanlara il ve iller arası bölüm şartı aranmaksızın tercihen yer değişikliği hakkı verilmelidir.
6. Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesinde çalışan personelin köyde ikamet şartının kaldırılması; il veya ilçe merkezlerine çekilmesi yoğun olarak talep edilmiştir. İl ve ilçe merkezlerine çekilecek personelle ilgili çalışma koşulları, verimlilik, personel ihtiyacı gibi somut kriterler tespit edilerek ilçe merkezlerine çekilme şartları ve yetkilinin kim olduğu yönünde düzenleme yapılmalıdır. İl ilçe müdürleri ile sözleşmeli personelin çalışma mevzuatından kaynaklanan riskleri en aza indirilmelidir. Ancak ilçe merkezine çekilen personelin tarım takvimi ve ürün desenine uygun olarak çalışma bölgesinde bulundurulması sağlanmalıdır.
7. Çalışma Bölgelerinde çiftçiye karşı mesleki açıdan saygınlığının sağlanabilmesi için sözleşmeli personele diğer personel haiz olduğu imza yetkileri verilmelidir. Ayrıca bilirkişilik yapma imkanı sağlanmalıdır. Tar-gel projesinin önemi ve sözleşmeli personelin diğer meslektaşlarıyla eşit haklara sahip olduğu taraflara yeterince anlatılmalıdır.
8. Coğrafi ve fiziki şartların müsait olmaması nedeniyle personel tutmakta güçlük çekilen illerin cazip hale getirilmesi amacıyla ücret avantajı sağlanmalıdır.
9. Gelecek endişelerini, sosyal ve psikolojik sıkıntıları gidermek için etkin çalışan, performansı iyi olan ve en az 3 yıl görev yapmış olan sözleşmeli personelin 5.ve 6. bölgelerden başlamak üzere 4/a statüsünde atamaları yapılmalıdır. Bu yöntem Tarım ve Köyişleri Bakanlığına tecrübeli, eğitimli, pratiği olan ve kurumu tanıyan personeller kazandırılacaktır. 4/a kadrosuna atanan personellerin yerine projeyi devam ettirmek üzere yeni sözleşmeli personeller alınmalıdır.
Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi Değerlendirme Toplantısında iyi niyetlerle ortaya konulan görüşlerin ışığında hazırlanan iş bu rapor; ülke tarımının geliştirilmesi, ülke tarımına yön veren en önemli aktör insan kaynağının veriminin artırılması, karşılaşılan sıkıntılar ile projede ki aksaklıkların giderilmesi için çözüm önerilerini ortaya koymaktadır.
Şüphesiz bu toplantı sorunların çözümüne bir yöntem geliştirilmesi açısından önemlidir. Ancak idari çözülecek sorunlar olduğu gibi birçok konunun çözümü Bakanlar Kurulu kararı ya da yasal düzenlemeyi gerektirmektedir. İdari konuların bakanlığımız tarafından ele alınarak çözüm üretilmesi, Bakanlar kurulu kararı veya yasal düzenleme gerektiren hususlarla ilgili hem Bakanlığımız hem de Yetkili Sendika Toç Bir-Sen tarafından hükümet nezdinde çalışmalar yapmalarının gerekli ve önemli olduğu kanaatiyle iş bu toplantı değerlendirme raporu tarafımızdan düzenlenmiştir.
21.04.2009
Can AŞIK Nevruz KEPENEK Yavuz EKİCİ Mustafa ÖZKAYA
Ziraat Müh. Büro Görevlisi Ziraat Müh. Genel Sekreter
(TEDGEM) (PERGEM) (TAR-GEL) (TOÇ BİR-SEN)