ARŞİV
Tonbul: En Büyük Kazanım Toplu Sözleşme
Zonguldak Şube İstişare Toplantısı’nda konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, çalışma hayatı ve Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun özelleştirilmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tonbul, Memur-Sen'in üyelerine kattığı en büyük kazancın Toplu Sözleşme olduğunu söyledi.
“İŞ GÜVENCESİNİN OLDUĞU TEK ÜLKEYİZ”
Dünyada toplu sözleşme ve iş güvencesi bulunan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Tonbul, “Memur-Sen'in üyelerine kattığı en büyük kazanç Toplu Sözleşmedir. Bunun kıymetini bileceğiz. Memurlar olarak henüz Toplu Sözleşmeye alışamadık. Bu, zaman içinde giderilecek” dedi.
“Çalışanlarımızın mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi noktasında çok yol kat ettik” diyen Tonbul, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Taleplerimizi de Toplu Sözleşme dönemini beklemeden Kamu Personeli Danışma Kurullarında gündeme getirdik. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz KPDK’da, 4/C’li sözleşmeli personele kadro verilmesi önceliğimizi yineledik. Ayrıca 4/C’li personele ek ödeme verilmesi, Disiplin affı, 2005 yılından sonra göreve başlayan personele bir derece verilmesi, KİT’ler ve kamuda çalışan üniversite mezunu işçilerin memuriyet kadrolarına geçirilmesi, KİT’lerdeki sözleşmeli personelinin yıllık izinlerinin bir sonraki yıla devredilmesi, Kadın istihdamının artırılmasına yönelik olarak analık izninin 18 haftaya çıkarılması, üçüncü çocuğa asgari geçim indiriminin yüzde 100 uygulanması, süt izni süresinin uzatılması ve süt izni süresince nöbet ve gece vardiyası verilmemesi, evlilik yardımı verilmesi, tüp bebek uygulamasında deneme sayısı sınırının kaldırılması, Yıllık izinlerin iş günü esasına göre düzenlenmesi taleplerimizi Kamu İşvereni Heyeti’ne ilettik.”
“ENERJİ ÜSSÜ OLMAMIZ İÇİN SU VE KÖMÜR KAYNAKLARI ÖNEMLİ”
Türkiye’nin fosil yakıtlar ve hidrolik noktasında fakir bir ülke olduğunu söyleyen Tonbul, “Bütün kaynaklarımızı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını da alsak, yine de enerji konusunda dışa bağımlıyız” dedi. Kuruma ait bazı ocakların iş sağlığı ve güvenliği açısından üretiminin durdurulmasının TTK'nın kapatılacağı anlamına gelmediğini ifade eden Tonbul, şöyle devam etti: "Soma ve Ermenek olaylarından sonra yer altı madenciliğinde ülkemizde sıkıntılı durum meydana geldi. Dolayısıyla ince eleyip sık dokumak zorundayız. Bunun için de TTK'nın iki ocağındaki eski yöntemlerden dolayı üretim durdurulmuş. Bu, kurumun topyekun kapatılacağı anlamına gelmez. Özel sektör ve rödevansçı şirketlerin sözleşmeleri uzatılmazsa buralar da kapanacak anlamına gelmez. Kömürü çıkartmamız lazım. Zonguldak taş kömürü, koklaşabilen tek kömür kaynağımızdır. Demir-çelik fabrikalarını kente yakın yapmışız. Bunun dışında atık kömürleri de termik santrallerde yakarak elektrik üretmek zorundayız çünkü elektrik enerjimizin ve ham maddesinin çoğunu dışarıdan alıyoruz. Enerji fakiri ülkeyiz. Fosil yakıtlar konusunda fakiriz ve hidrolik noktasında da zengin değiliz. Bütün kaynaklarımızı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını da alsak yine de enerji konusunda dışa bağımlıyız. Cari açığımızı da azaltmak için bütün kaynaklarımızı kullanmamız lazım. Türkiye'nin enerji üssü yapılması konusunda su ve kömür kaynakları önemli.”
Toplantıya Enerji Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Cemil Şentürk, Memur Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, Zonguldak Şube Başkanı Sedat Güngör, Şube Yönetim Kurulu üyeleri, üyeler ve basın mensupları katıldı.